Kru$h / Savage Ravage / Razgruha / Lapsus Linguae

Ако трябва да препоръчам на чужденец столична забележителност, която непременно трябва да види, бар, който трябва обезателно да посети, потайност, която задължително да опознае, то това по всяка вероятност ще е Grindhouse. Не просто защото клубът съчетава уникални за родната действителност качества, но защото действително притежава и живее в твърде рядко срещаната вече симбиоза между общия интерес и идентичността на място, орисано да бъде дом, крепост и опора за истинския бг ъндърграунд. Единственият известен ми успешен опит за самоинициатива последните две десетилетия – свободна територия за всеки един от познатата ни кръвна група – от бутащия дъската тийнейджър до застаряващото кръсти-чужденец, всички заедно между рампата и хладилника с винаги студените стъкла. Почти по момичешки романтично място, където, по повод или без, рандеву си правят музика и емоция, атмосфера на уединение с чувство на взаимност… Няма нищо чудно, че там се случват и повечето (без)паметни вечеринки, в края на които разбираш, че съвсем скоро ще се завърнеш там, където винаги получаваш повече, отколкото даваш.

Няма нищо чудно, че и снощният водевил, един класически понеделник с дъх на влага и нискобюджетна родна пивоварна, трябваше да се състои на точно определено място. В духа на софийските традиции, шопландската метеорологията и при точно определени атмосферни дадености. След като всички тези условия са на лице, нищо не може да спре началото.

Няма да е грешка на езика, ако се каже, че Lapsus Linguae всеки път поКРЪСТват своята публика независимо от това кога и къде им се отдаде възможността. Софийската бруталия отдавна си има нова ерес, а нейни апостоли са именно лапсусите. Завършена кръст група са „грешниците“, а поредното доказателство бе снощи. Много по хармоничен, наместо познатия ни от преди хаотичен стил демонстрират родните кръстаци, само за да докажат колко много път са изминали. Злостен и агресивен хардкор, традиционно облечен в черните цветове на антиконформизма, контракултурата и аскетичния анти-материализъм. Впечатляващото е, че Lapsus Linguae вече звучи авторитетно като позлатен шлагер от миналото, чийто живец, обаче е по-актуален от всякога. За тях може да се каже, че са една от родните ни евърблек (като евъргрийн, но по-скоро евър блек..) групи.

По понеделнишки обречена, вечерта трябва да продължи с една група, която си мислите, че познавате добре. В отсъствието на фронтмена си, Savage Ravage звучат различно. Това не непременно значи лошо, особено когато става дума за едно изцяло ново, малко познато лице на бандата –  втежнена до безкраен предел свръхмаса от нажежени до пръсване, взривоопасни елементи, които ту се събират, ту безгранично разделят и така на моменти оставят впечатлението, че освобождават насъбрана енергия с много различен от познатия ни знак.  Двете шепи хора, прежалили домашната понеделник вечер могат да потвърдят, че снощи са гледали една чисто нова група, свиреща в стил, много по близък до дет метъл/кръст метъл гамата, напълно подхождаща на целите на занятието. Това младите Sacrilege, но с мъжки вокал ли бяха??

Сетне дойде време и за големия повод – холандската кръст банда Kru$h. Впечатленията, които успях да събера за групата от тяхното дистро ме караха с все по-голямо нетърпение да очаквам сета – вероятно единствен по рода си за нашата сцена в стил класически английски кръст пънк с повече влияния в хардкора, отколкото в блек метъла. Холандският квинтет с дамско участие и двама вокалисти изпита технически трудности още след първото си парче, но скоро след това чужденците бяха напълно готови да засипят всички присъстващи с щедри дози от това, което ние дружески наричаме „нек’ъв ужас„! Речникът не достига, за да се изразят реалните параметри на това, което изглежда постигаха холандците. Спиращ дъха кръсткор бараж, който се изсипва със свръхзвуково темпо и не те оставя до самия край. Радикални политически послания, както и някои житейски истини стояха зад пърформънса на пънкарите, за да покажат, че не всичко опира до нашивките, прическата или дрехите, но по-скоро до отстояването на важни принципи и общосподеляни концепции. В крайна сметка Kru$h е име, доказало се на европейската сцена последните над 2 десетилетия и за малката ни, но изградена от фанатично вярващи  ентусиасти-утописти сцена това е голям подарък, но и шанс да покажем на чужденците някои от постиженията на родното. В лицето на бг-съпорта Kru$h трябва да са привидели неотстъпваща в никое отношение грайнд-кръст кавалкада, с по природа позитивен характер. В крайна сметка участието на холандците бе запомнящо се, жалкото е, че то ще остане такова за твърде малко, но за сметка на това отдадени хора.

В самия край на дългата вечер тежката задача да свирят след свръхзвуковите гости имаха Разгруха. Вероятно единствената родна група в стил олдскуул грайндкор никога не е имала проблем да закрива повече от достойно след именити банди. Гордостта на българския грайндкор заложи на познатото – унищожително-разрушителна оперета, но само за да изненада с впечатляващата си отдаденост и посветеност, личаща си изключително на техни участия. Смразяващ кръвта сет не остави безразлични шепата ентусиасти, жертвали спокойния сън, тишината, а вероятно и част от слуха си в името на скоростта и музикалния екстремизъм. Не смятам, че са сбъркали.

Най-радостното е, че всички присъствали на драго сърце прегърнаха тъй важната за всички нас кауза – Венци Ореха отново да бъде здрав! С минимални дарения и усилия това може да бъде факт съвсем скоро.


За всички, които искат да помогнат, ето и данните на банковата сметка, на която можете да преведете пари за лечението на Венци.

Банка ДСК
Банкова сметка:
BG09STSA93000018906780

Венцеслав Василев Петров

EURO: BG53STSA93000022033850
Petrov Ventseslav Vasilev

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Kru$h / Savage Ravage / Razgruha / Lapsus Linguae

 1. por каза:

  Kru$h се разделиха с половината от и без това скромния си хонорар в полза на Ореха.
  Респект!

 2. RelapseClown каза:

  Един детайл в духа на „по природа позитивния характер“ на музиката, хората и сцената (която, колкото я няма количествено сякаш, качествено, изглежа, расте като лишей под снежни преспи – бавно, но упорито). В края на краищата, след 25 „входа“, което след просто аритметично упражнение означава 125лв., половината от съответните бяха дадени за Ореха по настояване на Kru$h. Двама от тях си купиха и от благотворителните тениски. Та, в смисъла на тези дребни (или не, поне смислово) действия и отношения, трябва да сме благодарни за показното за деятелност на тази сцена в транснационален порядък на Kru$h. Евала. Да взимаме пример, викам.

 3. лагера мрази софия каза:

  Скромните клипове от вчера ще се забавят, защото нямам подходящ USB кабел. Надявам се в скоро време някой да каже и колко пари сме успели да съберем в кутията и направен ли е превод по сметката на Ореха, за да има прозрачност и яснота и по този въпрос.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s