Коледата е спасена! [с участието на : SEX PISTOLS]

Коледата наближава. А по нашему това означава само едно – безкрайна поредица от производствени банкети, фирмени партита, тържества и всякакви форми на колективна забава, организирани и щедро заплатени от шефа. Но отзад фалшивата ни религиозност (все пак Коледа е преди всичко религиозен празник) и купищата вносни немски коледни бисквити стои всеобщото желание за социализация и сближаване. Така, например, никога не си и предполагал на какво е способна вечно тихата и свръх-работлива колежка след някоя и друга чашка. Белким приглушената барова светлина аранжира събитията другояче…

Макар и горното да се дължи главно на няколко руски и финландски марки, празниците в края на годината са по-скоро, за да обърнем внимание на себе си и семействата си. Под ‘себе си’, разбира се, имам предвид онзи специфичен момент, когато, сближен с белия порцелан, връщаш алкохолния еквивалент на един хартиен Пенчо Славейков и всичко това на фона на някой празничен евъргрийн. Типична, европейска пред-коледна атмосфера.

За това и Коледа се е превърнал в един елитарен празник на малцинството, което може да си позволи да консумира. Отвъд тази привилигированост стоят много семейства, за които статистиката отрежда скромна или никаква празнична трапеза. Този разказ се отнася именно за тях и за това как за някои от тях Коледа е била успешно спасена.

За семействата на стачкуващите английски пожарникари Коледата през 1977г. е била особено трудна. С много малко или почти никакви пари празненствата, подаръците и дори храната са под въпрос. Тогава, обаче, се случва нещо наистина удивително. Четирима от най-руганите по това време хора на Острова, съумяват да донесат щастие и подаръци за огнеборците и техните семейства.

Това е Коледата през 1977г. в Хъдърсфийлд, северна Англия, когато Sex Pistols изпълняват два благотворителни концерта за семействата на стачкуващите огнеборци.

Както не веднъж е било подчертавано, Sex Pistols са най-мразената група във Великобритания – същинско страшилище, окарикатурено от пресата като най-голямата заплаха за нацията, децата и бъдещето тогава. Групата е забранена за излъчване, нейните концерти на публични места – също. Към това Пистълс могат да прибавят и участието си в черните списъци на MI5. За мнозина политици само споменаването на Sex Pistols води до нервни тикове и изпотяване.

В тази ситуация, обаче, не са само Пистълс са тези, от които английското правителство и медии се боят. Това са синдикатите и най-вече пожарникарите, които стачкуват за 30% увеличение на заплатите си. В продължение на две години огнеборците преговарят с правителството за увеличаване на заплатите си, което така и не се случва. С нарастването на разходите за храна и продукти от първа необходимост потребителската кошница на пожарникарите се свива неимоверно. Ето защо пожарникарският синдикат с около 30 000 члена провежда гласуване, на което с 97,5% е взето решение за стачни действия. На 14-ти Ноември 1977 пожарникарската стачка започва.

На връх Коледа 1977г. Sex Pistols организира благотворителен концерт за пожарникарския синдикат. Тази акция е организирана тайно, защото в случай, че властите разберат за тяхното участие, особено на този свят за вярващите ден, е сигурно, че мястото ще бъде затворено, а концертът узурпиран. В крайна сметка планът успява – две шоута са организирани в клуб Ivanhoe  – едното, матине за децата, на което групата раздава храна, подаръци и торта. Ето какво си спомня John Lydon :

Спомням си Хъдърсфийлд доста наивно. Матине за децата, които хвърляха торта по мен и по-късно вечерта – концерт за членовете на стачкуващия синдикат. Беше рай, навсякъде имаше много любов. Страхотен ден и всичко около него. Просто прекрасно.

Барабанистът Paul Cook пък казва :

Беше като наше коледно парти, в действителност. Помним, че всички бяха спокойни и в добро настроение, защото това бе от полза на децата на огнеборците, които бяха от доста време в стачка.

Пистълс плащат за всичко, а един млад участник в публиката твърди : „Можех да имам всичко, което поискам„. Запомнящ се коледен ден и според друг присъстващ, който по-късно пише за The Guardian следното :

Johnny Rotten излезе със сламена шапка и голяма колкото капак на автомобил торта с надпис „SEX PISTOLS„. Той започна да я реже, но скоро това се превърна в бой с храна. Беше покрит с торта от глава до пети. Беше фантастично. Снимах Steve Jones, който направи нещо като рок’енд’рол поза. После снимах и Sid, който попита дали не искам Nancy в кадър.

В крайна сметка Пистълс излезоха на сцена. Изсвириха само 6 парчета. Спомням си, че изпълниха „Bodies„, но цензурирано заради децата. Китарата на Steve Jones звучеше доста сурово и вълнуващо. По време на „Holidays In The SunRotten подаде микрофона към публиката и хората крещяха техните имена. Най-вероятно защото бях единствения пънкар в залата се опитвах да припявам лириките на песента  – Cheap dialogue/ Cheap essential scenery.

Участието беше страхотно. Сид разбиваше баса с разгърдено кожено яке. Те бяха в отлична форма, а аз – напълно обзет. Бях си взел албума, но също така бях доста ентусиазиран от факта, че имам възможност да си говоря с Пистълс и за това забравих да им го дам за автографи. Най-лесно бе да се разговаря със Sid, защото той бе като един от нас, като дете. Попитах го какво ще правят после и той отговори, че ще ходят в Америка. Иска ми се да бях казал „Не отивайте, всичко ще се обърка“, но не го направих. В рамките на няколко седмици групата се разпадна, Sid бе задържан за убийството на Nancy, a след това умря. В знак на траур носих черна вратовръзка със значка на Sex Pistols в продължение на година.

Следващите клипове съдържат спомените на огнеборците и техните семейства, които са присъствали. Концертът в Хъдърсфийлд е последният за Sex Pistols във Великобритания преди групата да замине за САЩ и да се раздели.

Настоящият текст е базиран върху материала на Dangerous Minds, който може да намерите в оригинал тук.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s