Из дебрите на японския ъндърграунд: Equalize Distort [Част 2]

Прекарвайки дори още повече време вкъщи от обикновено и скролвайки във фейсбук с надеждата да видя нещо по-интересно от безкрайни новини и конспиративни теории за Короновируса, ми прави впечатление и колко много от пънк познатите ми, които вече също са в 30-те си години, все още обичат да се сещат за всички онези събития, банди и албуми, оформили субкултурните им пристрастия преди десетина и повече години. Умът ни работи по един такъв начин, че постоянно обича да фрагментира миналото ни и да изкарва в настоящето определени случки, спомени за интересни за нас личности и дори материалните неща, които са се запечатали в съзнанието ни.

Моите спомени от хардкор и пънк сцената в България, за всичките касетки от ОЧЗ, за чуждите банди идвали тук в последните 15 години, или за безкрайните спорове, цинични подмятания относно „звездите“ в сцената, или пък доказването кой е по-наясно с нещата, може би не се различават много от тези на останалите.

Какво общо обаче има всичко това с бруталната и абсолютно неразбрана от хора като нас пънк сцена в Япония? Отговорът е почти нищо, но все пак исках да напиша някакво носталгично въведение в духа на останалите публикации в Sofia Rebel Station.

Истината е, че хардкор пънк историята изобилства от банди, които са оставили трайна следа в световното ъндърграунд наследство; и като човек, който обича да се рови в архивите, винаги съм се интересувал от музиката – разбирай най-вече пънк сцената – като световен феномен с определени политически, социални и културни особености. И именно в Япония, пънка, а и много други музикални сцени, намират израз в своите най-екстремни, експериментални, шумни и насилствени — в пряк и преносен смисъл — форми.

В първата част на пътешествието ни из дебрите на японския ъндърграунд разгледахме трите най-култови японски банди – The StalinHijōkaidan и G.I.S.M. – които в най-голяма степен представят суровата действителност, маниакалността и експериментаторския дух на японската сцена в края на 70-те и началото на 80-те. Изминаха почти две години, откакто написах тази първа част, така че може би е време да си я припомните преди да преминем по-нататък. И да се надяваме, че следващите поне 5-6 части ще се появят доста по-скоро.

Прочетохте първата част? Нека продължим нататък с някои от емблематичните ранни хардкор банди от островите на Япония.

Sieg Heil

Историята на хардкора в Япония може да бъде проследена до 1977 г. и банда с името SS от Киото. Освен с изключително енигматичния си статут и напълно неслушаеми записи, бандите от този период блестят също с провокативните си имена и текстове. Също като SS, Sieg Heil са хлапета от гимназията, които откриват в пънка провокативна субкултура, с която да покажат среден пръст на закостенялото японско общество и неговата образователна система.

Без да имат никакви истински симпатии към национал-социализма, Sieg Heil започват да стържат на инструментите с идеята да бъдат истински аутсайдери, не само в обществото, но и провокирайки самата пънк сцена с нейните неформални правила и герои. Повлияни музикално от бристолската сцена в Англия с банди като Chaos UK, Disorder и Chaotic Dischord, SH записват няколко песни за демо касетката „Nazism“, която е издадена през 1984 г. от лейбъла на Луудс (GAI/The Swankys). Култово издание, което днес има една от най-големите колекционерски стойности.

The Swankys / GAI

Идващи от втория по големина японски остров Кюшу, The Swankys са друга легендарна банда, която е оригинално активна между 1981 и 1987 г. В началото бандата свири класически ’77-пънк, но под влиянието на своя басист (който свири в Sieg Heil), бандата се преориентира към шумния хардкор със стържещи китари и стена от фийдбек (Disorder, Chaos UK, Chaotic Dischord).

С втежнения си звук и агресивни вокали, концертите на бандата се превръщат във вакханалии подобно на шоутата на споменатите в първата част The Stalin и G.I.S.M. Заради честите сбивания и хаос на техните участия, Swankys бързо биват изритани от повечето местни клубове и се превръщат в нежелани елементи в музикалната сцена на Фукуока.

