Tau Cross

Твърде дълго време мина, твърде много вода изтече и улици се изремонтираха, откакто попаднах в дупка и загубих интереса и любовта си към музиката. Слушах механично, почти по задължение и респективно почти нищо не ми харесваше и грабваше ухото, добри албуми се разбиваха в стената на моето безразличие. Наскоро обаче тази искрица се събуди отново – слуша ми се музика – било то нова или стара, просто ми се слуша музика. Една от причините да изляза от тази апатична, музикална летаргия беше концерта на Trial и особено ме събудиха By the grace of god. А новооткритият музикален глад, трябва да бъде запълнен моментално.

Винаги съм се чудел на значението на думата „супергрупа“ – какво е посланието, каква е семантиката, че една група, а друга – не е? Ако една група е съставена само от известни и доказани в други банди музиканти, и изведнъж се превръща в супер група. А една група, която има прекрасни музиканти, не е супергрупа, защото не са натрупали популярност в други такива. Леко е дразнещо това отношение, но пък понякога е и единствения начин, който можеш да употребиш, ако искаш да опишеш една наистина супер група, във всички смисли на значението.

Tau Cross е съставена от Роб Милър (Amebix), Мишел Лангевин (Voivod), Йон Мизъри (Misery) и Анди Лефтън (War/Plague). Мдам, тези имена са способни да предизвикат сериозен интерес и словоблудства в посока „супергрупа“. Но нека ви разкажа защо тази група всъщност е една супер група, която си заслужава да бъде чута, слушана и въртяна до припадък.

tau1

Стилово бандата се лута и черпи вдъхновение от много места – кръстарското наследство на членовете се колаборират доста успешно с траш метъл, щипка пост-пънк и мнооооооооооого рок енд рол вайб. Мрачна атмосфера с метален привкус на сърдит викинг, който още с откриващата песен заявява, че няма намерение да умре. Специфичният, гърлен вокал на Барона няма как да бъде сбъркан, макар и да изненадва на моменти как добре се вписва в тягостната обстановка, която се лее от музикалните инструменти. Текстовете на Милър носят доста символика и залитане към окултното и мистичното, което може да се види още и в името на групата – Tau Cross – кръстът кръстен на гръцката буква, на която прилича, припознат от ордена на францисканците, но също така и смятан от определени хора за по-стар от християнството, които в него виждат чукът на Тор или основата на египтянския Анкх, често срещан и в алхимически книги. В тази музика има магия – черна като ноща и също толкова красива.

Можете да ги чуете тук, а после ще ми благодарите: https://taucross.bandcamp.com/

 

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s