Новият албум на Shemale ZERO и интервю със Steffen Von Fleisch

Някъде около седмица след започването на турнето на Voyvoda и Shemale ZERO, ми хрумна, че трябва да обърна повече внимание на последните, тъй като бях силно впечатлен от представлението им в Swinging Hall, а и групата си е доста интересен феномен за нашите ширини. Един приятел си беше купил новия албум на електропънк състава, затова решихме да потеглим на разходка с автомобил като в старите романи и да прослушаме Play Hard (за да чуете за себе си, кликнете тук). След това мое приключение реших да се свържа със Steffen von Fleisch и да му задам няколко въпроса около турнето и новото издание. Ревюто на албума и резултатите от журналистическите ми напъни, четете по-долу.

Потегляме и от колоните започва да звучи Party on. Сексуални въздишки за интро, нещо, което звучи като излязло от немски порно филм, осем битов синт и купонът започва. Весел ритъм и “Drinking piss just like Schnapps”? …що не. След това следва моят личен фаворит от албума – Gay Mafia.  Това ми е любимият трак най-вече заради звука на синтезатора и мелодията на припева. Парчето има доста по-спокойна атмосфера от останалите неща на групата, които съм слушал. За мен си беше изненада да чуя такава промяна в настроението и темпото след обичайното невротично нареждане на вокалиста. Следващите няколко песни също се оказаха така приятни и мелодични, но една идея по-мрачни от Gay Mafia и това си е в реда на нещата, имайки предвид черния хумор на Shemale ZERO. Като цяло този албум има много лирично звучене, което е доста забавно на фона на агресивните текстове на BDSM тематика. Вече караме по околовръстното и звучи Old Ladies – веселяшко парче за геронтофили, което не се отклонява от общата тема. Тук държа да вметна, че албумът е много подходящ за шофиране – със сигурност ще те държи буден и в настроение, но няма и да те накара да се разсееш и да започнеш да правиш глупости на пътя. Интересен е от начало докрай, като дори и ремиксовете на на едноименото парче от изданието не ти омръзват да ги слушаш един след друг.

Image

Повече няма какво да кажа по въпроса. Play Hard си заслужава – приятен, мелодичен и весел, но все пак с една особена мрачна нотка. И понеже моето мнение не е авторитет, реших да почерпя вода от източника и да разпитам самия Von Fleisch за неща около турнето в Европа, което групата направи миналия месец, новия албум и самата концепция на бандата. Ето и първото ни интервю с български изпълнител:

SRS: Здрасти. Разбрах, че ви е свършило турнето. Мислех си да напиша ревю на последния албум на Shemale ZERO и да ти задам няколко въпроса около турнето. Съгласен?
SFV: Той е боклук, и звучи като лайно… нема кво да пишеш.

SRS: Успяха ли да ви набият докато бяхте в Европа, или дори и не забелязаха, че са дошли някакви си уроди от Балканите?
SFV: Сега въпроси ли ми задаваш? Всички са супер пичове, само ни напиваха и се смазвахме с тях. Само последния ден някъв квартален пияндур с метални зъби (като тоя пич от „Джеймс Бонд”) ни гледаше супер лошо и ни сдуха, ама това беше единственото негативно.

SRS: Къде бяха най-ентусиазирани феновете?
SFV: Най-яко беше в Полша и Германия, в Румъния и Унгария беше доста умряло. В Полша феновете бяха по-отворени, освен тва свирихме с някакви други групи в безумни комбинации – Voyvoda свири с една кръст и една брутал дет банда, Shamale ZERO с някъв дърт рок’енд’рол и едни полски пънкари.
Общо взето от тия дати най-яко беше във Вършава и Лудж, хората бяха най в час.

SRS: Смисъл, били са транссексуални?
SFV: Хахаха… Да ти го начукам… Не, просто се кефеха и не седяха като бастуни.

SRS: А самите клубове как бяха в сравнение с местата, на които сте свирили тук? Имам предвид като озвучаване и така нататък.
SFV: Пак същата работа, Полша беше на ниво, Германия беше кръстърия и клошария, но пак беше Ок…. но озвучителите си немат на представа от друга музика освен рок. Май най-ок звук направи един озвучител, който уж бил бачкал основно с Vader и така нататък, но това са Voyvoda де, аз не мога да говоря от името на Филип и другите. Истината е, че на всякъде имаше драми, затова и със Shemale ZERO си миксирам сам лайната, за да не трябва да се сърдя на малоумни озвучители.

SRS: Значи при теб всичко е DIY в пълния смисъл на думата? Колко хора ти помагаха за последния албум?
SFV: Николко, само Филип за микса, но звучи ужасно, щото аз правя всико на куп и не отделям повече от два-три часа на парче, вокалите ги записах за 4-5 часа и синтовете, баса, китарите и другите инструменти за по два часа максимум на парче и отебавам. Всичко трябва да е клош и DIY, нито съм Dream Theater, нито искам да звуча със супер изпипан звук като повечето групи, не е това идеята, а и се губи кефа, освен това не е в душата на стила, всичко трябва да ти идва първосигнално и да го правиш до момента, в който ти е кеф. С две думи звукът е уникално гаден и такъв трябва да си остане.

