Интервю с Kru$h – 15.09.2014

Ето че отпускарският сезон свърши и макар лятото ни да беше изключително дъждовно, все пак се чувства, че е дошла есен. Хората са се завърнали от морето и планината и видиш ли, събитията, които задължително трябва да отразим тук в Sofia Rebel Station, зачестяват. Миналата седмица ни гостуваха Negative Approach, а вчера за нас свириха и холандците Kru$h в едно изключително емоционална атмосфера, ако вземем под предвид факта, че очите на единия от вокалистите се насълзиха докато сипеше суперлативи по адрес на българските грайнд дейци.

Този път за щастие успях да издебна гостуващата ни банда преди да са забили, та така хем те имаха сили да отговарят подробно на въпросите ми, хем аз можех да се концентрирам, тъй като ушите ми все още не бяха започнали да пищят. Този път на въпросите на нашата станция отговаряха Денис и Як, явяващи се респективно вокалист и барабанист на холандската кръст група. Това какво Kru$h имат да ни кажат за това как се гради банда в продължение на 20 години и какви са впечатленията им от последното им турне, четете по-надолу.

SRS: Kru$h – всеки фен на кръст пънка е чувал това име, но тъй като в България тази сцена тепърва пуска корени, как бихте описали сами стила и звука си на нашите читатели?
Як: Предполагам, че можеш да ни опишеш като смес между старите Napalm Death, Disrupt и други Dis- банди. Ние сме смес от старошколски d-beat и грайндкор. Мисля, че ако трябва да назовем една банда, която ни е повлияла най-много, то това е Disrupt… примесен с грайндкор.

SRS: Един приятел специално ме помоли да ви попитам как се поддържа банда в продължение на 20 години.
Як: Вчера ни попитаха същия въпрос – каква е магията? Отговорът е, че сме приятели преди колеги. Така че в бандата ние…
Денис: се забавляваме с това, което правим.
Як: Да, просто е важно да ти е приятно това, което правиш – вземи всяка една възможност за участие и това е.

10550940_756320317761608_482639844939188707_n

SRS: В България екстремният пънк взе да набира скорост едва в последните няколко години. Затова и много хора тук се питат какво ли е било преди две десетилетия… особено в страни с традиции в екстремната музика – като Холандия например. От ваша гледна точка, как ви се струват онези години? Имахте ли много участия, турнета и прочие, по-живо ли беше от сега и как стоят нещата в Холандия в сравнение с други страни, в които се правили турнета?
Як: Започнахме в Холандия с участия от време на време. След това започнахме да ходим по Белгия и Германия. По наше време се слушаха много групи от Англия, от Америка от Швеция, кръсткор банди. Особено в средата на 90те, d-beat-ът от Швеция беше много популярен. Представям си, че по това време е било много трудно той да достигне и до България.
SRS: Денис, ти как виждаш нещата?
Денис: Мисля, че сме свирили повече извън Холандия, отколкото в Холандия. Свирили сме доста в Чехия и Германия и сме се забавлявали далеч повече от колкото в родината си. Мисля, че това се дължи на факта, че в Чехия и Германия хората не бяха толкова разглезени откъм грайндкор и кръст банди, така че когато идваха да ни гледат, беше пълна лудница, хората даваха всичко от себе си.

SRS: Означава ли това, че когато вие все още сте били прохождаща банда, сцената в Холандия вече е била развита.
Денис: Има ОГРОМНО количество групи в Холандия… във всякакви жанрове. Има толкова много концерти, на които да отидеш. Малко сме пресолили манджата май… Ако искаш да ходиш на концерти в Холандия, можеш да го правиш абсолютно всеки ден (става ли въпрос за „брутална” музика), но това едва ли е ситуацията в страни като България. Затова и феновете тук се забавляват повече на концерти.

SRS: Един въпрос, който може би вълнува членовете на български банди, които още са млади и не са излизали извън страната. На вас колко време ви отне да стъпите на крака и да излезете в чужбина?
Денис: Доста бързо. След една година вече имахме участия в Германия. За това може би помогна и фактът, че първият ни албум беше издаден от немски лейбъл. Но мисля, че първото ни истинско турне в този ни състав беше преди 6 години.

