Rumble Militia

Гутен Таг на всички, които са превключили на ултра-късите вълни на единствената бунтовническа станция, която казва нещата тет-а-тет – от първа, през втора чак до последна „ръка“ на всяка изстрадала от слушане, изправена пред не-леката съдба на забравата или саморазрушението плоча. Единствената станция, която се стреми да тегли една боя и да постегне всеки заслужаващ си ъндърграунд и субкултурен напън „втора“ или „n-та“ употреба извън опеката на което и да е „подземно“ профит и модно лоби. С други думи, там където няма келепир има rebel station. Каква загуба на време само… Но не превключвайте канала – бунтът, самият той, тепърва предстои.

Разбира се, всичко това е лъжа, защото само преди дни получихме две тави баклавички, гръцка баница плюс топла немска, евтина и пикняна бира, за да припомним на всички склеротици наоколо за една от най-мултинационалните, не чак толкова съвременни групи от братска Германия. Страната, която, волю не волю винаги ще свързваме с чичкото с мустачките, силният национален футбол и добре познатите тук големи смесени магазини, носещи гордо лейбъла „MADE IN GERMANY“.

Този таг се отнася и за днешната ни тема. А тя е Rumble Militia. Всъщност, вече виждам как от дупки и паланки изпълзяват чудовищата в знак на съгласие.

Докато горното важи с пълна сила в „живия живот“, както казваше един приятел, феновете биха продължили списъка с асоциации с дълъг лист много добри групи в цялата гама от пънк през траш до хардкор. Няма к’во да се лъжем – Rumble Militia e прекрасно олицетворение на този алтернативен поглед над нещата.

Създадена през 1985г. в град Бремен от грък, турчин и немец, бандата е чудесен пример за нарастващата по това време в Германия – „американска мечта“. Но не онази, за която Тодор Колев пееше в средата на 90-те, яхнал немски трабант, а друга, която групи като D.R.I., S.O.D., Suicidal Tendencies, Cro-Mags (списъка продължава…) създават – crossover thrash.

От славните времена на бащиците от острова – Discharge до Rumble Militia не е изтекла много вода, пък и бременските музиканти предпочитат да показват неизменната си близост с хардкора и пънка. Именно това ги прави една от най-интересните европейски групи в тоя стил и е причината да си спечелят вечното уважение както на гребените, така и на вентилаторите. Все още доста подценявана от младото поколение, с което не искам да кажа, че който ги знае и слуша е стар, но може би малко по-мъдър, тази колаборация между Балканския огнен темперамент и немската прецизност заслужава малко повечко внимание.

Ето и състава на групата : Efstathios “Staffi” Agoropoulos – Китара и вокали ; Halkan “Hacki” Onuk – Китара ; Alex – Бас ; Jörg Uken – Барабани (ex-Creep (Ger), Mandrake)

И ей го нà!
Вече близо 30 години Rumble Militia тероризират наоколо със своя (няма да кажа непогрешим) хардкор-траш-кросоувър, събран в цели 10 издания, сред които – сингли, EP-та, LP-та и компилации. Труд, който е акостирал под една или друга форма и в нашата мила татковина.

Това, което винаги ме е покосявало в такъв тип банди е експлозивността и енергията, която те излъчват непрестанно и без умора. Машини е точната дума. И ако това не ви е убедило… Независимо от парчето, независимо от посланието в него, отзад винаги можеш да чуеш и усетиш голяма доза от добре познатия ритъм, който те кара да рушиш и унищожаваш на ред. Както казваше един небезизвестен бг барабанист : „...бързо повтаряш „тука трака, тука трака“ и е същото!

Хорови вокали, безмилостно отсичащи китари и политическо послание, базирано на нарастващата по това време ксенофобия, това е образът на Rumble Militia. Изглежда, че тука нещо наистина трака, а основанията за това лежат в изключителната за времето си комбинация, станала основа на много модерни под-жанрове и течения. Хардкор, пънк и траш = сигурно възпаление на ставите, пък и съседите сигурно обмислят иск за обезщетение. И малко преди да е паднала стената към списъка с класиките в жанра може спокойно да бъдат добавени и германците.

Трудно е да се говори за такъв тип групи, особено когато те са единици в множеството непоносим бълвоч от отдавна дискредитирани или продали се „за пусто“ състави. Хубавото е, че в България си имаме група, която да ни напомня на Rumble Militia и да ни успокоява, че тия времена не са безвъзвратно изпуснати и изтекли. Разбира се, че не са – винаги има място и време за кубинки, кожено яке и капси.

Все пак, бременските музиканти имат своето място в пантеона на метъла и пънка, където са записали своето име редом до това на всички онези легенди, които знаем на практика „от винаги“. Тяхното творчество е достъпно както в интернет, така и сред колекциите за продан на различни търговци и дистрота. Намирането и в двата случая не затруднява особено, а следващата крачка е ясна като бял ден…

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Rumble Militia

  1. crustnikyt каза:

    Метълче 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s