Lowlife (UK)

Наскоро един приятел ми обърна внимание на това, че често ходя с клюмнала надолу глава. Не знам дали това е заради някакъв вид перманентна невъзможност късно вечер да си държа главата нагоре или се изгърбвам поради друга прозаичност. Във всеки случай, не бях такъв човек. Не че сме се събудили от „Град на Слънцето“ в „Мордор“, но като че ли наистина не намирам особен смисъл да гледам хората напоследък. На фона на тая тиха мизантропия намирам за далеч по интересни и пукнатините в плочките и бездомните животни, което не означава, че не харесвам звездите в небето и фреските по старите столични сгради. Но особено вечер, под въздействие или не, забивам нос в пътъчките и отмервам крачки. И понякога наистина  е все тая дали ще вървиш или стоиш под натиска на менделеевата таблица, метафорично, докато опасността от това да си обелиш челото директно в паважа се увеличава с всеки изминат метър. Суегърите с техните шапки с козирки са имунизирани срещу такива опасности, пък и масовата култура не разбира отчуждаването от време на време като чудесен начин да си спестиш някое друго безумно модно решение или напомняне за това в колко различни посоки вървим. Само ако можеше в такива моменти да се сгънеш на четири и придобивайки свръх маса да самоизчезнеш, разтичайки се по фугите на плочките. Тогава, уверявам ви, от нас щяха да са останали вероятно само бледи спомени от локва на тротоара.

Имам визия за саундтрака към подобни, понякога съвсем умишлени прояви на интровертност. Един сравнително популярен персонаж (той си знае кой е, хаха) веднага и без да се замисли би го нарекъл „бабешки“ и трябва да кажа, че има известни основания за това… Такива са и героите в днешната тема – едни силно подценени великобритански бабушки, които стандартните алтернативни ревли не знаят – Lowlife. Най-добрата пост-пънк група, която никога не си чувал/а. Ние сме крачка напред.

Lowlife е шотландска пост-пънк/ню-уейв банда, формирана на Север в Grangemouth през 1985г. Историята на групата започва по-рано през 80-те, когато факт е била друга група – Dead Neighbours. Psychobilly проект, менажиран от Brian Guthrie, брат на Robin Guthrie от Cocteau Twins. През 1982г. тази пре-Lowlife банда добива известна популярност на Острова, когато техният албум „Harmony In Hell“ излиза на бял свят. Изглежда, че съдбата на Dead Neighbours е била да се променят и в следващите 3 години процесът е завършен. Трансформацията започва още на следващата година, когато David Steel (басист) напуска групата по средата на записите за втория им пълносвирещ албум. По същото време Will Heggie напуска Cocteau Twins след дълго и тежко турне, за да бъде помолен малко по-късно от Guthrie да се включи в Dead Neighbours. Новият басист на групата помага за записа на втория албум и започва работа по нов материал за шотландците. Изглежда, че по същото време и стилът им се променя драстично, повлиян от присъствието на Heggie, в изцяло ново, атмосферично звучене, доста различно от Cramps-повлияното начало за тях. Така, логично, през 1984г. групата се отказва от името Dead Neighbours, за да започне на чисто като Lowlife.

Най-популярният състав на Lowlife е съставен от : Craig Lorentson, Grant McDowall, Stuart Everest, Will Heggie

През 1985г. Lowlife издават мини-албум, съдържащ 6 парчета – Rain. Албумът е издаден от Nightshift Records, лейбъл, организиран от Guthrie специално, за да издава шотландците. Всички LP-та, сингли и EP-ta на Lowlife са издадени от Nightshift Records, като изключим последния албум на групата – Gush, който е издаден от Anoise Annoys Record Label.

Rain е сравнително успешно издание. Албумът е ревюиран позитивно и успява да завоюва позиции в някои независими UK, US и френски чартове. На следващата година – 1986г. Lowlife издават и първият си дългосвирещ албум – Permanent Sleep. Тавата получава неочаквано високи оценки в различни музикални публикации и е оценен с максимума от Sounds. От авторитетното издание казват за шотландците следното : „Lowlife конструират своята дълбока атмосферичност чрез хипнотично мистериозните си песни„.

