Места за музика: Villa Pirondini, там където приключва историята на CCCP

За всяка група най-важното място е там, където твори. Без „репетиционна“, както най-често по нашите земи наричаме тези места, е много вероятно от общата кауза да остане само ентусиазмът. Още от незапомнени времена алтернативните банди са привлечени към най-причудливи места – на Запад често това са скуотовете, а на Изток – навсякъде, където голямата шумотевица и лошите навици не пречат никому. Да съчетаеш евтиното със сигурното и спокойното, обаче, не се оказва толкова лесна задача, за това и повечето групи твърде късно и на много висока цена съумяват да се сдобият със свое, оборудвано място за творене и репетиции. Когато това се случи, този втори дом има всички шансове да се превърне от изоставен гараж, завод, предприятие, индустриално помещение, къща, подземие, мазе, бункер, градска тоалетна и пр. в легендарен спот за музика, купони, записи и пренаписване на историята…
На следващата история се натъкнах вчера и поради актуалността на темата реших да занимая и вас. Текстът е публикуван в италианския уебзин Rock It и е написан специално за Music Postcards от Marco Parmiggiani. Като автор на приблизителния превод, искам да се извиня за евентуални стилистични и други неточности.

Music Postcards е общност на пътуващи любители на музика, които споделят за своите музикални „пътища“ в Италия и света. Днес ние отиваме в Emilia Romagna, по точно в градчето Rio Saliceto. Сред високата трева и полетата е и Villa Pirondini, едно от онези места, които промениха историята на италианската музика.

Преминаваме от една страна в друга по основните и вторични пътни артерии в землището на Reggio Emilia, за да открием какво е останало от историческите селскостопански сгради в Emilia Romagna, свидетелство за съществуването на „древна“ цивилизация.

Винаги е хубаво да оставите на страна колелото за кратка почивка и разгледате (с особено внимание към това, къде стъпвате), представяйки си как животът е протичал в стари времена, преди сто и повече години, когато всичко наоколо е било низина, обхваната от лозя до където ти стигне окото. Без павирани пътища и коли, само коне и каруци – живот, близък до природата.

Случи се да посетим до Fosdondo историческата Villa Pirondini – стара постройка, част от имение от XVIII век, намираща се в някогашна ферма, близо до Rio Saliceto, заобиколен от исторически сгради, някога били собственост на земевладелци, но в днешни дни имали късмета да бъдат частично възстановени от някой си местен жител.
Конюшнята, плевнята и параклисът са все още там, обвити от вековни лозя. Тези стени са били свидетел на толкова много човешки истории – трудът и животът на семействата, които са били тук в продължение на десетилетия, техните радости и премеждия, войната и в крайна сметка – светът, който малко по малко се променя.

снимката е дело на Vittorio Vizzini

Необитаема от повече от 20 години в съвремието (от 1990, за да бъдем точни), някога вилата е била сцена на последната музикална еволюция на една от най-еклектичните и комуникативни форми на култура в региона: „Epica, Etnica, Etica, Pathos“ шедьовърът на CCCP Fedeli Alla Linea, който „посява семената“ за раждането на C.S.I. малко след това.

Feretti и Zamboni се заселват да живеят тук през целия период на всеобхватни творчество и записи, като към тях се присъединяват и Народният Артист Fatur, Annarella и дори Luigi Ghirri – великият фотограф, увековечил вилата в някои от своите най-красиви и емоционално наситени творби.

Когато албумът бе издаден и вече се намираше в магазините, си спомням отчетливо, че обложката направо разбиваше още от самото начало – миксерът, студиото, техниката, инструментите, подредени в стария параклис, фреските по стените във вътрешността на вилата, където след това са направени и миксовете… Тези изображения бяха интернализирани и „оживени“. Тъй като това е естествено за тях – оставащите тук за винаги, аз продължавам да ги изживявам с удоволствие -репетиционната, стаите, студиото, и, разбира се, импровизираните летни събирания, често в изоставени къщи в провинцията.
Нашата историческа архитектура в селските райони се съпротивлява, винаги пазейки земята ни с присъствието си – успокояващо и познато.
CCCP ни завещаха музикален шедьовър и снимки на Ghirri, които с носталгия си спомняме като ценен свидетел повече от 20 години след неговата смърт (14 Февруари 1992).

Ако искате да направите свои снимки и спомени, посетете вилата. Ето и нейният адрес : Villa Pirondini – през Guastalla за San Lodovico Rio Saliceto. Подминете пицария Infinite, сега обвита в гъста растителност.


 

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s