Horror Vacui

Зимата идва и с нея идват мрачните, студени дни, дълги нощи, студ и минорни настроения. Идва също и желание за по-различен вид музика, която да отразява случващото се около нас. Понякога е добра идея да си пуснем някакъв нагнетяващ кръст, който да ни навява мисли за апокалипсис и да усещаме студа директно в гръбнака си, докато тръпките прескачат по прешлените, но в други случаи ни се иска да чуем нещо мрачно, но и мелодично, заиграващо се с тъмни визии и онзи специфичен студ, който може да бъде усетен само и единствено между каменните стени на средновековен замък в румънска провинция. Музика, която иска да предаде онова специфично усещане, което усещаш докато гледаш голите клони на дърветата и техните опадали листа по земята, страхът от празнината.

Е, Horror Vacui всъщност значи точно това и успешно запълва моето свободно време и внимание напоследък, колкото и да е малко. Първоначално замислена да се казва Black Friars Bridge, момчетата и момичетата впоследствие сменят името на Horror Vacui, което по мое мнение е и доста по-интересно, прилепчиво и подходящо за бандата. Бандата е създадена около 2010-а в Болоня и в състава и влизат момчета и момичета от местната DIY сцена, като всичките са музиканти в други местни кръст, хардкор и пънк банди, които са се събрали за страничен проект, където да експериментират с нови инструменти в един по-различен стил, а именно да се метнат в едно приключение из мрачните крипти на goth/death rock-а.

Техният кръст/пънк бекграунд добавя нещо специфично в Horror Vacui и бандата, като че ли успява да се оттърси от онази излишна показност и театралност, залагайки много повече на самата музика и идеите в нея. Честно да си призная, отдавна не съм чувал толкова добре пресъздадено усещане за 80-те, което да ми напомня за банди като Sisters of mercy, Joy division, The Cure, Lords of the New Church или Swans. Всъщност предишната такава банда отново ви я представих тук и тя се казваше Wieże Fabryk, а аз най-отговорно обещавам, че ще споделям и други добри попадения в музикално-времевото пътуване из различните стилове.

Все пак да кажем малко повече за самата музика – бандата има много атмосферичен звук и прекрасен, обсебващ вокал, който успява доста добре да предаде своите послания и доста повече post punk усещане от болшинството групи в този стил, което лично на мен ми допада изключително много. Текстовете са мрачни, с политически заряд, а не самоцелна вампирска насоченост или песни за тежкогримирани, танцуващи момичета. Прекрасен саундтрак за разходка из студения дъжд и стъпването по опадали листа.

Албума, който аз специфично въртя нон-стоп е последното им издание – Return of the Empire, който можете да чуете ТУК, но можете да преслушате и по-старите им неща ето ТУК

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s