Възхода на пост-пънк групата продължава и с EP-то Vain Delights, което е и първата колаборация на бандата с Working Week (издателство, управлявано от брата близнак на телевизионера Keith Chegwin – Jeff Chegwin).

John Peel и Janice Long пускат на живо в радио BBC части от EP-то – песента „Hollow Gut„, която по-късно се сдобива и с клип, излъчван в Кралството.

Третият дългосвирещ албум на Lowlife – Diminuendo се оказва и най-високо оцененият. Определено, според музикалната критика, това е върхът в кариерата на групата. Q Magazine му дава 4 звезди и допълва : „Това е по-нататъшен етап в усъвършенстването на Lowlife. Живописен и драматичен, но никога арогантен.

В подкрепа на Diminuendo, шотландците правят дълго турне на родна земя като съпорт на The Go Betweens. Тази разходка довежда музиката на Lowlife до повече слушатели и короната в техните участия – концерта в The Town & Country Club в Лондон, който според Guthrie се оказва и най-добрият пърформънс на групата завинаги.

Заедно с този успех шотландците заснемат лайв пърформънс за BBC Scotland, който е излъчван по местните телевизии. Сингълът „Eternity Road“ и EP-то Swirl it Swings също са издадени.

В края на 80-те, обаче, нещо генерално се променя. Вътрешните конфликти в групата водят до напускането на Everest и замяната му с Hamish McIntosh. В края на 1989-та година с негова помощ е записан и Godhead. Критиката, обаче, вече не е толкова ентусиазирана. Trouser Press нарича Godheadскучна колекция от песни„. Започва упадъкът на Lowlife.

В началото на 90-те усещането за бързо наближаващ край се усилва. Първо напуска McDowall, който губи пръст по време на футболна среща, а след него и McIntosh, който има намерение да продължи с новата си група – Fuel. Nightshift Records издават сборен албум, а през 1991г. застигналата лейбъла финансова криза принуждава Guthrie да вземе голям заем, за да издаде четвъртото LP на бандата – San Antorium.

Тази тава не получава забележителна подкрепа, нито регистрира високи продажби. Групата не прави и промоционално турне.

Четири години по-късно Lowlife записват последният си студиен албум – Gush. Групата се представя на изключително високо професионално ниво, но липсата на ентусиазъм започва все повече да си личи. Както San Antorium, така и Gush не са придружени от турнета.

През 1997г. след период на все по-малко и по-малко шоута пред прогресиращо по-малка аудитория и нарастващ натиск към членовете на групата от страна на техните семейства, бандата представа да съществува, макар и никога това да не е обявявано официално.

През 2006г. каталога на Lowlife е преиздаден на CD, съпроводено от бонус тракове и бележки на Brian Guthrie.

На 04.06.2010г. Craig Lorentson умира в болница на 44 годишна възраст.

За Lowlife и техния стил може да се каже много. Смесица между Cocteau Twins и Joy Division – класиката в жанра – дълбок вокал върху игрив, но мрачен инструментал. Въпреки това далеч от техния комерсиален успех, ширещ се и до днес. Действително мистична форма на музикална алхимия в кристално съвършенство [Melody Maker], но най-вече – най-добре пазената музикална тайна на Шотландия. Атмосферичност и драматична поезия – Lowlife е повече dark и още повече dream, облечени в безкрайна холичност и в безвремие. След многото „най“, които могат да се кажат за бандата е и запазената марка на колектива, който създава „Eternity Road: The Story of Lowlife“ – най-знаменитата пост-пънк група, която никога не си чул. Във връзка с последните тенденции наоколо бих допълнил брилянтното „…която никога не си чул“ с „…на която никога не си имал тениска“. Все едно, Lowlife е това парче от уейв историята на Острова, което ще остане брилянтът в тайна. От теб зависи дали ще го откриеш.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s