Пролетарии в клуб „Нов Берлин“

Изключително ме впечатли постера за концерта на Пролетарии този Септември в клуб „Нов Берлин“. Реших да го увековеча с нискокачествена снимка, която обаче се оказа дори още по-нискокачествена. В този случай и интернет върши работа.

Наскоро разбрах, че паветата имат срок на годност. 25 години на страна при правилна експлоатация. С други думи това означава, че животът на едно паве надхвърля живота и на най-честитите дълголетници с десетилетия и то благодарение на своята многоликост. А на мен столичното битие странно ми напомня за някое крайъгълно паве, което волю-неволю случва да бъде обърнато барабар с другите даващи своя дан към общата кауза. В тая крайно прозаична историйка има някакъв странен вид оптимизъм – и най-тъмната страна на павето има шанс да види белия свят.
В смисъла на паважната алегория е заложена идеята за изчерпаемостта. Когато едната страна се изхаби, изтърка, доскучае или възникне нужда винаги има друга до изчерпване на възможностите. Така че по-правилно би било да се каже, че битието на софийския ъндърграунд е многостенно паве.

И така, снощното събитие, за което е малко вероятно да сте чули (или тъкмо напротив; това не е безсмислица, а реалност) принадлежи към онази неоправдано тъмна част, към която рано или късно пристъпва всеки дръзнал, от любопитство или поради свое основание.

Все едно, едновременно далеч и близко до оглушителната тропаница, с която сме свикнали да тероризираме сетивата и съзнанието си, стои една стара като света и тъмна като историята му сцена, за която експресивността е странно, но интересно завоалирана зад мрачните нюанси на музиката и дрехите. Неин ярък представител е група Пролетарии, чийто концерт бе отличен повод за една добре обмислена стъпка в страни от обичайното за столичния квази-ъндърграунд ломотене и блъсканица.
И буквално и преносно това си бе стъпка в страни за прекариата от най-лични жертви на урбанизма и субкултурата. А там в очакване стои едно интересно място, вълнуваща, макар и с лека нотка на носталгичност атмосфера, с още по-интересни лица и истории – някои познати, други не… Противоречиво, съчетаващо в себе си нещо старо, нещо ново, много познато, но по своему далечно, едновременно основателно превзето, но дружески отворено, почти като един нов Берлин над Шпрее, но насред София в близост до канала. Така в общи линии изглежда в моите очи клуб „Нов Берлин“ – декадентски, но почерпил от градската мъдрост, по своему одухотворен локал – най-новата забележителност в списъка с места, където трябва да отидеш.

Никак не е чудно и че именно Нов Берлин е домакин на четвъртъчната dark-wave, post-punk авантюра. Със своя силно подчертан мрачен облик, столичният клуб неизбежно се превръща в най-подходящ хабитат за по-тъмната гама събития.

За Пролетарии не съм чувал много, защото това не е група, за която ще четем по стени (на хора и тоалетни), но стилистиката твърде много ми напомни на една от най-любимите ми групи – италианската пост-пънк капела CCCP Fedeli Alla Linea (с чиято меморабилия гордо провокирах, вероятно безуспешно 🙂 ), а това само по себе си е достатъчно основание. Ето защо с неприкрит интерес, като чуждоземец сред местни, нахлух пред импровизираната сцена, апропо изключително оригинално ситуирана по неволя или нарочно направо сред посетителите на бара, за да почувствам част от вълнуващото ново-старо, сиреч другата страна на павето. А там в експерименталността на своя жанр ликуваше дуото зад проекта Пролетарии.
Може да бъде наречен с много имена, справка с читанката и енциклопедията, но преди всичко особен, даже бих казал на моменти ексцентричен и подчертано музикантски прочит на една до болка позната от класиците в стила атмосферичност. В пълен противовес на посланието – енергизираща до краен предел антология на градската меланхоличност. Като капсула на времето, затворена в свойските композиции, съчетаващи електроника с пънк, индустриално звучене с уейв, експеримент с традиция. Това, за което говоря се чувства, за това и думите, наместо нотите изглеждат безсилни да предадат в пълнота мащаба на емоцията, който разгръщат групата с пространството около нея – симбиоза, коренспондираща с максимално много сетива. Око да види, ухо да чуе, ръка да… каже наздраве! В този дух бе и снощното участие в „Нов Берлин“, предвестник на студената есен.
Пост-пънк готическия стил на Пролетарии е впечатляваща комбинативност от няколко изкуства, вероятно не всички разбираеми напълно и подобно на настоящия текст понякога нетърпимо елитистки, но в конкретния случай умело и премерено поднесени на тесен (или отбран?) кръг от убедени ценители. Позиционирайки се в тази взаимственост, групата очевидно постига безвремието на скромната цена на вашето внимание. Снощи не бе изключение и макар да съм твърде неумел в улавянето на човешките емоции ангажираността на публиката на Пролетарии бе неоспорим факт. Това, че групата заслужава извънредно внимание и повече популярност – също.

Хвала!

бел. авт.: Искам да се извиня за горния текст на всички достигнали до неговия край.

П.П. До колкото разбирам, Пролетарии скоро ще има нов албум, който ще бъде достъпен чрез мрежата. Повече информация чрез официалния пейдж в синия сайт.
За адрес, повече информация и събития на „Нов Берлин“ – линк към официалната им страница в (а)социалната мрежа.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Пролетарии в клуб „Нов Берлин“

 1. bager каза:

  Тези 25 години за 1/6 паважен кръговрат дават повод за много и многопластови асоциации и размисли…
  В страни от това, по полупотвърдени данни, на 29.10 ще има нова изява на Пролетарии на софийска сцена.
  Добър повод за нови срещи ;).

 2. bager каза:

  Информацията вече е потвърдена:
  Пролетарии ще свирят на 29.10.2014 в клуб MAZE – https://m.facebook.com/events/834642666586063/?fref=ts&refid=17

 3. Pingback: Пролетарии на живо в Maze | SofiaRebelStation

 4. Pingback: Лицата и обложките на 2014г. | SofiaRebelStation

 5. Pingback: In Memoriam | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s