Sofa Head

Десетилетният стремеж на локалните европейски, американски и други сцени да се борят със сексизма и редица противоречиви проблеми свързани с пола, сексуалната ориентация и пр. изглежда е постигнал своята заветна цел. Сцената никога не е изглеждала по-разнообразна. В епохата на информационни технологии имаме десетки, дори стотици групи, банди и колективи, съставени както от мъже, така и от жени, хомосексуални и всякакви типажи, които биха могли да срещнат различно отношение в друг тип социални структури. И ако днес не се замисляме много над тези факти, които някак си изглеждат естествени в средата на второто десетилетие на 21век, то в края на 70-те и особено през 80-те години, принадлежността на жените към определени субкултури, повечето от които явно доминирани от мъже, все още е авангардна приумица. Но докато Beki Bondage и Vice Squad, Fay Fife и Rezillos, Poly Styrene и X-Ray Spex, Siouxsie Sioux и Siouxsie and the Banshees, Zillah Minx и Rubella Ballet, Eve Libertine и Crass и др. създадат това отношение, благодарение на широката популярност на своите групи, женската еманципация в тая сфера на живота е изглеждала по-скоро нещо като рекламен трик на зараждащия се ПР и маркетинг. Стремежът на десетките рок и популярни групи по това време да достигнат до максимален брой слушатели е преминавал и през евтиния номер – „сексът продава“. Тази азбучна истина е направила много скучновати и твърде обикновени групи – свръх известни звезди на шоу бизнеса или водещи банди с големи успехи в локални и ъндърграунд сцени. Без горното да важи тук, но нека си признаем – щяха ли Blondie да станат световноизвестни, ако не беше ослепителната красота на Debbie Harry?

Сексът продава и днес. Всъщност днес го прави много повече, по-мащабно и по-подло от всякога, дори от времената, когато сексуалната революция е стояла в центъра на всичко случващо се по телевизията, радиото, клубовете, улиците и е била основание за всякакъв тип продукти. Пънк сцената не е подмината от това явление и днес можем да видим десетки хардкор и пънк групи с женски вокали или засилено дамско присъствие. Дори пънкът консумира секса директно, като суровина – представя го през призмата и на мъжкия и на женския поглед. Не че когато някой закупува албум на група това означава непременно, че декларира своите щения към вокалистката, но шанса дебютираща в хладната вечер банда с девойка зад микрофона да събере значителен брой хора е твърде вероятен. В това се корени и патологията на женския пънк – за посланията и ценностите ли ставаше дума или за краката на певачката – проблемът е от другата страна на сцената и от ъгъла, който сключва с петите ѝ. И преди този пост да се превърне в прекалено фройдистки прочит на праисторически взаимоотношения ще побързам да кажа, че ние никога не сме били изключение от правилото. Живот е имало и преди телевизора, същото се отнася и за грозните моряшки татуировки и тесните сутиени. За това от Riot Grrrl течението до свободните феминистки-блогърки, борци за всевъзможни каузи, са изтекли не една и две стомни вода. А резултатът – след мръкване по столичните седенки е като масовката от реклама на шампоан за обем и боядисана коса.

Темата днес засяга нито началото, нито края на female fronted пънка, а едно точно конкретно негово проявление – английската банда Sofa Head.

Поредната група, като извадена от забравено чекмедже с два пръста прах е Sofa Head. Хората имат навика да позабравят и после да преоктриват топлата вода с нови сили, но не защото от формирането на Sofa Head до днес са минали над 25 години, а защото музиката им звучи все още актуално, а не като закъснял с четвърт век преглед на печата.

По същество – Sofa Head се формират в края на 80-те в Дарлингтън, Великобритания от известната английска анархо-пънк формация DAN. Вероятно и идеята на бившите DAN е била различна в началото на новата група, когато са записвали първото си демо, две песни от което участват в компилацията Spleurk! на лейбъла на основателя на групата Ian ArmstrongMeantime Records. Поради липсата на барабанист първите изпълнения на Sofa Head са с помощта на дръм машина.

Първият състав на Sofa Head включва Claire Sykes – вокали, Ian Wallis – китара и вокали, Ian Armstrong – основателя на групата и неин басист и Andrew Laing – барабани и вокали

Творчеството на бандата се състои от четири албума. Pre-Marital Yodelling (1127 Walnut Ave.) – името на който е очевиден бъзик със Свидетелите на Йехова е записан през юли 1989г. и е издаден от Meantime във Великобритания, Double A в Германия и Profane Existence в Щатите. Този албум е последван почти веднага от сингъл, издаден за известния Rugger Bugger, презаписан за сесиите на John Peel в самия край на 1989г.

Сингъла се появява и във втория албум – What a predicament. 12-инчовият Twat!, пък, съдържа две студийни парчета и записи на живо.

След напускането на Laing (продължил в Leatherface) той е заместен от някой си Graham, който е и барабанист на бандата за третият албум – Acres of Geeses. В навечерието на турне на групата той изчезва и е заместен от завърналия се инцидентно Laing, чието място за постоянно заема Mathew Woodward от Kito. В тоя си състав Sofa Head правят две европейски турнета.

Бандата се разпада в средата на 90-те. Sykes се включва към инди групата Elliot, Wallis се „пенсионира“, а Armstrong заедно с Laing формират Rugrat.

Първите два албума са обединени и издадени от Boss Tuneage като Pre Marital Predicament – CD компилация, аламанах на Sofa Head.

Какво може да се каже за Sofa Head – англичаните забиват по мое мнение жесток мелодичен хардкор-пънк – абсолютно показно за всички от миналото и настоящето, които претендират за тоя стил. Комбинирайки мелодията с автентичното „английско звучене“ пънкарите от Дарлингтън правят важно за сцената изобретение. Преход, между грубия политически хардкор пънк на 80-те и значително по-груув звука на 90-те. Хармоничните женски вокали правят групата дори още по-интересна, а на темите, които засяга – политика, лична споделена мъдрост и др. – нов вълнуващ прочит. За мен Sofa Head си е откритие, както за 1989г., така и за 2014г. Всичко, от което има нужда една истинска английска пънк група, събрано и хармонизирано на едно място. Който е изпуснал да ги чуе, да не повтаря тая грешка.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s