В памет на Джон Пиъл

Днешната статия няма за цел да ви представи някой нов изпълнител, нито някоя недооценена ъндърграунд банда. Днешната статия е повод да си припомним един много важен за съвременната музика човек, който почина на този ден преди девет години. Говоря за Джон Пиъл. Дори тези от вас, които не знаят кой точно е той, съм сигурен, че са повлияни от него по някакъв начин. Причината? Джон Пиъл е диджей в Радио 1 на ВВС в продължение на 37 години и е една от причините групи като Bauhaus, Joy Division, The Smiths, Carcass, Extreme Noise Terror да се превърнат в това, което са днес.

Image

В продължение на цялата си кариера Пиъл издирва млади и обещаващи групи, записва сесии с тях, а след това ги пуска по най-слушаното музикално радио във Великобритания. Ако не сте чували за Джон Пиъл преди, то със сигурност сте забелязвали папка, озаглавена Peel Sessions, в дискографията на любимата си група. Всъщност, само изреждането на всички групи, които Пиъл е записал и излъчил в предаването си, би могло да направи най-дългата статия, писана тук. Няма смисъл да обяснявам защо този човек заслужава уважение, достатъчно е да кажа, че без него повечето от нас едва ли биха открили любимата си банда, независимо от това какъв стил музика предпочитат – пънк, грайнд, метъл, инди, нойз, ню уейв. Еклектичният вкус на Пиъл и усиленият му труд дават летящ старт на (буквално) хиляди банди, стотици от които, се превръщат в легенди в своя си жанр и благодарение на тази популярност, която те добиват чрез подкрепата на Пиъл, достигат и до нашите уши.

Чудих се коя е най-емблематичната група, която е записвала Пиъл сесии, та да ви поздравя с нея, но изборът е прекалено труден. Затова ви пускам „Минутка шум за Джон” от Мичъл Бен, написана по повод смъртта му, защото както се пее в песента „Минута мълчание не би изразила начина, по който се чувстваме, да вдигнем минута шум за Пиъл!”.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s