Hungaro-Bulgarian hc/punk/grind aid gig!

Здравейте друзя! Дълго време ни вест ни кост от станцията, та някои вече почнаха да бъркат житото. Е, пролетта е време за опровержения, така че ето ви едно – траурът се отменя. ЖИВИО! Основание – винаги акуратно, макар и във форма – банална. Семплата фигура на градското човече, прескочило трапа на лютата зима, чудно се вписва в общото настроение на пролетното възраждане. Проникване. Освен по нелепата си свръхактивност и честа неуместност, изгубеният между цъфтежите в градинките и калните шахти, си прилича с пролетта по нейната диагноза. Сладката шизофрения на температурната амплитуда, като рязката смяна на цветовете, не преход, ами промяна. Революцията на голите дървета, смъртта на студените ветрове!

И понеже се отнесох, доказателствата.

17505350_327286451019550_3400341598164545268_o

Комините са вечният символ на столичната бетонна пролет. „Кога цъфтеха комините / пушеците се стелеха кат’ шкембе чорба“ Неизвестен асфалтен поет, вероятно много грозен и пиян.

Това, което изглежда като поредната безвкусна шега на ‘не можещите’ с умелите и на алтернативата с конвенционалното, всъщност е… точно това. В пълен противовес със светлата и топла гама, на вашето внимание, един нелицеприятен, далеч от естетически, обратното на издържан и в страни от нормалността ивент… Но и много повече! Е, какво се готви на дъното на кофата за отпадъци на времето и пространството, мъчителният пейзаж от по-горе загатва едва, едва.

Много мога да говоря за отговорността на хората към собствените им сцени и как съществуването им зависи само от общите и задружни усилия, усърдие и целеустременост. Всичко това, обаче, са клишета, във времена, когато все още не сме готови да си помогнем едни други. Да подадем ръка, не на някой далечен или съвсем непознат, но на някой досущ като теб – с твоите интереси и страсти, подобни проблеми, еднакви визии. Доказателства за това – колкото щеш, последствията, обаче могат да бъдат крайни. В историята на независимата сцена и култура, усилието, взаимопомощта и солидарността между всички заинтересовани в съществуването й, винаги са се оказвали фундаментът, неразрушимото ядро, смисълът на всичко това. А и причината то да оцелее, вече повече от 40 години. Водени от убеждението си, че това е точно така, на нас не ни остава нищо друго, освен да се съгласим с временно взимащите превес тъмни сили – да им построим паметник и да им поднесем цветя. Или да направим точно обратното? Няма съмнения, всеки господар намира свои поданици, но не всички поданици искат своя господар. В тая връзка, мисля, направили сме най-правилния избор.

Тази година се навършват 40 години от една емблематична дата, 1977г., толкова означителна, колкото заявката, която даде. Днес, 2017г., спомняйки си за изминалите четири десетилетия, дестилиран, смисълът на всичко това изглежда се свежда до солидарността. Раждането, както и смъртта на независимата сцена са и ще зависят от това обстоятелство. За това, решени да се докажем като синове на бащите си и горди наследници на контра-културната, анти-конформистка ценност на автономията и взаимопомощта, предлагаме един малък, но сърдечен опит за принос в каузата ни за възбуждане на емпатия и другаруване в противовес на парада на егото, скъперничеството, омразата, личната амбиция. Защото това, което има смисъл е каузата.

17799374_331796703901858_2894814732582367098_n

Пропагандата е нашето хоби

За водеща сред всички останали каузи, обаче, днес сме избрали помощта и солидарността с приятел и съмишленик. Тежко е, когато болест сполети млад човек, още по-тежко е, ако няма кой да му помогне. Добрата новина за едно такова момче, скопчанинът Грицко, който вие познавате вероятно от македонската ъндърграунд сцена и от скопския филиал на движението „Храна, не война“, е че той не е сам. В самотата на несгодата, обаче, само ясно показаната съпричастност може да направи разликата. Ние, от колективът, който доброволно се самоорганизира за осъществяването на този гиг, групите и всички, които ще посетят събитието искаме да изразим своята подкрепа към Грицко, давайки възможност на повече хора да помогнат както могат и сметнат за удачно.

gricko

Ето и какво казват за Грицко, неговите приятели:

Приятел, който винаги ще е наоколо независимо дали имаш нужда да споделиш или просто си търсиш компания за бира.

Човек, който винаги е готов да помогне и всекидневно показва и на дела, че стои зад идеалите, в които вярва.

Един от нас, „замесен“ и активно участващ в случващото се около ъндърграунд сцената.

Със сигурност и ти познаваш поне един такъв човек!

Е, за мнозина от нас това е Грицко – един от двигателите на движението „Храна, не война“ в Скопие.

Хората, които го познават знаят, че той никога няма да се оплаче, никога няма да каже, че има проблем. Най-малкото, защото приема всичко, което му се случва като изпитание. Не каза нищо, когато домът му пострада сериозно от наводненията в Скопие миналата година. Малко хора знаят и за здравословните му проблеми! Въпреки усмивката, която не слиза от лицето му и всекидневните му уверения, че е здрав и ще го докаже на докторите, приятелите му знаем, че положението не е толкова розово. Бъбреците му са сериозно увредени, което налага да ходи на диализа три пъти седмично, а лекарите твърдят, че процесът е необратим и това ще се случва до края на живота му. Грицко е боец и вярваме, че ще успее!

По време на концерта ще имате възможност да покажете вашата подкрепа – било под формата на послание, което да му предадем, или сума, която може да отделите, за да се опитаме да осигурим поне малко спокойствие на Грицко и семейството му в борбата с поредното изпитание.

Нашият начин да покажем на практика, че музиката е кауза, която обединява.“

Зад „музиката е кауза“ ще застанат три български и две унгарски групи. Pig Pride и Bad Icons бяха много близко до това, първото им участие в София, България да бъде под моста на канала, но за тяхно и наше щастие това няма да стане. D.I.Y. ентусиазъм и много енергия  очакват всички, които са решили да отделят Неделя вечер за пънк концерт със смисъл. Освен това ги очакват още хардкор-грайндкор пропагандистите Razgruha, хардкор-пънк машините Разврат И Поквара и грайнд-дибийт ужасът KROKODENIXTIX, като е излишно да ви представям, който и да е от тях. Ако някакво извратено обстоятелство те е довело до тук и ти не знаеш кои са тези хора, то тогава още по-горещо ти препоръчвам този ивент, както може да се препоръча само една студена мастика.

Датата е 23 Април, Неделя, а мястото е Ъндърграунд Галерията. Входът е 5 лева, но ще има още – мърч на групите, много напитки и разбира се каузата на събитието – събиране на дарения за Грицко. Концертът ще започне на време, така че бъди там не по-късно от 18:30ч.

На уреченото място ще бъде и мийтинг пойнт за всеки, който иска да дари средства или да участва в организацията на следващото ни събитие.

Доведи приятел! Помогни на приятел! Забавлявай се! Съпротивлявай се!


Линк към фейсб(окл)ук събитието.

Тази Неделя, в Скопие, за Грицко.

Коментар на Грицко за „Храна, Не Война“.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Hungaro-Bulgarian hc/punk/grind aid gig!

  1. парашут каза:

    Искаме отчет 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s