Лицата и обложките на 2014г.

Напоследък било модерно да се отричаш от равносметките в края на годината. Или не било подходящото време за това – все пак на кой му се мисли и пресмята през почивните дни, или било проява на лош вкус. Бих се съгласил с горното по отношение на всяка предварително хонорувана класация, цинично и извън контекст мъдреща се по лъскавите страници на някой казионен рок официоз. Такива със сигурност има много. Вероятно и целещите се в това са още повече.

2014г. обаче беше друга. И в глобален и в локален план светът отново даде повод на златния процент да преосмисля себе си, а в България най-после се погрижихме за собственото си наследство в някои отношения. 80-те и 90-те оставиха своите следи в ‘алтернативните’ сцени, същото, до някъде се отнася и за първото десетилетие на новия век. Но това вече е минало и за съвремеността, за нейният завет, трябваше да почакаме почти до средата на десетилетието, за да познаем лицето ѝ. Много е вероятно чакането да си е заслужавало.

Следващото може да се разглежда не като класация, а като списък със стойностните албуми и събития, които ми направиха впечатление, а също така оставиха и траен белег върху емоцията и спомените за още една отминала година. Една забележителна страница от календара, на която се появиха много и заслужаващи си отметки.

ANTI FUTURE – Our Choice

Който не е чувал за Anti Future или не е посещавал столичната ъндърграунд сцена от много време или е безвъзвратно остарял за тия неща. За всички останали тази група е синоним на дългоочакваната нова вълна. Тъй нужната на зациклящата ‘сцена’ свежа кръв идва като тупаница в тийнейджърски въргал – никога сама и никога без отговор. Our Choice е албумът, който затвърждава това впечатление и вероятно е в основата на нова експлозия от групи, хора, албуми и концерти, които следват в бъдеще. По същество – 14 трака класически хардкор в непоколебимия стил на столичната ярост. Младежите израснаха много за последните месеци, а техният дебютен албум свидетелства за това.

Warscum – Society Rape

Като продукт на ‘цветна бременност’ – неочаквано и изненадващо се появи Warscum. Най-новото отроче в екстремната сцена изглежда има много бащи, а това разнообразие в нашата вселена винаги е добър знак. Във всички случаи последната забележителност в парка на лунатиците се радва на заслужено внимание. Society Rape, обаче е доказателство, че сме пораснали до нивото на световната сцена и вече може да си разменяме ритници с всички. Апокалиптичен, метълически дет-грайнд-хардкор удря като тежкотоварния влак от Бургас, но с нотка на романтична нежност заявява своята пацифистична природа. Още един дебют и още една безплатна тава, споделена с всички любители на ‘ужаса’ в музиката и музиката в ‘ужаса’. Пет композиции за по-добър свят и по-лош слух очакват всеки в мрежата. Изисква се само да ти стиска!

Ънален Диспут – Ънален Диспут

Когато за първи път видях горящия изверг, който изяжда остатъците от паметника 1300 Години България си казах, че Ънален Диспут са ме изпреварили в желанието си максимално сатирично-иронично да опишат обществената безизходица, в която съществуваме. Когато, обаче, чух едноименният им албум, който видя свят тази година, се убедих, че критиката е много по унищожителна. 2014 се пренася в края на 1970-те, когато ретроградния пънкарски звук и анархистко самоотричане се противопоставят от една страна на нищетата, а от друга страна на фалша, който я гримира. Но преди всичко трябва да се каже, че този албум стана флагмена на завръщането на пънк музиката и културата в България след няколкогодишно прекъсване. 12 парчета със строг побойнически маниер, в живителното темпо на пиянческата революция на отчаянието. Е, Ънален Диспут ще издадат своят труд и на твърд носител в началото на следващата година, а до тогава, пънкарите оставиха своето творчество за свободен достъп – жест на добра воля към ограничено малцинство, избрано да въздигне от пепелта и носталгията пламъкът на борбата.

Voyvoda – Aramia/Арамия

След гениалния им албум „Изток“ за Voyvoda оставаха два избора – или подобно на войвода да умрат с евентуалния връх в своето творчество/борба или героически да го надскочат. За вътрешният ми глас никога не е имало съмнение в коя от двете посоки ще тръгне най-славната ни пост-пънк група.
Имах изключителния късмет да слушам Aramia/Арамия още в суров-демо вид. Тази възможност ми позволи да изслушам материала за албума стотици пъти, а след всеки, да се убеждавам, че това е най-добрата продукция, появявала се наоколо не просто за нашето десетилетие, но може би за последните три. Експлозивното израстване, което демонстрираха Voyvoda последните години се отрази на цялата сцена – днес, все повече люде от всички тъмни краища на подземния живот посягат към консервативно-аналоговия звук, мелодията и хаоса, емоцията и каузата или с други думи казано амалгамата, която представлява столичната банда. Сега, около това убеждение, се обединяват и хора от цял свят, особено присъствалите на второто европейско турне на групата (и първото, отразявано от първо лице ден по ден, специално за българските фенове). Все пак не са много албумите, които могат да те накарат да изпуснеш трамвая си от захлас.
Хубавата новина е, че вероятно около месец Февруари Aramia/Арамия ще се появи на винил.

