Цветя от края на 80-те

zx620y348_2532982

Няколко дни след като пуснахме първата бомбичка от поредицата със статии за пънкът в София в периода 2000- 2015, получих писмо от приятел, по-малък на години от мен, пънкарче и китарист в няколко локални пънк банди. В него той ми пишеше : „Като гледам името на поредицата ти от интервюта, ми е интересно после да се опитаме да научим и за предходния период, който за мен е неизвестен в голяма част... мистерия“. Та това ме накара да си помисля, че преди да се заровим в съвременната сцена, не би било излишно да напишем няколко думи за софийското пънк движение от втората половина на 80- те и 90- те години на ΧΧ в., или по- скоро да скалъпим франкенщайнче от информация- статии, документални филми и снимки – завещани ни от преките свидетели на събитията.

И тук е мястото да кажем едно голямо благодаря на Румен Янев и Емил Братанов, музикални журналисти и главни виновници за историята на т.нар. Второ българско рок поколение, тухла от 600 страници с интервюта, репортажи и снимки (фотографи Нели Недева Воева и Стоян Гребенаров) от родната ъндърграунд сцена в края на 80- те, където в раздел ΙΙ. Пъстро, посветен предимно на Пънкът, четем:

През втората половина на 80- те години по улиците на големите градове започнаха да се забелязват по-предизвикателно облечени младежи и девойки, което силно разтревожи партийното и държавното ръководство, комсомола и милицията. Те бяха силно гримирани, обкичени с обеци, гердани и гривни, облечени предимно в черно и със стърчащи на всички страни коси. Мнозина от тях си носиха косите на гребен, пушеха и пиеха бира на публични места и дразнеха еднакво, както властта, така и метълите. С уейвърите минаваха за братовчеди, но гледаха на тях с пренебрежение…

… източните пънкари се различаваха идеологически от западните си побратими. При осигурената от онази система свобода на личността, пънкарите на Запад бяха доста по- нихилистични и разрушителни от нашите тук. Нашите си бяха направо градивна опозиция. Защото под чорлавите коси, грима и металния обков се криеха честни души, бистри умове и нежна чувствителност. Българският пънк бе елемент от антитоталитарната контра култура, което си е спонтанен младежки поход към свобода и лично достойнство. Рок поезията на българските пънкари от онези години в по-голямата си част е като епиграмите на Радой Ралин, или репортажите на Георги Марков. Тя е социална, критична, иронична и предизвикателна, но е устремена към нещо ново, цветно, живо, истинско и необятно. А не към нищото…“.

CVETYA-OT-KRAYA-NA-80-te_korica-a

Сред ярките свидетелства за софийската сцена от втората половина на 80- те години на ΧΧ в., е и документалният филм за група „Ревю“ Директор на водопад“, създаден от Студио за телевизионни филми „Екран“ през 1989 година, с откъси от концерти, задкулисни кадри и интервюта с членовете на бандата – Васо Гюров, Милена и Кирил Манчев.

direktor

Друг жесток филм, разказващ за 80- те години на ΧΧ в., но от една по- далечна, съвременна на нас, перспектива е документалният филм на музиканта от група Атлас, Пепи Даскалов, със заглавие „Млада кръв“ (2013), включващ спомени на музиканти от групите Атлас, Клас, Контрол, Конкурент, Кале, Вход Б, Ревю и Милена Славова за „тато-тотово време“.

37428.m250

Ще завърша този кратък очерк с цитат от текста, лепнат на задната корица на „Цветя от края на 80-те. ΒG РОК история/поезия“, защото е едновременно изчерпателен и красноречив, пък и кой знае, може да се зарибите и да си вземете книжката. Няма да съжалявате. Вътре ще откриете снимки, текстове на песни, интервюта и репортажи за Ревю, Контрол, Кале, Милена, Ера, Нови цветя, Холера, Бедствен район, Хиподил, Нова Генерация, Виолетов Генерал, Воцек и Чугра, Мъртви поети, Клас и мн. др. И така:

Ние сме Нова генерация завинаги! И въпросите са ни към цяла нация! Завинаги! Ние ходехме по въже, опитвахме се да светим като крушки, бяхме директори на водопади, черни овци, тикви в задния двор на обществото, набивахме крак в строй, скачахме безнадеждно в калта, бесехме се в неделя.

Второто поколение на българския рок произнесе ясно и недвусмислено присъдата срещу тоталитарната ни система. То е неразривно свързано с произтеклите в края на ΧΧ век политически и социални промени в България. Обяви гласно правото си на лична свобода и достойнство. Инжектира своите връстници с достатъчна доза кураж, за да възстанат срещу реда на бащите си. Тези млади музиканти и поети взривиха общоприетите рамки на творческия процес и оставиха след себе си десетки песни, които и днес звучат силно, убедително и актуално“.

 

Галерия (с признателност към фотографите и медиите споделили тези моменти в интернет):

Повече информация относно „Цветя от края на 80- те. ΒG Рок история/поезия. Интервюта, репортажи, снимки от една незабравима епоха“. изд. Paradox, 2014:

http://offnews.bg/news/Kultura_33/Tcvetia-ot-kraia-na-80-te-BG-pankat-Chast-%D0%86-va_331905.html

https://www.academia.edu/7333471/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F_%D0%BE%D1%82_%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_80-%D1%82%D0%B5_%D0%91%D0%93_%D0%BF%D1%8A%D0%BD%D0%BA%D1%8A%D1%82_%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82_%D0%86-%D0%B2%D0%B0_

http://frontalno.com/%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-80-%d1%82%d0%b5/

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Цветя от края на 80-те

Коментари са забранени.