VOYVODA + MUDDY = ?

Не е нужна висока подготовка по математика, за да получиш правилен отговор на горепоказаната задача. Няма и съмнения, че посветените в резултата, обаче, са единствено тези, които са дръзнали да опознаят един мрачен, но емоционален и атмосферичен, експериментаторски, но по своему консервативен и строг, мечтателски и в същото време изтъкан от най-суров реализъм свят, където разложението на цветовете не съществува, а тъмните краски надделяват в стилен аранжимент от мелодия и хаос. Всъщност, още с обявяването си, първата дата от европейският тур на VoyvodaGuilty feet have got no rhytm се заяви като едно от най-очакваните събития за календарната 2014.

Някъде там, между апатията и клишетата, въпреки, но и благодарение на тях, се откроява ясно цяло явление. Негово Величество „Ъндърграунда“, цар в страна без поданици, вече не може да господства над него. Революцията се случи, но нейният първи пуч далеч не бе вчера. Снощният пърформънс на две от най-изявените ни групи бе просто поредното доказателство за това, че начинанието е толкова голямо, колкото е голяма и идеята зад него. А зад вчерашните две, няма спор, стои монументална мисъл.

И пак, като исполин в тъмното, осветен от собствената си значимост и непренебрежимост стои революционера, войводата, философа и съмишленика, бореца и идеолога, концептуалиста, протагониста-пътешественик… По-важното е, че е дошло времето за изначално нова прокламация, от трибуната на добре познатата стара програма, така че всички от четата са призовани! Разбира се, че говоря за промоцията на новия албум на Voyvoda – Aramia (Арамия). И разбира се, че всички са призовани да го съпреживеят. Ето това може да наруши матрицата на отчуждението и съмнението – едно черно-бяло пътуване из дебрите на историята, често запокитени надълбоко в самите нас от собствените ни емоционалности.

Едва ли и най-смелите подлезни алконавти са очаквали по-психаделичен и смразяващ кръвта ешалон от Muddy. Отдавна, групата, която се осмелява да съществува на прага на все още не напълно понятни у дома ширини в екстремната музикална гама, е завладяла с черния си жезъл всички територии, откъдето е преминала. Снощи бе поредният връх в техния поход на мрака – един впечатляващ пърформънс в стилистиката на Muddy – по малко сатанистко, по малко ритуално, но безмилостно жестоко съчетание между най-тежката българска група, която съм гледал на живо и единствен по рода си имидж на злодея, антагониста. Зад дрехите и макиажа стоят всепризнати музиканти, а инструментите са като оръжия, чийто „изстрели“ бавно и тягостно застигат всеки, осмелил се да застане отпред. Когато чух за първи път Muddy ми дойде наум, че тази група трябва да направи своето представление в гората, но от тогава мина много време,… Вече мисля, че не толкова природата, колкото създаденото от греховника е най-добрата среда за касапите. Истина е, също така, че това не е за всеки. Отбран елит от тежки рицари на злото могат физически да поемат и асимилират идеята зад Muddy. А тя, им отрежда място сред най-интересните и задължителни за прослушване и „провиждане“ групи в България.

Със сетни сили се добрах до предната част на залата. Причината за оживлението се казва Voyvoda. Поводите са най-малко три. Освен очевидния, другите два са – на момчетата от групата им предстои дълго пътуване из Стария Свят. Вдъхновени от неговата мъдрост, почерпили сили от мощта и величието му, войводите представят и новия си албум – дългоочакваният „Арамия„.
Напрежението нараства. Задушевната обстановка допринася за насищането на въздуха. Приглушената светлина и разтреперващата тялото вибрация са хипнотизиращи. Voyvoda също се промени – „И в няколко дена, тайно и полека… порастна на няколко века„. Композициите от новия албум звучат като завършен шедьовър, ‘сякаш композиран от дъното на сърцето, таен в най-дълбокото му кътче, където, развързани се щурат всякакви емоции – топли и хладни чувства, агресия и хармония, а в дълбоката противоречивост на своето собствено битие, искрена и подкосяваща коленете амалгама от музика и поезия.
Войводите демонстрираха най-силните си страни – носталгичната хлад, френетичното бленуване в съчетание с необузданата, параноична ярост. Всичко това изразено на езика на музиката звучи като генното инженерство, събрало под една шапка студено с топло, заслепяващо с непрогледно. Amebix с Joy Division. Dead Kennedys с Cocteau Twins. Това е сетивна експлозия, непозната за нашите ширини. Изключително сполучливата смеска между континенталния пост-уейв с първичната енергичност и злост на пънка, правят този музикален експеримент безкомпромисен на всички нива. И в много отношения го прави най-добрата българска група.
Нямам съмнения, че турнето на Voyvoda ще пожъне не по-малко успехи от миналогодишното. Групата я очакват дати из цяла Европа, а европейците – едно незабравимо преживяване с най-доброто от България.

В късните доби на софийската зимна вечер, песните на Voyvoda отзвучават както шума от вече намаляващите коли и трамваи. Едно събитие, което със сигурност ще се запомни като част от най-силните клубни изяви по нашите ширини.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to VOYVODA + MUDDY = ?

  1. Pingback: Лицата и обложките на 2014г. | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s