Rejection – Дупка Без Дъно

Записан, някъде в тъмните месеци между 2012 и 2013г. „Дупка Без Дъно“ беше, смело мога да кажа, най-очаквания за мен албум. След две D.I.Y. демота и безчет унищожителни концерти Rejection дължаха на всички ни един алманах на българския хардкор или поне това, което беше (е бил) преди да стане музика за междудругото на дръмендбейс фенки и плюшени тигри.
Резултатът от дългогодишен труд и вложена емоция, време и жизнено пространство е един артефакт – направи-си-сам от първия до последния елемент, връщащ ни назад към автентичните корени на хардкор-пънка – суров и безалтернативен отговор на неконтролируема съвкупност от чувства, възникващи у човека. Хаотичен, шумен, но и парадоксално с това, някак си, омиротворен, одухотворен, от друга страна третиращ войната, страха, глада, консумеризма и политиката изобщо, албумът на Rejection идва да покаже, че хардкора е преди всичко радикален избор – пътят на незабавната промяна – сега или никога.
10-те парчета, събрани на диск с изключителен артуърк, са върха, който е постигнал до момента този стил по нашите ширини и, да се надяваме, едва началото за Rejection.


И така, освен важните постижения в издаването и публикуването на музика, други събития също белязаха отминаващата година. Това например бе второто издание на българския фензин „Улично Дело, което със сигурност постави видим знак върху световната карта на значимите хартиени зинове.

Преди всичко, обаче, бяха музикалните събития и концерти, поводите да се събираме (и разделяме). Хубавото е, че тях все още ги има, лошото е, че все по-ограничени стават местата за провеждането им. Хубавото е, че ентусиазмът още е основна движеща сила, лошото е, че все повече бива заместен от комерсиализма. Хубави и лоши черти могат да бъдат изтъквани още дълго, но най-хубавата е появата на нови групи, нови „секти“, нови хора…
В следващите редове си позволих да подбера няколко от по-впечатляващите събития за отминаващата си 2014г. Всички се проведоха – без едно, и всички донесоха щастливи емоции – без гореспоменатото.

Превръщайки се в традиционен, фестивалът Punk City става нещо като пролетния събор на всички подземни изчадия преживяли студените месеци. На произволна локация от столичния клубен живот, през месец Май, се изсипва цяло съзвездие от групи и лица, а дори самото преживяване си заслужава. Тазгодишният Пънк Сити беше и доста емоционален, благодарение на имрповизираната формация Bad Company, която, разчитайки на традиционната за нашите ширини носталгичност, превърна един от малкото слънчеви дни през пролетта в същинско лято!

Стъпка в страни и софийската монотонност може да се преобърне неочаквано в празничен водевил. Или пък в студена меланхоличност… Отговор на това най-добре може да даде формацията Пролетарии, която тази година организира забележителен концерт на още по-забележително място – клуб Neu!Berlin. Във всички случаи, ако някой ден пътищата ви се пресекат – положителната емоция е гарантирана.

Да се почувстваш „пропилян“ понякога е жизнена необходимост на всеки притиснат от хладната безучастност на бетонната джунгла. Да се почувстваш „пропилян“ заедно с други запиляни е емоцията на тълпата – силна, мощна, деструктивна. Октомврийският „Wasted Fest“ беше проведен по всички норми и както си го пише в дебелите книги завърши подобаващо-пропиляващо. Кой да предположи, че това изглежда ще е последното събитие от такъв магнитуд за едно от най-яките места в София…

Всеки иска да бъде щедър със своите приятели, когато има рожден ден. По щедрост, ненадминати през тази година останаха For The Kids Booking, чието ‘ден-ден’ парти беше сбъдната мечта за мнозина. Гостуването на Negative Approach пък ще си остане най-светлия и силен спомен от последните две години.

Годината ‘затвори’ концертът на Muddy и Voyvoda – началото на европейското турне за промоция на албума Aramia/Арамия. Някъде там, в тишината след края на участието, неговата значимост щеше да бъде оценена само от присъствалите…

Почти в края на годината и Grindhouse обяви, че прекратява концертната си дейност, след несъстоял се метъл концерт с присъствието на противоречиви групи. Резултатът е – нова вълна от страх от насилие и репресия и в крайна сметка загуба на едно от най-добрите места в столицата.

Това беше годината 2014. Дано 2015 да бъде по-добра и поне толкова продуктивна!

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Лицата и обложките на 2014г.

  1. JollyStomper каза:

    За всеки, който не е разбрал – това не е топ ъф дъ попс, нито пък има претенцията за обективност. Това са лични впечатления и предлагам този въпрос да не се обсъжда повече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s