ISKRA, Sisters Of Radomir, UPYR, Old Shores (28.07.’13)

В очакване на концерта на лятото преминаха последните дни и седмици. Сетне, когато цяла София постепенно, но методично се изпразва от човешкото си съдържание по посока планини и морета, на очакващите не им остава нищо друго, освен да скучаят и… очакват. Обещаващото събитие бе причината много хора да отложат или прекъснат своята почивка – една задължителна жертва в името на концерт, който е „веднъж“. Всеки присъствал знае, че си е заслужавало. Не искам да дразня никого, но това си е самата истина.

Краят на месец Юли не е най-доброто време от годината за трип с градския транспорт из софийските квартали, но за някои това е единственият бърз и смислен начин, за да достигнат до ъндърграунд обителта – скейтбар „Grindhouse„. След мъчение с жега и тълпи в нередовния неделен транспорт идва време и за възнаграждението – студена напитка под шарената сянка зад Външно Министерство. Само така краят на уикенда може да започне да придобива поетични форма и размер.

Там в уречения час вече е настъпила обяснима тревожност – гостите от Канада ги няма – прокрадва се и перспективата участието им да не се състои. Отзад трескавата подготовка си пролича и свръх положителното желание на мнозина да гледат и българския съпорт – три жестоки групи, които със сигурност се бяха постарали да се представят на възможно най-високо ниво, каквото е и очакването на всички. Разбира се, опасенията се оказаха напразни и в крайна сметка, след солидно закъснение по вина на чужденците всичко в Грайндхаус е готово да приеме началото на метафорично най-черния и мрачен ден през Юли. За мое голямо учудване неговото начало дават Sisters Of Radomir.

Казвам, че се учудвам, защото този старт си е летящ, така както влетях още при първите им акорди – направо в дълбоката вода. Вярвам и, че не само аз не бях подготвен за такова свръхзвуково начало. Доказано и доказвано във времето – една от най-добрите български групи изобщо имат честта да запалят огъня на този пъкъл – неподражаем систърски стил – смесица от блек метъл до пънк, уникално сценично поведение от нестандартен за българската сцена авантгарден състав. Двама барабанисти, клавиши, китари, маски, много мрак, много движение пред сцената. От всичко по много, но още повече силно и преживяване от една доказана група. Най-вече два пъти по-малко скука, присъща на събитията с летен характер в столицата. Мястото им според мен бе току преди хедлайна на вечерта, но голямото закъснение предизвика разместване, а уви и доста по-кратки сетове от групите. Унищожаващата жега не е оправдание да не гледаш Систърс и това, което те сътвориха в рамките на малкото време, което им бе останало. Отново неподлежаща на разказ изява, която изцеди всички присъстващи. Батериите на старта са вече на половина изтощени.

След тях на рампата се възкачи една от сравнително по-новите бг групи – Old Shores. Новата група Стари Брегове не е оксиморон. Едва втори техен лайв, и то пак в скейтбара, но значително израстване за амбициозната банда. След още някой друг месец бреговете, вероятно, наистина ще са стари, вековни. Малшанс за тях да свирят след Систърс, обаче… Наистина на всеки би му било трудно да се качи след такова представяне. Момчетата се държаха достойно и изсвириха повечето от това, с което разполагат, а именно – студен и неприветлив блек метъл, който разбуни допълнително духовете пред рампата, превръщайки клуба за пореден път в бойно поле. Старите Брегове, действително се радват на добра родна подкрепа и дано това и занапред бъде така, защото групата има какво да покаже. Редуванията на бавно и бързо темпо разклащат чашите на бара, а стигащата до непоносимост вече жега спомогна за създаването на условията за един истински ад. Блек Метъл ад. Целта, повече от очевидно е постигната.

Отвън клуба настана време за дистро и мърчъндайз. Дългоочаквано от мене време. Високите ми очаквания към това, какво мога да открия в големите кутии с винили не бяха посрещнати. Изглежда София няма късмета на другите градове в началото на турнето на канадците и всичко по-интересно бе вече опоскано. За това – кръгом към мърча на групата, където всеки може да се сдобие срещу не много голяма сума с тяхна плоча, касетка или тениска. Или и трите. Това, разбира се, зависи главно от дълбочината на джоба, но за изтънелите портмонета следва да има и приоритети.

