RAZGRUHA vs. Procrastinate @ Fabrica Avtonomia

С любезното съдействие на общинските власти столицата ни сложи коледните си премени. Отделен е въпросът, че търсената коледна атмосфера прилича по-скоро на зле скалъпен декор, мотив от треторазряден филм на ужасите или японски авангарден кич от епохата на цветната телевизия. Дано от кметството са се отказали от идеята да украсяват с рециклирани боклуци плешивото извинение за елха, което играе ролята на празничен символ на града. Сега остава и втрещяващите дядо-коледовци да излязат с механичните си гласове, припявайки на английски и немски за онези камбанки и ще заживеем пълната антиутопия. Не съм мизантроп и да, реалността е такава. Просяци гледат гладно хора с лъскави торби.
Зад свободно кръжащите тела стоят тъжни и мрачни монолози. Прекрасен детайл към коледната украса. Хората отдавна са свикнали да са притурки, апликирани към нещо или някой друг. Така рано или късно стават бледи подобия на самите себе си. Идеално извинение за ниска култура на потребяване – субстантивната амнезия на настоящето.
За масовата култура има лек различен от масовия гроб. Практикуваме го всички – нарича се масово бягство. Ние всички сме своеобразни бежанци в собствените си общества и мисли.
А насред делничната вечер опциите за бягство не са твърде много. Не е и нужно, защото една от тях е задължаващ вниманието и присъствието моментум, почти като физическа величина без нужда от доказване,… без нужда от поставяне на въпроса дори. Просто си там или съжаляваш.

R A Z G R U H A  vs.  Procrastinate.

Прозорците притреперват. Глъчта се мести ту горе, ту долу. Алуминиевите купчини се трупат право-пропоционално на нетърпението. Отбран елит избрали да изгледат целия филм кадър по кадър, изпълват с жужащо напрежение тясното стълбище и сумрачния сутерен. Аромата на очакването е смесен, може да прехвърчат и искри.

Действие 2-ро. След края на Действие 1-ро (теория и практика на химическия анализ в условията на неизбежен прагматизъм) преминаваме към същественото. Kontingent Records са се погрижили да съчетаят трите най-важни елемента за смислено мероприятие – готино и вдъхновяващо място, съдържателни и енергични групи, D.I.Y. етика. Срещу всяко едно от тези условия – по един дебел и подчертан чек!

Фабрика Автономия, новият социален център се утвърди като едно от най-гостоприемните и активни места за ъндърграунд музика и култура. Тесните връзки на колектива с почти всички ‘буукващи’ концерти и вече демонстрирания организационен потенциал вдъхват надежда, че сцената се е сдобила с нов и сигурен дом. Намирайки се на два хвърлея от центъра, в стар квартал с особен дух, Фабриката малко по-малко завоюва пространство. Принципите, които от колектива зад проекта налагат, са много ценни за развитието на сцената – солидарност, свободно дарение, вместо фиксиран вход, събития със социално значение и послание. Фабрика Автономия е перфектното място и за настоящето събитие. В D.I.Y. атмосферата на почти криминални гигове, организирани със силите на хората за хората, изгрява и основната идея – заедността и взаимопомощта като основна ценност на самоорганизираната пънк сцена. В това отношение Фабриката постига зададената цел.

Kontingent Records и Фабрика Автономия събраха две уникални групи за двойна промоция – RAZGRUHA трябваше да представят това, което според мен е албума на годината в България, а гостите от Гърция Procrastinate своето ново LP. Сега по-ясно ли е защо изборът за вечерта е безалтернативен?

