Otoboke Beaver – полярни емоции

Фенството е отвратителна болест. Човешката обсесия, която води до абсолютно разпарчетосване на нещо непонятно по тертип на стар корабен ел. техник докато от святинята останат само платки, винтчета, гайки и едно мазутено петно от идеята е нещо е покъртително. Всеки от нас го има. Някои го развиваме с удоволствие, като някакъв таен душевен спорт. Когато говорим с някой друг звучим като детектив Дейл Куупър и дано хората се пазят от всички слюнки, който се разхвърчат когато обясняваме какво точно сме правили и как всичко е свързано с първия път,в който сме чули At the Movies на Bad Brains.

Кадър от клипа на групата – Don’t Light My Fire – от последния им албум ITEKOMA HITS

Otoboke beaver са от Киото, кръстени са на местен бардак и не им пука от нищо и никой.И четирите момичета, успяват някак с музиката си да предадат този трепет, който ни заобикаля – ту спокойствие, ту страх от идващата прокоба. Цялата тази кинетика в музиката. Този дълбок басов фънк от ритъм секцията. Тaзи сигурност, че каквото и да става ще става и това е, нито крачка назад. Едновременно Кавабата и спокойната песен на цикадите и Мишима със ужаса и нихилизма на всекидневието. Текстове, които говорят за модерното, толкова изкривено и странно каквото е, че ни напушва на смях. После ни става лошо защото се намираме в излиянията им като в гротеска. Как така Otoboke beaver ме знаят и знаят как се чувствам? Още ли съм в този цветен клоунски карнавал наречен модерност?

Бих искал да запознавам хората само с пъстри групи. С тези индивиди, които се различават. Ако трябва да споделя един клип, който за няколко минути, обхваща идеята на тази група и това, за което говоря бих споделил този:

В него членовете биват обсаждани от някакъв фен или произволен човек, който просто ги засипва с референции към музика, за да ги впечатли. Последния кадър с надписа Relax и контраста с френетичната музика успява винаги да ми оправи настроението, каквото и да ми се случва през деня. Целият албум прелива от енергия готова да измъкне всеки от безразличието. Всичко през грайндкор, фънк, пънк и прочие бива пречупено през тяхната призма. Не знам дали някой ден ще чуете тяхна песен във Sillicon Valley, както стана с Napalm Death, но съм сигурен, че стеснителните екстровертки от Otoboke beaver с техния албум ITEKOMA HITS ще бъдат едни от най смислените 27 минути от деня Ви.

Плакат от последното турне на групата- pixel art превъзходство!

Сещам се за една книга, която ми бе открадната. Там имаше един много силен цитат от Мишима Юкио (един велик автор-нихилист от Япония, който за жалост е малко познат у нас), който до ден днешен мога да рецитирам почти без грешки и който перфектно обобщава:

“Истинската опасност е просто да живееш. Разбира се, да живееш означава да усетиш хаоса на битието, но най вече е една луда игра, да разкъсваш живота, миг по миг, докато хаоса не стане константа, и така да черпиш сила от несигурността и страха, който носи той, та да съградиш наново живота си.“

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Otoboke Beaver – полярни емоции

  1. Ники каза:

    Палец нагоре

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s