Warscum – Society Rape (2014)

Warscum. Звучи малко като име на някоя западна грайнд банда. По подобаващ начин изглежда и логото, и името на дебютното им демо – Society Rape. Изненадата обаче е, че става въпрос за местна (донякъде) шайка от анти-музикални дейци. Тъй като това е едва второто ревю на българска банда, което сядам да пиша, фактът, че става въпрос за death/grind, както групата сама определя музиката си, ме радва изключително много.

Неделя сутрин е и изборът на немузика е идеален за спокойното утро. Ако трябва да призная, като малък слушах дет метъл, сега слушам грайнд, но никога не съм отдавал твърде много време на групи, които смесват двата стила, освен може би задължителните Carcass, Gorefest и Napalm Death, така че Society Rape e един от първите ми допири с death/grind-а. И въпреки че не съм напълно запознат с този тип музика, смея да твърдя, че Warscum взимат най-доброто от двата стила и го смесват в перфектна пропорция.

10628623_301028200087398_8963612653671825400_n

Както вече споменах, стилистиката на бандата си е напълно грайнд. И името, и логото, което силно напомня на това на Nausea от Лос Анджелис, и обложката, изобразяваща сцени от протести, насилие, замърсяване и война, все типична символика за грайнда, създават впечатлението, че пускайки музиката, ще чуем нещо от рода на Death Toll 80k. Резултатът обаче е изненадваш. Всъщност, Warscum са много по-технични от повечето грайнд банди, китарните рифове са по-скоро нещо, което човек би очаквал да чуе в дет метъл албум, а вокалите пък са резултат на отмерена техника, а не просто първичните крясъци, които чуваме у доста грайнд вокалисти. Сигурен съм, че това би се понравило на музикалните фашисти сред нашата аудитория, но това съвсем не означава, че Warscum e просто дет метъл банда с грайнд обложка. В музикално отношение се чуват много елементи, типични за грайндкора. Най-нагледният пример са по-бързите части в песните Age of Distress и Society Rape, в които метълски рифове се превръщат в свръзвуковите „стържещи” китарни звуци, които и дават името на стила грайндкор.

Тук трябва да обърна внимание и на ритъм секцията на групата. Носят се слухове, че за проекта музикантите са вербували опитен барабанист от Дания и това се чува прекрасно в демото. Непрестанните бластбийтове, комбинирани с бързото тупане по касите говорят сами за себе си. Басът от своя страна дава хубава плътност и тяга на звука на Warscum, подсилвайки китарните рифове през по-голямата част и извисявайки се над китарата в брейкдауните. Подход, който гали моите не дотам нежин уши.

Последното нещо, което трябва задължително да спомена е, че шайката има добър текстописец. Който и да е той/тя, текстовете, които пише, не са баналните кръв, черва, мрак, злоба, ами са социално ангажирани и далеч по-изчерпателни от няколкото реда, които други грайнд банди ни оставят.

В заключение ще кажа, че Warscum e специалното дете на утвърдената българска традиция в дет метъла и прокрадващата се грайндкор тенденция. Society Rape e силно демо, което е заявка за още по-мощни бъдещи издания и твърдо място в иначе скромната ни грайнд сцена. Албумът можете да чуете в youtube или директно тук:

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Warscum – Society Rape (2014)

  1. Pingback: Лицата и обложките на 2014г. | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s