Заради изстъпленията и забраната да свирят на живо, бандата сменя името си на GAI през 1983 г. (буквално името означава аутсайдер). Под името GAI издават флекси, което става един от основополагащите записи за формирането на типичния японски нойз пънк (повече за този тип банди в следващата част). Разбира се, смененото име не променя много нещата и след само няколко концерта, промоутърите разбират що за банда е това. GAI обаче вече са станали култ в японската пънк сцена, а в средата на 80-те отново връщат старото си име и дори се завръщат към първоначалния си ’77 стил. Реформираните Swankys издават първо LP-то „Very Best of Hero“, а след това и още няколко издания в стил Sex Pistols, 999, Buzzcocks и пр. Вторият им дългосвирещ албум „Never Can Eat Swank Dinner“ има дори още по-поп звучене. Вокалистът на Swankys с псевдонима Watch започва и свой лейбъл, Kings World Records, с който издава много други местни хардкор и пънк банди.

The Comes

Сформирани в началото на 80-те в Токио, The Comes са една от най-емблематичните японски хардкор пънк банди от тази вълна. Първите записи на бандата се появяват в компилацията „Outsider“ през 1982 г. с банди като GISM, Gauze и Laughing Nose.

С женски вокали, които на места наподобяват Vice Squad, и класическо хардкор звучене подобно на бандите от легендарната компилация „Welcome to 1984“ на MRR, албумът им „No Side“ (1984) е един от най-добрите хардкор пънк албуми по това време. В своите 19 минути, „No Side“ събира най-доброто от американския хардкор, британския пънк и японската лудост в началото на 80-те. За съжаление, както и много други банди, The Comes издават ужасен хеви метъл албум и не правят нищо запомнящо се след 1984.

Gauze

Започнали през 1981 от останките на Typhus (една от първите японски хардкор банди, чийто китарист Там отива в The Stalin), Gauze са абсолютни легенди и в същото време най-старата все още активна японска хардкор банда.

Първите записи на Gauze са от живи изпълнения и влизат в компилацията „The City Rocker“ заедно с ню-уейв банди от японската сцена. Звученето им е силно повлияно от Discharge и не се вписва особено добре сред другите банди там. Същите песни обаче са издадени на бутлег 7″ с името „City Rocker“ през 1990 г. В началото на 80-те, бандата участва и в компилацията „Outsider“ заедно с GISM, The Comes и Laughing Nose.

Първият албум „Fuckheads“ излиза през 1984 г. от ADK Records, собственост на Там от The Stalin. Вторият им и най-емблематичен албум, „Equalizing Distort“, излиза през 1986 г. от Selfish Records, който е и най-известния японски хардкор лейбъл от 1980-те. Още тогава, през 1986, бандата издава песента „Crash The Pose“, в която с доста тъпия си текст се ядосват на вегетарианство и веганството, набиращи популярност в хардкор сцената. В нея пеят „Crash the pose. Put my dickhead in tofu. Put Soya sauce, and then you are happy…“

С мръсния си бас и нон-стоп хардкор звук, бандата придобива култов статут, но чак след средата на 90-те години, когато изданията им добиват популярност в Щатите. Въпреки агресията си обаче, бандата не свири толкова бързо, колкото много от останалите групи от тази ера. Gauze са от този тип банди, които създават усещане за бърза и агресивна музика без действително да са толкова бързи.

Още през 1987 г. Gauze правят британско турне, но въпреки влиянията си от британската сцена, свирят концерти пред двайсетина пияни пънкари в най-долните кръчми на острова, с което губят и много пари от турнето. От 90-те години до днес бандата продължава да е активна, ставайки все по-агресивни и звучащи като ураган. Вече близо 40 години!

Lip Cream

Докато в Щатите имат Suicidal Tendencies, а във Великобритания Ripcord и Heresy, в Япония се появяват Lip Cream! Със своите шарени обложки в анимационен стил и маниакален трашкор, Lip Cream са едни от най-скейтърски звучащите японски хардкор банди от 80-те.

