Feedbacker: „Всичко навътре от кожата е убещиже“

Безоблачната справедливост на лятното безвремие залязва. Как се приключва нещо незапочнато? От топлия устрем не остава дори градус емпатия, а ветровете довяват студеното предчувствие за три ката дрехи. Ами какво да кажем за тези, никога не прогледнали в цвят? За тях тъжния край на лятото е просто поредната бездушна равнодушност, като черно-бяла снимка на цветна градина или като разпиляния пред спирката на тролея боклук – някаква неизбежна тривиалност. Цикъл. Отчайващ в неизбежността си, но и някак сигурен свършек, дори на незапочналото. Но можем ли да ги виним, че не чувстват мръсните стени и прашните фасади или точно обратното – чувстват ги, само че с презрението на обидена от група хулигани, височаеща… В просташката естетика на грубия и недодялан град, намиращите убежище са незаменими таланти, често скрити зад декаденстката маска на нихилизмите. Те, обаче, честичко откриват красивото и нужното – ценен опит от живота около трамвайните релси. Дори в шепа изоставени на боклука вехтории, изпадалата мазилка на архаичната стена или три грознонаписани букви на изоставен ъгъл. Стените и стъклата говорят, понякога крещят. Ъглите приютяват. Някой някога е издраскал букви, вероятно с нож или ключ, имитирал е друг, толкова грубо и разярено, че се чудиш…

Аз също, като всеки друг слепец съм се ориентирал в градската тъма по написаното. Думите се чувстват от дълбоко сетиво. Точно както музиката. Но без патетичното встъпление за времето и думите, всичко по-долу щеше да прозвучи като оправдание на малко тъжни, малко меланхолични чернодрешковци.

А то е повече.

feedbacker-logo-transparent

Не мога да не се върна назад във времето, спомняйки си какво ме доведе тук. Беше надпис, споменавал съм го. Три букви и цифра. Беше група. Бяха поотраснали хлапетии, като нас, но с по-малки първи две цифри в ЕГН-то. Както днес, така и тогава всичко се чувстваше искрено и прямо. Минаха години, кръгът се затвори. Някои неща се промениха, много си останаха същите. Като софийските ъгли, така и духовните ни кьошета се събираха и разделяха. Сега, обаче сме тук и настоящето изглежда индифирентно към нас самите. За това и гардеробите ни са във вечен траур.

mixtape 21 sept 2016

Той е Иван Шентов. Знаете  го от групата му КПД-0, чели сте стиховете му или го познавате като музикант в безброй други проекти в настоящето и миналото. Сред тях са и бяха King Of Sorrow, Comasummer, Битов Терор, Ънален Диспут и други. Непоправим романтик или поне аз така го чувствам.

19449447_10212244798611038_76411826_o

Тя е Десислава Петкова. Знаете я като очарователната барабанистка в Comasummer. Замесена е и в Jasmine Whale. Интригуваща личност и свеж полъх в столичния ъндърграунд.

Заедно те са Feedbacker. Нашумялото нойз-рок дуо от София, чието име все по-често виждаме болезнено изписано-впито по градските повърхнини. Скоро се навършва година от излизането на бял (черен) свят на едноименното им EP, издадено от Kontingent Records, друго име, на което трябва да се обърне сериозно внимание…
Със светкавичното разпродаване на касетките и дисковете, Feedbacker се оказаха една от най-добре пазените нови тайни на подземното царство.
За изминалата година родните нойзъри реализираха и дузина участия в страната и чужбина, които им позволиха да формират нещо като своя публика – хора, които с нетърпение очакват техните участия, идентифицират се с техния звук и послания и без никакви задръжки могат да бъдат наречени последователи на група от един сравнително ново-развиващ се наоколо жанр.
Feedbacker бяха неименна част от почти всичко интересно, случвало се в авангардната ъндърграунд рок музика, като участията им се радват на високо одобрение от хора с всякакви интереси.

19403622_10212244804931196_1687365755_o

Дългогодишното ми приятелство с Иван и желанието ни да промотираме някои от своите каузи доведе до това, което изглежда е историческото първо интервю на Feedbacker за широкия свят.


 

 • Какво е Feedbacker?

  Шентов: Feedbacker е армия от двама. Бас и барабани. Правим емоционално натоварена минималистична музика с корени в хардкор пънка и текстове на чист български.

 • В какво вярват Feedbacker?