Обратно към… обратното броене. Алуминиевите купчини вече са планини, а въздухът намалява. Няма почти никой пред вратата, всички са пред сцената в очакване. А то – не много проточило се. Лампите угасват,… секунда затишие…

…и начало. Зад инструментите си са RAZGRUHA. Бих казал дори на катедрата за преподаване. Защото българската грайнд гордост действително преподава. 22.11.2017г. е датата на официалното представяне на „Money, Power, Greed„, най-новият запис на унищожителния квартет. Не бяха отдавна времената, когато концертите на RAZGRUHA приключваха малко след като посетителите се усетят, че са започнали, но вчера не бе така. Големите звезди на вечерта бяха очаквани повече и от присъдата на Ратко Младич (поздравен за присъдата от същите). Експлозия от звук и ритъм разтърси сградата из основи. Свръхзвуков старошколски грайндкор, на фона на който може да се практикува както самоубийствен мошпит, така и пиянско-хулиганско пого или народни танци, започна да се стеле като гъст химически дим. Една шевна машина, двама автоматизирани самураи и откачил в бяса си мутант са синтезирали в себе си без капчица излишество всички ценности на олд скуул екстремната музика – бесен, социално базиран пънк, хирургически точни бластбийтове и убийствени смени на темпото. Това е лицето, заради което много хора пожертваха спокойната Сряда вечер. Е, тази няма да е много мирна. Мисията на бандата бе ясна – представяне на новия албум, много танци и лумпениада от най-висок ранг. На базата на така зададените приоритети, повече от ясно е какво се случи. Интензивен и екстремен хардкор-пънк, директно от асансьорните шахти на столичните панелки, но и математически точен, музикантски изпипан, макар и краен кръст/грайнд – това е, което аз виждам отзад името RAZGRUHA. Истински важно събитие бе промоцията на този албум, единствен и първи по рода си – паметник на една цяла епоха за столичната ъндърграунд сцена.

Освен с музиката си, момчетата от RAZGRUHA са пословично известни и с безграничната си скромност.

За първи път в съществуването си, Razgruha извадиха на масите мърчъндайз. Тениски с дизайна на новия албум и самият той – диджипак с прекрасна черна обложка са на разположение срещу минимална сума за всеки. Групата никога не е целяла да припечелва от творчеството си, за това и по традиция момчетата пуснаха за свободно слушане Money, Power, Greed в официалната си bandcamp страница.
Ако искате да подкрепите делото на Razgruha и за да има повече независими DIY групи и концерти – купете си тениска и диск, сигурно е че няма да съжалявате къде са отишли парите ви!

Procrastinate.
Едно е повече от сигурно – всички събития, в които пръст имат Kontingent Records са крайно любопитни и всеки може да открие нещо за себе си. Независимо дали си ретро-пънкар, стрейт-едж младеж или носталгичен хардкор чичко, сбирките на контингента са приятен повод да си припомним малко от доброто старо и да вкусим от още по-доброто ново време. Този път, без съмнение, Шентов и компания свалиха две цели с един изстрел. По тяхна покана се очакваше да свирят Procrastinate.

Ако трябва да съм честен, за последните 10 години, в които България е посещавана от групи от екстремната гама в музиката, успяхме да видим много добри и някои не чак толкова добри банди. Много от тях бяха от съседна Гърция, където независимата сцена е няколко светлинни години пред нас. Но мисля, че освен Hibernation, друга толкова здрава гръцка група не ни е посещавала никога.

Трудно е да свириш след Razgruha, особено ако си в същия или близък до техния стил. Тъй като летвата е високо вдигната, само високи постижения могат да направят впечатление. Е, Procrastinate се справиха с това. Изпипан кръст-хардкор с множество влияния – малко мелодия, малко грайнд, много високо темпо и интензивност – хората във Фабриката го оценяват. И докато летят крайници и тела, изглежда гърците също се забавляват.

Без глътка дъх между парчетата с много енергия и отдаденост протече сета на Procrastinate. В музиката им се чувстваше както влиянието на пионерите, така и новаторското. За всекиго по нещо. Съдейки по тениските и плочите, които видях да напускат мястото в късната Сряда вечер, това не е само мнение.

 

И така, няколко бири, евтин ром, едни псевдо-шотове с ракия и два часа крещене и тропане по-късно съм готов да се потопя в златната тъга на опразнените столични булеварди. С пълна торба, стомах и душа! Ако приемате съвети – винаги, когато видите Kontingent Records и/или Razgruha не се замисляйте дори за миг. Там е вашето място.


Всички снимки са дело на Sofia Rebel Station.
ПОДКРЕПЯЙТЕ НЕЗАВИСИМАТА СЦЕНА, КУПЕТЕ СИ МУЗИКА И ТЕНИСКА!

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s