Born For Slaughter, Irritatement, Lapsus Linguae, Razgruha /18.06.’14/

В една стара като света шега се питаше колко пънкари са нужни, за да бъде завита една крушка, а отговорът варира според това каква характерна черта иска разказвачът да изтъкне. Тъй като пънкарите нямат шамански способности, (освен в някои много ограничени случаи, хаха) с които да измолят край на тропическите потопи, очевидно е нужно друго, което да възвърне поне отчасти силно пострадалия  жизнен статус на социализацията по между ни. В днешно време да си намериш повод е повече от половината работа, а когато пред теб стои и Ноевата дилема, тогава нещата придобиват съвсем различно измерение.

Причини много, когато поводът е безалтернативен – нови щрихи към набиращия все повече скорост столичен кръст/грайнд водевил.

Или иначе казано – малка нощна музичка с елементи на пиянството на един народ. Обичайно отговорните за тези разгулни матинета, винаги преливащи в екстремно шумни вечеринки и този път се погрижиха традицията да бъде спазена, а навикът – съхранен. Мястото, разбира се, е Grindhouse – всички пътища водят към дома на истинския ъндърграунд, хората – обичайните заподозрени плюс още някоя друга заблудена душица, продала ушите и съзнанието си на сектата за „колосална“ сума твърда българска валута плюс някоя друга бира. Изпълнителите – от кол и въже – родните от кол, безродните от въже. Всекиму по нещо и никому всичко, човек би си казал, че подобно на всички странни смески в чашите и цигарите и това е част от бохемското.

За всички доплували безпроблемно до спасителния пристан в любимата ни горичка, видяла к’во ли не, оставаше да се насладят на подготвеното от две иностранни и други две просто странни групи.

И така, гостите от Born For Slaughter и Irritatement завършваха своето дълго турне, в което са обиколили почти цяла Европа, а на помощ им се притекоха местните бабаити от Разгруха и Lapsus Linguae, които привършваха… някоя бутилка, вероятно. Очертава се грозен сценарий, за който всички са предварително предупредени.

Старт! И капитана на хардкор-Ноевият ковчег вече разлива болкоуспокояващи, защото на сцената са Разгруха. Популярният столичен грайндкор квартет няма нужда от представяне – музиката и изпълненията им говорят сами за себе си. Новото при момчетата е вече очевидното поКРЪСТване, което е взело превес над желанието им да свирят лежерно-неделен чилаут. Убийствен сет на един дъх, за който съжалявам единствено, че не успях да запиша. Смразяващ кръст пънк в комбинация с традиционно наситения с агресия разгрухски грайндкор е гурме специалитета на готвачите на апокалипсиса. В традиционния стил на тези събития – пестеливи на думи, но не и на емоции, Разгруха „изстреляха“ всичко, което имаха да (по)кажат по темата, за да се отдадат на обичайните си занимания – хербаризирани пеперуди, цигулка, изкуство…

Иронията на страна, но възможно най-ироничния сред екстремните стилове – powerviolence не е от нещата, които сме свикнали да гледаме често, и като изключим един два локални опита, даже изобщо. Цяло събитие си е да бъдем посетени от група, която се осмелява да се нарече powerviolence. Това са Irritatement. Македонските брат’чеди получиха солидна „подгрявка“ – летвата бе вдигната високо, а след Разгруха дойде и техният ред на мини-рампата. Скопското трио не се бавиха много, за да покажат способността си да донесат частица автентичен пауървайлънс – около 15-тина минути свръхзвуково темпо, тежки гръмотевични рифове и експресивни истерични вокали, предоставени от барабаниста, оформят един авангарден и екстремен имидж, на който сме свикнали да ставаме свидетели предимно от западни групи. Стеснителните македонци не казаха почти нищо за себе си и своето творчество, но след интензивния сет предоставиха възможността на всички, които ги харесват срещу символично дарение да получат техен диск, изработен изцяло в духа на D.I.Y. етиката и изобретателността.

Веднага след тях на балканското хоро решиха да се хванaт и другата гост-група – Born For Slaughter. Двете банди споделят общ вокал, но не и общ стил. Докато Irritatement защитиха самоопределението си на powerviolence група, с Born For Slaughter ни очакваше доста по-различно изживяване. Едно е сигурно – няма да е скучно. Първата изненада е липсата на басист. Не съм се интересувал дали това е стандартната постройка на състава, но често подобни „липси“ са знак за нещо, с което групата ще навакса. И този път това беше така. Злокобен и емоционален метализиран кръст е „лейбълът“ на другата скопска формация – мелодия и ритъм, комбинирани в стил Tragedy, но без модерните напоследък в жанра излишества. За всички фенове на мелодичния кръст, Born For Slaughter може би напомнят на по-драматичните банди в стила, а на мен на ново течение в метъла, което комбинира в себе си по малко от пънк и кръст, но с по-модерен прочит. В крайна сметка западните ни съседи се доказаха като напълно заслужили подобно по мащаб европейско турне и дано скоро отново имат път насам.

Честта да закрие сбирката има добилото вече широка популярност име – Lapsus Linguae. Много е казано за другата местна група, част от тази вечеринка, без която не може да мине нито едно събитие по цялата гама от „ужас и погром“ чак до „апокалипсис сега“. Винаги на централно място, що се отнася до екстремната музика, лапсусите преминаха през няколко амплоа, докато съчетаят най-доброто от всичко. Вчера, под угасналите лампи в Grindhouse, никой не направи „грешка на езика“, когато и да похвали столичните авангард-кръстаци. Мощен crust-core звук с разнообразни елементи – понякога хаотични, друг път математически пресметнати конструкции – агресивен бас и барабани, тревожно-напрегнати, но някак си по старошколски „мръсни“ рифове, допълнени от Disrupt-ско „лаене“, правят Lapsus Linguae не просто мистична в своя анахронизъм банда, но и съвсем нов тип преживяване – на практика не знаеш какво да очакваш всеки следващ път.

С финалните акорди на Lapsus Linguae успешно приключи и още един грайнд-кръст пленум. Това, което оставаше до края на вечерта е да бъдат извозени труповете и ранените, а тези на собствен ход и в кондиция да поработят върху скрепяването на българо-арабските взаимоотношения в областта на бързото хранене. Това и още няколко кофи небесна вода бяха епитафа на поредната добра вечер с марка Grindhouse.

Скоро очаквайте видео от концерта плюс интервю с гостите от Македония!

А на 29.06.’14 ще се видим отново, този път мястото, часа и формата са нестандартни. До скоро!

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Born For Slaughter, Irritatement, Lapsus Linguae, Razgruha /18.06.’14/

  1. лагера мрази софия каза:

    Мислех, че съм ги пуснал вчера. Специално за СРС – в супер ниска резолюция:

  2. Pingback: Интервю с Born for Slaughter и Irritatement (MK) | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s