  Деси: Вярваме в истината – болезнена, неподправена и неудобна. Feedbacker е огледало на нещата, които много хора не искат да видят. Реална проекция на преживени емоции, чувства и заобикалящата среда. Не е ОК тъгата и мракът да бъдат подтискани и скрити зад маски на привидно щастие и преструвки. Ние казваме всичко директно. Влизаме направо с кубинките.Шентов: Вярваме в силата и значението на себеизразяването, вярваме в индивидуалния почерк и се уповаваме на собствената си ценностна система. Аз лично вярвам, че всяко фрустрирано хлапе с електрическа китара може да има по-голяма емоционална и естетическа ценност от попкултурната шлака, която се лее по официалните канали. Като група искаме да вярваме, че е възможно да създаваме качествена и независима музика без да даваме в жертва автентичността си и без да се налага да се превръщаме във ветропоказатели.  В този смисъл групата е нашия начин да оцелеем психически в този откачен свят.19402743_10212244803091150_1599987000_o
 • Никой ли не чува този крясък?

  Деси: Надявам се някои да чуват.
  Шентов:  Има огромна разлика между това да крещиш в бездна и да крещиш в един глас с приятели и съмишленици. Важната музика носи послание, важната музика е заплаха.  Крясъкът е просто транспорт.
 • Тишината или шумът са убежище?

  Шентов:  Всичко навътре от кожата е убежище. Понякога е тихо, понякога не. Често когато свирим някое разкъсващо, супер напомпано парче с много шум и фийдбек се чувствам най-спокоен. Все едно плувам по гръб в спокойна вода.Деси: Супер важни са и двете. Тишината носи много послания, а и ми помага да се концентрирам. Шумът, роден в следствие на тишината, показва ясно картината – такава, каквато е.mixtape 21 sept 2016 1
 • Вчера или днес?

  Шентов: Живеем и пишем тук и сега, но смятам, че и това „вчера“ има своето значение. Миналото носи уроците, които ни формират. Вчерашният ден дава перспектива, която осмисля контекста на времето в което правим музика в България през 2017 година.Деси: Днес и гледаме напред. Много е интересно, защото се променяме, търсим … Новият албум, върху който работим в момента ще е също по-различен. Ние не се опитваме да приличаме на никой от преди, просто сме себе си и правим парчетата в съответствие с движението ни напред.

 • Кой слуша Feedbacker?

  Шентов: Слушат ни пънкове, метъли, брадати хипстъри, стрейт-едж хлапета, стоунър типове… За добро или лошо стилът ни е еклектичен, влиянията се променят, но естетиката е устойчива. Може би липсата на точен етикет ни лишава от комфорта на „сцена“ към която да принадлежим, но аз лично вярвам, че отношението ни към света ни прави принадлежни най-вече към хардкор пънка. Обратните връзки, които хората ни дават след концерти, са супер разнообразни – наричали са ни различни неща – от дуум метъл до дарк уейв. Предполагам, че всяко едно определение е вярно. Много и различни хора могат да намерят по нещо за себе си в нашата музика, защото е честна.

 • Имат ли си любим софийски ъгъл Feedbacker?

  Шентов: Странно, но от този въпрос ме избива малко на носталгия… преди 15 години можех да ти цитирам поне 3-4 места в София, които са натоварени с ценен емоционален багаж или са свързани с яки случки, израстване, приятели, музика, субкултура, ценни моменти… сега е малко по-различно. Наскоро обикалях да пръскам агитпроп за предстоящия ни концерт и по инстинкт наобиколих няколко от местата в центъра, където слагахме плакати и си дадох сметка, че София е супер различна и дори малко непозната. В някакъв смисъл чужда.
  Деси: Буквално ъгълче… на лайв, когато се събираме с приятели и съмишленици. Хората са тези, които правят любимия ъгъл. Така, че когато се съберем на едно място подобни хора… което се случва, но може да е още по-добре. Иска ми се тази сцена да се разшири и да има повече съпорт и интерес, защото сме една обща маса хора.artan
 • Любим Цвят?

  Шентов: Черен. Като мрака на дните. Като бездната, в която гледаме. Като края.
  Деси: Ако не съм черно-бяла, обичам разни цветове: синьо, червено, зелено, жълто, лилаво.

 • Feedbacker дуо или един организъм е?

  Шентов: Най-голямото предизвикателство и най-голямото удовлетворение е да създаваме музиката си заедно. Не е задължително лесно, но ни прави това, което сме.
  Деси: По-скоро организъм. Целият процес се случва едновременно, всеки си има специфична роля. Започваме да свирим, пробваме и когато ни хареса нещо си го записваме. Имаме много идеи, просто отсяваме или изчакваме да назрее момента и идеята да се превърне в парче, което се изменя в процеса. Feedbacker e жив организъм.

 • Какво е да твориш музика в 2017г.

  Шентов: Супер голямо предизвикателство, но и голям кеф. Смятам, че в момента е чудесно време да правиш музика. Не се ебавам. В България в момента има зверски банди на добро ниво. Имаме приятели и в съседните страни. За няколко години излязоха жестоки албуми на местни банди, като музика и като продукция. Има повече концерти от всякога, което не значи задължително че концертите са много добре посетени, но разнообразието го има. Мисля, че 2017 има супер заряд и се радвам, че толкова много от приятелите ми създават жестока музика в момента.DSC06126.jpg
 • Какво е DIY?

