Завръщането на Carcass – Surgical Steel

Image

Ако шестнадесет-годишният аз ме видеше сега как игнорирам новото издание на Carcass, най-вероятно щеше да ме срита в топките и да ме наплюе. Наистина бях влюбен в бандата, но както с повечето неща, музикалният ми вкус постепенно пое друг курс и лека-полека спрях да ги слушам. Ако не бяха увещанията на приятелите ми, които и до момента не могат без дневна доза Carcass, сигурно нямаше и да си пусна Surgical Steel.

Е, искрено благодаря на тези хора за съветите, които ми отправяха – първият студиен албум на Carcass от 96та насам е страхотен. Изданието поддържа линията на Heartwork и Swansong. Също толкова техничен, мелодичен, с издокаран и плътен звук, но може би някак си по-мрачен и по-гневен – като че ли групата не остарява, трупа опит, но не губи първоначалната си енергия.  В сравнение със Swansong, например, Surgical Steel не е толкова грууви, определно звучи по-твърдо и все пак си остава с почерка на Carcass.

Етюдът, който служи за интро, е кръстен 1985. Това е и годината, в която Carcass се създава, затова е сигурно и носталгичното чувство, което излъчва китарата в първия трак на албума. Това, заедно с името и графичното оформление на обложката явно е било лъч надежда за феновете на grindcore/goregrind периода на групата. Е, да но следва песен, която се казва Thrasher’s Abattoir или „Траш касапница“, която напълно си отговаря на името. Бясно галопираща китара, техничен шред, лудо тупащи каси, примесени с вокалите на Джеф Уокър. Няма ги фънки бас линиите от предишните два албума – истинска кланица.

Тази първа песен задава тона на целия албум. Смея да твърдя, че той е доста по-траш от предишните издания на групата, но тук-таме има бластбийтове, които с вокалите на Джеф и Кен Оуен придават дозата мрак, която отличава Carcass от много други банди, котирани като мелодичен дет метъл.

Image

Кен Оуен е оригиналният барабанист на Carcass, а също така и добавя беквокали от време на време. В Surgical Steel отново се подвизава като беквокалист.

Един приятел постояно казва, че Surgical Steel прилича много на Necroticism. Може би, но определено музиката е една идея по-жива и агресивна. Звукът на последния им албум е доста по-изпипан в сравнение с изданието им от 1992, което, ако питате мен, взима от чара на музиката, но как да е, за повечето хора това е добре дошло. И въпреки тези суперлативи, в Necroticism има нещо, което не е повторено в нито едно от следващите издания на групата, включително и в Surgical Steel – не знам какво е то, някой друг да каже.

В Уикипедия пише, че някой си критик разделил албума на агресивна първа половина и мелодична втора. Не мога да се съглася с това твърдение – агресията и мелодичността си вървят ръка за ръка в определено съотношение, което е и основната черта на Carcass. Последната песен се казва Mount of Execution. Тя си е направо дет метъл балада и слага един добър завършек на прекрасен албум. Ако изключим нея, ритъмът е равномерен от началото до края – типичното за Carcass средно темпо, което е и единствената критика, която мога да отправя към албума. Много ми се ще да чуя мелодичния дет метъл на Carcass в истерично бързо темпо, но не е било писано това да се случи с излизането на Surgical Steel.

Моите вкусове и предпочитания настрана, албумът не е за изпускане – нямам какво да кажа повече. Напук на творческата пауза от цели 17 години, в която Carcass са се намирали, те успяват да се завърнат силно и да запазят почерка си, доставяйки 47 минути метъл с хирургическа прецизност, както си казва и името на албума.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s