UPYR – Altars/Tunnels (2013)

… И се спускат черните като катран завеси на представлението. Впрочем една от най-мрачните и злокобни демонстрации на превъзходството на тъмнината. Съчетание на студени цветове. Триумфът на хладта, призрачно обезкървяващ поредната си жертва. Непрогледна безцветност. Епитаф на живота – бездумно приветствие на гибелта. Настъпваща като зимната нощ предопределеност – псалми от небитието, несвещенната книга на печалния народ. Като ритуал на прискърбието – обречеността. Жертвеници, тунели.

Не е случайно, че дебютното демо на Upyr излезе в онзи период от годината, когато денят е къс, а нощта дълга и неприветлива. Това съчетание изглеждаше логично-задължително, особено след гръмкия дебют на софийската doom metal банда месеци по-рано. Но дори столичния зной не съумя в битката с квинтета на мрака – най-новия и най-вълнуващ проект встрани от обичайното. Казвам встрани, защото този стил изглеждаше твърде нетипичен за нашите ширини – по малко авантгарден, някак си дисидентски в своята загадъчност. Такъв е и продукта на Upyr – предназначен за всички, но орисан да бъде истински оценен от отбран елит – посветените в doom и black метъла, изкушените в декадентския сатанизъм, приближените до пост-модерния антихрист, староверецът антагонист. Най-вълнуващ пък, защото съдържа в себе си хромозомите на по-близки части от гамата на екстремната музика. През тази врата влязоха и Upyr – непозната група от познати хора, убедително разказващи историята през своя, твърде мрачен и хладен кръгозор.

Доказателство за това е и фактът, че потърсих начин все пак да се сдобия с Altars/Tunnels – издаденото през Декември 2013г. демо. Макар и определено това да не е бил моят стил, касетката на групата се оказва нов тип емоция. Вероятно мотивиран и от факта, че за първи път от десетилетие си купувам албум на българска група, издаден на касетка, оценявам високо труда им.

Altars/Tunnels бе издаден в ограничен тираж от Serpent Eve Records за разпространение по света и у нас. Непосредствено след това заваляха и положителните оценки – от чужбина и от дома, Upyr не спират да се радват на заслужено внимание. И няма как да е иначе – резултатът е впечатляващ. Четири композиции, по две от всяка страна, са съдържанието на черната касетка. Около 40 минути бавен, тежък, фрагментиран doom метъл. Без значителни промени в темпото Altars/Tunnels създава особена, самобитна атмосфера, странно, често депресиращо усещане за извратен по своему ритуал на неверничество. Освен касетката, демото съдържа, разбира се и мъничък, но луксозен бууклет с типично блекарско графично оформление – почти криминална сводка за групата, записът и песните. Текстове и нищо излишно в стил демо-минимализъм. На кратко – Upyr са предложили качествен продукт на своя D.I.Y. ентусиазъм оттук до пъкъла и обратно. Артефакт с доказана стойност на цената на две напитки и желанието да го притежаваш.

От под моста на Захарна Фабрика до под моста на Дружба, саундтракът към лепкавата софийска мъгла е Upyr. Окултно, мистично упование. Пророкувание на нова деноминация в екстремната музика.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s