Električni Orgazam – Električni Orgazam 1981

Понякога желанието да слушаш музика напълно се изпарява – слушал си толкова много, че ти се иска малко тишина. Макар и да ми се случва рядко, последните месец-два си взех тази почивка, та затова и не бях писал много, но ето че намерих повод за първата си статия тази година. Този повод eElektrični Orgazam и по-специално едноименният им албум от 1981.

Električni Orgazam е пост-пънк състав от Белград, формиран през 1980. В началото се характеризира с ню уейв и пост-пънк звучене, а по-късно групата преориентира звука си към по-конвенционалния звук на хард рока. Всъщност ню уейв периодът на Električni Orgazam е сравнително кратък на фона на вече 34-годишната им кариера, та затова и не бях им обръщал твърде много внимание, но реших да преслушам първия им албум отново и дълбоко съжалих, че не съм му обърнал достатъчно внимание по-рано.

Тук често пишем за албуми, които попадат под жанровото определение ню уейв, така че защо да пишем за още един, ще попита читателят. Избрах да пиша именно за Električni Orgazam защото този албум е прекрасна амалгама от пост пънк и орган в стил Doors, който обаче звучи изненадващо уместно на фона на уейвърските бас линии. Всъщност, точно звукът на синтезатора прави този албум толкова интересен и наистина го кара да изпъкне на фона на растящата ню уейв сцена в Югославия в началото на 80те. На места е нежен и мелодичен, на места оставаш с усещането, че си на електрическия стол – колкото повече слушам това издание, толкова повече имам чувството, че Električni Orgazam е може би най-подходящото име за такава банда и такъв албум.

Image

Elektricni Orgazam в модерния си състав.

Но да не си помислите, че синтезаторът е единственият плюс за това издание – китарите и басът имат също доста солиден звук, а вокалите на Сръджан Гойкович и Любомир Джукич имат типичното дълбоко звучене за ню уейва, като отново се наблюдава контраст, подобен на този в звука на синтезатора, между спокойно, умерено пеене и яростно нареждане. В темпото на песните се вижда подобна тенденция – те са ту бавни и монотонни (Električni Orgazam), ту набират скоростта, присъща на пънка (Zlatni Papagaj), поредната характеристика, която прави албума интересен за слушане.

Текстовете покриват различни теми от прости неща като недоволството от обслужването, което членовете на групата получават в кръчмата при първата си среща (Konobar (Сервитьор)), до по-софистицирани теми за свободата и самотата в песните Nebo и Krokodili dolaze. Посланията в последните са и причината албумът да не бъде издаден от Produkcija gramofonskih ploča – Radio televizije Beogra, а от Юготон.

Image

Обложката, нарисувана от Гойкович (вокали, синтезатор).

Električni Orgazamе с дължина от няма и 35 минути, но се превръща в символ на Югославската сцена и донася слава на групата, тъй като успява и да получи позитивно ревю в британското музикално списание NME. Слушането е задължително!

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Električni Orgazam – Električni Orgazam 1981

  1. uncivilization каза:

    Готина банда, да.
    П.С. – пиши у скайпо, че трябва да лафиме 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s