Активни в периода между 1983 и 1990, те издават няколко класически албума, сред които „Kill the IBM“, „Kill Ugly Pop“, „9 Shocks Terror“, „Close To The Edge“ и едноименния си албум от 1989 г. преди да се разпаднат.

Systematic Death

Създадени през 1983 г. в Йокохама, Systematic Death са цитирани като вдъхновение от членове на банди като Napalm Death и Brutal Truth. Доста близки като звучене до ранните Lip Cream и класическите неща на Gauze, но също и с доста заемки от американския хардкор, това е една от най-добре приетите японски банди на Запад.

Systematic Death продължават да са активни и до днес, а през 2013 г. издадоха сплит с американските легенди Dropdead.

Zouo

Създадени в началото на 80-те, Zouo издават само четири песни през 80-те, които са включени в EP-то „The Final Agony“ (1984).

Много напред с материала обаче, „The Final Agony“ е едно от най-мрачните, атмосферични и почти блек-метъл звучащи издания за времето си. Първата песен дори се казва „Sons of Satan“. След разпадането на групата започват да се носят легенди за техния вокалист Катсунори „Чери“ Нишида, който дори емигрира в Щатите за известно време. През 2011 г. Crust War издава албум с лайв записи на Zouo от 1984, а през 2011 и тяхното ново EP. В момента Чери пее и в мрачната хардкор банда със синтове S.H.I. (Struggle Harsh Immortals) от Осака, където участват и други хардкор легенди от японската сцена.

The Execute

The Execute започват като класическа хардкор пънк банда през 1982 г., повлияни от местните SS, Sieg Heil и бързия звук на Discharge. До средата на 80-те издават няколко превърнали се в класики EP-та (“Hardcore Temptation”, “Criminal Flowers” и “Blunt Sleazy”) и участват в компилации с другите големи имена по това време.

През 1985 г. обаче състава на бандата се променя. Някои от членовете на The Execute отиват в Gastunk, а самия звук на The Execute се променя тотално и стават готик/дет-рок група. В края на 80-те Execute вече имат песни по 8-10 минути с тотално готик звучене, външен вид и артуърк.

The Clay

The Clay не съществуват дълго време и няма много информация за бандата, но в периода 1983 / 1984 г. издават супер силното EP „Middle East Combat Area“ и към влиянията си от „Fight Back“-ера Discharge добавят ударна доза метълски рифове в традицията на Motörhead.

The Sexual

The Sexual от Кочи идват и си отиват в периода между 1983 и 1985 г., но оставят две от най-великите EP-та в японската хардкор пънк история – флекситата „Suicide“ (1984) и „The Last Days“ (1985). За разлика от останалите японски банди по това време, The Sexual са силно повлияни от американската сцена и звучат по-близко до Koro, отколкото до Discharge.

Велика банда, която обаче остава значително по-неизвестна от повечето останали групи в тази статия.

Kuro

Kuro са още една легендарна банда от периода 1983-1986, която свири хаотичен хардкор пънк, който звучи сякаш ще се разпадне всеки момент. Бандата е повлияна от британските Disorder, но не звучи далеч и от шведските и финландски класики по време.

Типично за японските пънк банди от 80-те обаче, Kuro стават известни не с музиката си, а с с това, че през 1984 скачат и пребиват всичките членове на хеви метъл бандата 44Magnum от Осака, които тогава подписват с голям лейбъл.

Бих включил още доста банди, които имат невероятни издания през 80-те, но информацията за повечето от тях е прекалено оскъдна. Само ще изброя имената на Aburadako, Kikeiji, Gas, Ziga, Gil, Anti Septic, Gasmask и Googol Plex.

В следващата част ще се спрем на нойз, кръст и d-beat класиците от Confuse до Disclose и цяла плеяда от шумни банди от началото на 90-те, а в четвърта част (може би ще се получи най-дългата от серията) ще разгледаме легендарната т.нар. Burning Spirits сцена, откъдето идват някои от най-любимите ми японски банди.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s