SRS: Какъв е ключът към едно успешно турне?
Як: Важното е да имаш приятели. Не просто хора, които са те поканили да свириш някъде си, ами фенове, които споделят същите идеи като теб, с които се разбирате и на които винаги можеш да разчиташ. Ето например сега се връщаме от Истанбул, където за организацията ни помогнаха нашите приятели от бившите Sakatat. Надяваме се до края на тази вечер да намерим истински приятели и тук в София.

SRS: Ами относно записите? Слушал съм ваши неща, които са с доста ниско, ъндърграунд качество, както и добри записи, особено за стандартите в кръст/грайнд музиката. Кое е по-важно – да имаш поне някаква техника за хубави записи, или да си възможно най-свиреп и безмилостен, пък майната му на качеството.
Як: Прав си, наистина качеството на нашите записи варира. С години събираме техника, за да издадем нещо, което наистина да предава енергията ни. Разбира се, че най-важното в кръста е да си възможно най-гневен, но доброто качество на записа помага много. На мен лично не ми харесва дигиталният звук, който много банди в днешно време имат, тъй като евтините записи се правят вкъщи – дигитално. По-мощен звук се постига в студио с хубава апаратура, но разбира се, че ако става въпрос за банда от студенти, парите са огромен проблем.

SRS: Знаем, че като всяка друга кръст пънк банда, Kru$h отстоява позиции като антифашизъм, антисексизъм, атеизъм. Има ли нещо, което да отличава специално Kru$h от другите Dis- банди?
Як: Не мисля. Пеем за конвенционални в кръста неща, но това са нещата които ни вълнуват. Главното е музиката, но ако някой се интересува от политическите ни послания, е добре дошъл да дойде и да поговори с нас след концерта.
Денис: Ние сме кръст банда – разбира се, че няма да пеем за кръв и черва. Лично аз искам да съм възможно най-гневен на сцената, а това не се постига като пееш за маргаритки. Ние пеем за войната най-вече. От музиката нищо не се разбира, но тъй като искаме феновете да знаят за нашите позиции, издаваме всичките си неща с брошура с текстовете.

SRS: Ами името ви? Какво означава Kru$h с K? Така се пише на Холандски ли?
Як: Хаха, не. Името е много просто. В него е знакът на долара, тъй че Kru$h – смажи капитализма, а ‘k’ вместо ‘c’  според мен му придава повече мощ.

SRS: Спомена, че от текста нищо не се разбира на запис. Някои банди тук са упреквани за това, че не казват нищо между песните си, а от пеенето им нищо не се разбира. Вие държите ли да казвате послания от сцената?
Денис: Разбира се, че това е важно. Другият ни вокалист обикновено го прави между песните, но гледаме да не прекаляваме. Така публиката се отегчава, пък и голяма част от енергията се губи.

SRS: Имаше ли изненади за вас на това турне? Как ви се струват Балканите?
Як: О, да, определено такива имаше. За нас най-голямата изненада са местата, които хората измислят за концерти: в гората, на скейт рампа (сочи към клуба), на футболно игрище, в театър.
Денис: В Гърция свирихме в някакъв тетаър, а феновете бяха много изобретателни и спретнаха отличен съркъл пит около барабаните. Хаха!

SRS: Очаква ли се нещо ново от Kru$h? Албум, DVD?
Як: Ъм, труден въпрос. Аз имам друг поект, с който съм много зает, та затова не ни остава много време да работим с Kru$h върху нов материал.

SRS: Един последен въпрос и навярно доста банален, но какъв е вашият съвет към хората, които искат да са част от една развиваща се сцена, били те музиканти, или просто някой, който посещава често концерти.
Як: Много просто – поддържайте сцената, купете си списание, купете си диск, отидете на концерт, не стойте вкъщи. Това е.
Денис: Според мен най-важното е да се кефиш на музиката, а не да стоиш със скръстени ръце. Давай енергия на бандата, покажи им, че ги харесваш. Това е двупосочна улица. Ако просто седиш в ъгъла, бандата също няма да даде всичко от себе си и ще се получи просто един скучен концерт.

SRS: Благодаря ви много и успех!
Як и Денис: И ние благодарим!

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s