Bad Manners @ Mixtape 5

Някаква неописуема глъч е превзела иначе обикновения делничен ден в обикновената обстановка на тихи и мирни трудови взаимоотношения. Необикновен е поводът, както и срещата на двете реалности – прибиращият се от работа човек, който се сблъсква с орда разбити ‘на ужас’, целеустремени в собственото си доунищожаване зомбита с крайно положителна аура – алхимическият коктейл на ъндърграунда, част от чийто съставки можете да си закупите в магазина или на улицата на цената на няколко от драгоценните хартийки. Това природно противоречие, обаче, не се купува толкова лесно и се заменя само срещу душата на ‘купувача’. А за продадените на ‘гадната работническа ска’ души, спасение няма.
Обратно към причинно следствените връзки. Поводът е гостуването на английската ска легенда Bad Manners. Формално – това е един от трите концерта, с които радио ‘Тангра‘ отпразнува своята 9-та годишнина. Реално – това е едно участие, което чакахме твърде дълго. След като концертът през 2011г. пропадна, с течение на годините нарастваше и опасението, че България ще бъде подмината вовеки от автентичната ска музика. С великото изключение на Skarface, българите се радват на треторазрядни балкански групи от третата вълна, както и тук таме на някой американски дългогодишен опит за имитация… Но истинският звук липсваше, когато бе най-нужен – в годините на подем на тази музика и култура у нас. По-добре късно, отколкото никога.
След няколко грозни слуха за Madness на морето и отново за Bad Manners в околните вертепи, настъпи дълго и тегобно мълчание. Което, обаче, бе нарушено от звучащото съмнително, но крайно радостно обявление – най-накрая Bad Manners ще посетят България! Първата дата бе обявена за гр. Пловдив – тежко им на кондуктори и бедежейци. Съвсем скоро се появиха и още дати – снощната бе разпродадена буквално за дни. Който е искал е направил възможното да присъства. Останалите изпуснаха много, хубавото е, че ще може да се яват на поправителен изпит на някоя от идните сесии.

Заформи се теснотийка в малката зала на Микстейп, на което и се надявах. За толкова енергична музика, близостта е гаранция за добро прекарване. Тесничко започна да става и към края на сета на Fly The Flag, които отново хванах за малко. Групата звучеше доста професионално, а младият талантлив вокалист беше съпричастен към пърформънса. След n-та бира и повишен градус на настроение, всеки очакваше от приглушените светлини да се появи едно ‘дебело копеле‘… И той го направи! След толкова години на очакване легендарният Бъстър Блъдвесел (фен на Арсенал – уточнение, за което и аз не бях сигурен, по повод един снощен разговор за връзката между ска музиката и футбола) излезе, придружен от скромна част от музикантите си, с които заедно са Bad Manners.

FOR THOSE WHO DON’T KNOW – THIS IS SKAAAAAAAAAAAAAAA!!!

Още с първите акорди стана ясно, че не са много тези, които не знаят какво е ска. Едно е сигурно – ако е имало такива, снощният урок им е напълно достатъчен. Bad Manners буквално взривиха клуба с уникалното присъствие на харизматичния си вокалист и изключителните английски класики – Skinhead Girl, Skinhead Love Affair, My Girl Lollipop, Fatty Fatty, Inner London Violence… А движението в постоянно сгорещяващата се обстановка бе константа.
Значително отслабнал в сравнение с доста по-пищните си времена назад в годините, Бъстър, обаче не е забравил как се случват нещата. Добър шоумен и човек с изключително присъствие, това е душата зад Bad Manners, както и единствения останал оригинален член. Макар и в намален състав, легендарното име направиха страхотно шоу. Нямаше негативни оценки, а тъкмо напротив – само усмихнати лица и много танци, пого, дори стейдж-дайвинги! Настроението се поддържаше и от многото познати и приятели, събрани на едно място в името на общата кауза. Партито продължи над час и кусур и приключи в неприличен за делник час – съвсем в духа на неприличното поведение, което си позволиха повечето присъстващи. Със сигурност положителните емоции със цената на малко болежки и умора ще оставят хубав спомен за една чудесна вечер приключила с умерени дози обикновен алогичен столичен вандализъм.
В крайна сметка това бе поредният рожден ден на радио ‘Тангра‘, който ще бъде запомнен като исторически. Бързата организация, както и добрите условия спомогнаха събитието да се случи на максимум във всички аспекти.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s