  Шентов: DIY е смелостта да правиш това, в което вярваш – тук и сега – и да поемеш цялата отговорност за това. DIY е да затвориш месечната си заплата в събитие, което само 20 човека ще разберат, и да завършиш вечерта ужасно уморен, ужасно беден и ужасно щастлив. DIY спестява на всички ни вечното мрънкане на тема „сцената в България“. От гледната точка на нашата група, DIY етиката ни дава възможност да сбъдваме мечтите си и да увличаме повече хора в процеса.Така направихме с първото си ЕР – издадохме го през нашия лейбъл Kontingent Records в малък тираж, който от доста време е разпродаден. Дъбнахме касетките в къщи, измислихме,  напечатахме и сгънахме обложките сами. Всяка касетка и диск са докоснати от нас самите, буквално. Това е 100% лично отношение, на границата с ритуала и е супер автентично и ценно за самите нас. Уважаваме ъндърграунд бандите и лейбълите, които правят нещо подобно тук и сега, във всички стилове и направление. Струва си да се обърне внимание на работата на независимите лейбъли в България в момента – например Amek, Serpent Eve, Mahorka, WTF is SWAG… не проспивайте историята докато се пише под носа ви.Огромен кеф е, че има все повече букинг колективи, които правят концерти почти нон-стоп. Благодарение на DIY етиката гледахме класически банди като The System и MDC, благодарение на общите ни усилия вече имаме събития, които се издържат на „свободно дарение“, имаме активна нойз/ембиънт сцена с турващи артисти, хардкор концертите са на ниво, новите банди (като нас) могат да изгреят в много добра обстановка и да се чувстват подкрепени.Може да съм твърде оптимистичен, но мисля че плодовете на DIY културата хранят всички клонове на ъндърграунд културата. Просто на много хора им писна да чакат някой да ги „открие“ или да ги „организира“. И така е по-добре.

 • Защо на касетка, това музикален фетишизъм ли е?

  Шентов: Абсолютно, да. Ние сме хлапета, израстнали през 90-те и лентата е част от всичко това. За мой най-голям кеф касетите преживяват revival и дейността на Kontingent се осмисля именно от това, че все повече хора се кефят да купуват нова музика, издавана на касети.

 • Какъв е живота извън Feedbacker?

  Шентов: И двамата имаме day jobs, освен това сме активни и в други музикални (и не само) проекти. С Деси сме ритъм секцията на Comasummer, а аз съм басист на новите хардкор надежди KING OF SORROW. С тях наскоро извадихме дебютен винил  – Bow to my Wrath. Чуйте го! Имам и едноличен drone/noise проект, наречен krāllār, вадя нов албум на касета през Mahorka този Октомври! Освен това съм част от уебзина Lunatic.bgДеси: При мен е пак свирене. Сама в репетиционната или с моя drum mentor. Непрекъснато гледам да свиря колкото може повече и е супер удовлетворяващо. Замесена съм също и в групите Comasummer и Jasmine Whale. Това е по-интересната част.artan1

 

 • Пет препоръки. Музикални.

  Шентов: Khanate. True Widow. Jucifer. Krause. DEAD.
  Деси: Тази седмица свирим с нашите приятели от CALF – на 8ми септември в Grindhouse, София. Изобщо за една година с Feedbacker се сближихме с доста noise банди от Гърция, там сцената за подобна музика е доста развита. Autumn Acid от Солун са също много яка група. Интересни са италианците Demikhov, с които свирихме неотдавна. Отделно OM, PHILM, Dead Cross са ми интересни в момента.

 • Какво следва?
  Деси: В момента работим по създаване на новия албум. Усещам как ще е по-различен.
  Шентов: Този петък свирим с Calf в Grindhouse и след това се потапяме надълбоко в търсене на най-умопомрачителния звук за новия албум. Вече имаме няколко нови парчета, които обещават пълен погром!CALF FEEDBACKER POSTER

 


 

*Снимките използвани в материала са от архива на група Feedbacker.
**Слушай Feedbacker тук.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Feedbacker: „Всичко навътре от кожата е убещиже“

 1. shentov13 каза:

  Reblogged this on feedbackerи коментирано:
  Историческото първо интервю на Feedbacker за широкия свят. Благодарности на SofiaRebelStation!
  #feedbackerdestroys

 2. Pingback: Another Bloody Day | OMEGA TRIBE; Feedbacker live @ Sofia | SofiaRebelStation

 3. Pingback: FEEDBACKER – XII | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s