Обратно в котела, където дългоочакваният си дебют трябва да направят UPYR.  Прекалено много събития на едно място, шанса мантрите и чакрите да се разместят е минимален. Влажно, топло и тъмно – атмосферата е чудесна за началото на един доста мрачен и тежък сет в бавно темпо. UPYR, може да се каже, са нещо като супер група, съчетаваща в себе си много от това, което метъл сцената е онаследила. Реакциите също не са неочаквани – повечето фенове на този стил музика и всички присъстващи оцениха новото отроче на екстремната сцена по достойнство. Сиреч – високо.

И точно преди окончателно батериите да изключат и двигателната способност да падне до отрицателни равнища има шанс да видим и голямото име – поводът за тази сбирка – канадците ISKRA.

„Без искра няма пламък.“ Така се шегуваха някои в по-ранните часове, когато групата все още не бе пристигнала. Искра вече има – време е и за огъня. Поради независещи от организаторския колектив обстоятелства пред хедлайна на концерта нямаше много време за изява. Твърде малко време – но и много за казване и изсвирване. Твърде много впечатления от българските групи, сега обаче е време за друго. Малко повече от 30 минути ужасяваща и спираща дъха смесица от кръст пънк и блек метъл – режещи китари и безмилостна ритъм секция, идваща насреща като картечен откос. Това стои зад ISKRA – канадската кръст-метъл група със сериозни и радикални политически виждания. Няма безучастни! И докато едните не спираха движението отпред, други застиваха в ступор от звуковия терор, извиращ от дебрите на Британска-Колумбия. Трети пък избраха да се подчинят на силното впечатление от безспорно красивата вокалистка на бандата, привличаща погледите на всьо и вся с вокалните си способности и неподправената си естественост. Съжалявам само тези, които избраха да са отвън, докато една от най-сериозните групи, идвали ни на гости размества сглобките на зданието. В крайна сметка, „малкото време“ се оказа тамън. Още пет минути отгоре и ISKRA щяха да унищожат напълно възприятията на публиката.

Силното политическо послание е философията на ISKRA. За никого не е тайна и че групата придобива статут на влиятелна в Северна Америка, благодарение на откритието, което отчасти се приписва на тях – black’n’crust. Реалното изражение на това бе снощи в усещането, което оставиха за себе си. Извънземен барабанист и енергични китари и вокали. Какво повече? Който видял – видял. Който не – да стиска палци за втори път.

Всичко приключи минути преди полунощ. Нямаше пълнолуние, нямаше и вой на вълци, но ако този концерт се бе състоял есента или зимата на същото място импресията щеше да бъде от съвсем различна величина. И така… който каквото е взел – веществено или не, дългият път по горещия асфалт рано или късно зове. Един от най-очакваните за годината концерти вече е история. Пък и вече е понеделник.

П.П. Очаквайте съвсем скоро интервю с канадската black’n’crust банда ISKRA.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to ISKRA, Sisters Of Radomir, UPYR, Old Shores (28.07.’13)

  1. relapseclown каза:

    Добро ревю, г-не. Особено в частта с неповторимостта на този концерт. И, ако ти не искаш да дразниш неприсъствалите, то аз със сигурност нямам скрупули да го направя. В края направо не ми се вярваше, че такова нещо е възможно.

    Впрочем, както казах и на няколко човека снощи – ако канадците изобщо имат души, те са по-черни и лепкави от мастилено петно 🙂 А иначе – супер чил за разговор типове. Всички групи бяха някак си „на място“, в правилното време и място, с правилните мотиви и перцепции. Публиката също.

    И само една подбронамерена поправка – това беше трети концерт за „Старите шорти“.

  2. Pingback: Iskra – “…започнахме да черпим идеи за рифове от банди като Emperor, а после ги смесвахме с кръст пънк звука си.” | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s