SRS: Във фейсбук беше съобщил, че повече концерти от вас няма да видим, вярно ли е това, или просто манипулираш?
SFV: За България 100 процента няма повече да свиря, а за някъде другаде евентуално до края годината във Франция и в Чехия.

SRS: Това изтича от идеята ти, че трябва да се занимаваш докато ти е кеф, или има конкретна причина за това решение?
SFV: Просто тук ми е скучно и повечето хора ги познавам и така нататък, не ми е интересно – като не ми е интересно, няма смисъл.

SRS: Защо Мицата?
SFV: Щото той сам се набута.. не знам, той е свръх-активен полу-идеот. Филип ми каза, Мицата е в групата и толкова, пък и колкото повече – по-добре, за да може Филип да дрънка на бас за да не звучи тая говняна група като караоке.

SRS: Слушам новия албум и се чудя зад всичките сексуални, фетишистки и гнусни текстове дали има послание. Откъде ти хрумна тази идея за транссексуалната концепция? Значи ли нещо, или просто се правиш на Азис?
SFV: Да ти го тура, това си е просто някакъв филм. Всяка група трябва да има концепция и тематика, в случая на тая е това, трупове, травестити, фетиши и извращение и толкова. Пък и не са толкова извратени, най-много някоя тетка без чувство за хумор да се изчерви, ако някой й ги прочете, или нещо такова. Shemale ZERO си е някаква част от ъндърграунд queer – synthpop/punk сцената и няма общо със световни и комерсиални явления, облечени, или правещи се на травестити или извратени.

SRS: Кой те вдъхновява?
SVF: Порно, умрели хора и разни изкукали хора на изкуството, шизофреници, долните неща.

SRS: Защо държиш да си гримиран/маскиран във всички твои изяви?
SFV: Защото е част от музиката и цялостната идея на групата, всичко трябва да е трансиращо, така се получава и по-добра атмосфера, въпреки че и визуално, и музикално нещата са далече от това, което реално ми се иска да бъде, ама без почти никакви кинти е така. Просто трябва хората на сцената да те предразполагат – вкарват в техния филм, без значение на какъв език пеят и каква е музиката им, въпреки че аз съм голямо дърво на токчета и нема много танци, които Мицата и Филип компенсират безупречно на последните концерти.

SRS: А може ли хем да имаш пари, хем да си „истински“?
SFV: Може, аз си давам всичките пари за моите си неща, за техника, за снимане на лайна, ако имах повече и тях щях да давам, то си е до човека, аз съм клошар и обичам да съм в кочина и мръсотия, и обграден от вещи, кефя се да правя много различни неща, въпреки че са некадърни, недодялани и недовършени, ама толкова, като си сам в лайната – т’ва е. Ама на човек не му трябват много кинти – техника винаги може да си купи на части, визията винаги може да се сглоби от кофи, битаци, секъндхендове, само трябва да има някой луд да ти е във филма, ама при сто фена на алтернативна музика тука – кур.

SRS: С кого би искал да делиш една сцена при евентуално следващо излизане в Европа?
SFV: Се ми е тая, не се сещам друга подобна банда, която да звучи толкова гадно на живо…. единствено може би, едни лигли Toxic Lipstick, за други не се сещам. Не съм грам на вътре в queer-кор сцената, знам няколко имена, но повечето са минималистична-плейбек-караоке пародия и не стават. Надявам се в Прага, сега декември, да има некой интересен проект, но още не са обявили нищо, вероятно ще е пълно с хипстъри и подобни уруди… ще е забавно.

SRS: Казваш, че за повечето неща ти е все тая, че всичките ти проекти са спонтанни и недовършени. А кога трябва да си сериозен и да работиш здраво?
SFV: Никога. Надали ше стане това, безсмислено е… всичко е правено милиарди пъти, ако не си го правиш за кефа, няма никакъв смисъл… не обичам флегматичните хора, който изпипват, всичко трябва да е спонтанно, особено когато не изкарваш пари с това, което правиш, и нямаш достатъчно свободно време за него, а в главата ти се върти повръщня от всякакви други глупости. Ако имам кинти и някой ме остави за половин година, сигурно ще си седна на задника и ще запиша някакво „изпипано“ лайно, но то ще има същия успех като другите – никакъв, с тая визия, текстове и така нататък – никакъв шанс, а и не ми е това целта, пет човека да се кефят истински от разни градове в Европа ми е достатъчно. И без това има толкова много яки банди, кой ще седне да слуша това лайно.

SRS: Повече въпроси нямам. Благодаря, че отдели от времето си и успех с всичко!
SFV: ’се тая… Аре, чао!

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s