Дурное Влияние

Помните ли олд-фешън изразът „лошо влияние“? Докато бях юноша считах, че той е привилегия на старата гвардия, онези хора, за които ценностите и морала са били гръбнака на здравото общество и е бил измислен за тези, които, веднъж попаднали под лошо влияние, сами себе си стават негов проводник. Нещо като затворен цикъл, в който се препредава „лошотията“. Нещо като, ‘синът ми не беше такъв, господин полицай, те съседчетата го развалиха“.
После поотраснах и спрях дори да чувам за лошото влияние. Дали защото ме беше погълнало и бях станал негов най-верен проповедник или защото вече понятието не съществува. Неговите доверени ползватели вече ги няма повечето, са тихо-примирили се, а и всички, изглежда сме под лошо влияние, въпросът е колко и как. Говорейки за влиянията, не мога да пропусна това, че лошото влияние се разпространява по-бързо от всички добри примери на земята. Така, махленското хлапе не взе от съучениците си добрoто, как да се учи, но попи като гъба гаменския цвят на квартала. В период на обществен и физически разпад, резултатите от лошите влияния могат да надхвърлят кофти вкус за обличане и държане пред непознати. Изобилието от примери само препотвърждава максимата – всичко лошо и тъмно е по-добро от всичко добро и светло. Или поне така е в очите на хлапаците от всяко поколение.
Сега си представете едно време, в което, отклоняване от нормата би означавало своеобразна личностна смърт. Изпадаш от обществото и се превръщаш в маргинал. Този най-голям ужас за хората от тогава днес ни изглежда анахронизъм, но всъщност си е бил съвсем реален… времената, когато лошото влияние живееше.

Днес, на вашето внимание, мисля да покажа едно влияние, което далеч не бих нарекъл лошо, макар и заглавието да значи точно това. Освен това, мястото на действието и обстоятелствата са не по-малко бележити.

Дурное Влияние. СССР. 1980-те. За тънките познавачи на ъндърграунда от Източния Блок тази комбинация извиква серия от спомени. Не е нужно да си живял там или тогава, за да усетиш атмосферата, направата на която са способни само отбран кръг артисти от съветската рок сцена. Сега това ни изглежда като вехт романтизъм, но ако щете вярвайте, преди 3 десетилетия тези хора са били сред най-ярките, присъствени и откровени свидетели на бетонния дъх и звук от соц града.

Дурное Влияние. Напоследък е модерно да се говори за носталгия. Не защото някой ще спечели от нея или ще изобрети машина на времето, а защото хората продължават да гледат назад в отчаян опит да усетят отново… онзи въздух, да вкусят пак онзи хляб,.. с надеждата да оживеят спомените, а с тях да се възцари това, което е било. Нещо като изстрадано възкръсване – способността да се връщаш отново и отново там, където си бил най-силен. Но възможно ли е да имаш носталгия по нещо, което не си видял и изпитал? Е, музиката и изкуството като цяло са способни да те въвлекат в това. И не, не е шизофрения, но някои от тях могат да те накарат да усетиш неусещани аромати, да почувстваш и непочувствани тръпки. Така, за нас източно-европейците, носталгията е измерение на съществувание, за това в тази почва лесно покълва семето на трагизма и фатализма, тъмните цветове и монохромните гами. Освен с безличния си гардероб, печалните жители на губернията на генерал Зима се вписват в тази минорна тоналност

Дурное Влияние. Първа вълна руско-съветска готика. Честно, не знам как достигнах до тук. Дали е заради интереса ми към алтернативни, обскурни изпълнители от Източна Европа или защото последните години волю-неволю бивам застигнат от представители на по-студената гама. Определено мисля, че ако блоковете и комините дишаха, щяха да го правят в пост-индустриалния ритъм на градската летаргия.

Дурное Влияние се ражда от съвместните усилия на други съветски рок групи от тази ера – Механический Балет и Монумент Страха. Случвайки се през късната есен на 1987г., събирането на групата улучва правилният момент – промените в обществото в СССР вече са осезаеми, а посланията на модерните по онова време рок банди – по-разбираеми.

Макар и никога да не са претендирали за уникалност, Дурное Влияние се явява малко или много група, която е пионер – в крачка с тенденциите, но отвъд т.нар. Желязна Завеса, руснаците успяват да уловят мига и без престореност да съживят, макар и в тъмни окраски, застиналото в скучна гама и еднообразие.

В състава влизат: Александр Скворцов (вокал), Вадим Кудрявцев (китара), Дмитрий Петров (бас) и Игорь Мосин (барабани). През 1988г. Кудрявцев е заменен от Дзятко, а Скворцов напуска през 1990г., за да стартира свой солов проект.

От Ленинградския рок фестивал до култовия си статут, Дурное Влияние достигат чрез единствения си албум – „Неподвижность“ (1989).

Покрай лайв-а на руската група Motorama тук, много хора (пре)откриха дълбините на руския ъндърграунд. Особено това се отнася за уейв, дарк проявленията му – поради близостта на културите, експресията е по-пълна, а и изглежда, че характерният за регионалната сцена стил намира своите фенове и тук. Сред ‘странните’ и малко познати алтернативни групи много са повлияни пряко или косвено от Лошото Влияние.
Дурное Влияние са добро начало на едно дълго пътешествие из руската готика.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s