Iskra – „…започнахме да черпим идеи за рифове от банди като Emperor, а после ги смесвахме с кръст пънк звука си.“

След умопомрачаващата неделна вечер в клуб Grindhouse екипът на SofiaRebelStation се зае с това да поразпита това-онова блекенд кръстарите от Iskra. Резултатът от тази среща четете в следващите редове:

SRS: Здравейте, момчета. Кажете ни първо как се казвате.
Улф: Здрасти, аз съм Улф.
Жан Пол: И аз съм Жан Пол.

Iskra03

Улф от Iskra. Снимка: Цветелин Кръстев

SRS: Ще ви задам няколко въпрса. Значи, Iskra, кажете на читателите ни кои сте вие и за какво се борите.
Улф:Iskra e пет-членна група от Канада. Живеем на западния бряг – Британска Колумбия. Свирим вече от около 12 години и първоначалното ни намерение бе да свирим вид метъл с пънк концепция, от която и идват анархистките послания. Идеята беше да разширим музикалния хоризонт. Когато аз започнах да свиря музика, пънкът започна да се продава и да става мейнстрийм, а пък за метъла винаги съм си мислил, че има огромна сила, но и тя е в плен на големите корпорации и поп културата. И затова се опитахме да приобщим метъла в анархистката, D.I.Y. етика, да привлечем повече метъл фенове – не в смисъл да ги вербуваме, но просто да разширим размаха на проекта си.

Image

На снимката се виждат Улф (най-вляво) и Жан Пол вдясно от вокалистката на Iskra – Даниела. (Снимка: Кристиян Антонов)

SRS: Много статии в интернет пишат за това как вие сте първата група, която свири в жанра Blackened Crust и че вие сте „патентовали” този термин. Верни ли са тези твърдения?
Улф: Да. Е, всъщност не беше точно Iskra, ами предишната ми банда – Black Kronstadt, която се сформира през 1991 и продължи до 1996. Някъде през 95та започнахме да слушаме блек метъл от Норвегия. Обикновено слушахме Bathory и Venom, но втората вълна на блек метъла наистина ни завлече и започнахме да черпим идеи за рифове от банди като Emperor, а после ги смесвахме с кръст пънк звука си. Затова и последното издание на Black Kronstadt кръстихме „Blackened Crust”, но всъщност музиката ни бе микс от всичко, което слушахме през 90те, включително Dystopia и такива ми ти банди освен, разбира се, блек метъл влиянията. Имаме дори и влияния от много powerviolence групи като например Capitalist Casualties и други такива банди, които ние много харесваме… също така Neurosis. Та в това отношение, бандата си е доста уникална, но ние взехме термина „Blackened Crust” с Iskra и продължихме напред. Не знам дали този термин пасва добре, тъй като музиката ни не е строго блек метъл или кръст, имаме също много траш и дет метъл… но да ти отговоря с две думи на въпроса – да, ние „патентовахме” този термин.

Iskra15

Даниел; Снимка – Цветелин Кръстев

SRS: Как точно ви дойде идеята да свирите по този начин и трудно ли е да се смесват характеристиките на блек метъла и кръста?
Улф: Не смятам, че е лесно да го правиш добре. Много банди се опитват и в крайна сметка звучат слабичко. За да смесваш два стила, хората в групата ти трябва да слушат интензивно и двата жанра и освен това да могат и да ги свирят. Кръст влиянията ни идват от 80те и 90те, когато стилът набираше сила и беше наистина голям, той наистина промени облика на пънк сцената там, откъдето ние идваме. През 93та имаше подобни изменения в метъл сцената с идването на блек метъла, който ни харесваше изключително много на фона на мейнстрийм дет метъла, който имахме тогава. Когато блек метъла дойде със суровия си звук стил „Darkthrone”, това ни прозвуча като „пънка на метъла”. Веднага развихме афинитет към него, но също така осъзнавахме и че пионерите в блек метъла тогава още си бяха хлапета и се опитваха да намерят мястото си в обществото. Помислихме си, че блек метълът лесно може да стане доста по-силен, ако придобие по-зрял поглед върху силата, политиката и религията. Той беше реакция към последната, но доста незряла такава. Незряла до такава степен, че бандите накрая станаха обладани от религията. Дори и да се наричаха сатанисти, те все още си бяха един вид запленени от религията и контролирани от нея, затова ние решихме да премахнем това поведение и да въведем анархизма и пънка в блек метъла, и да предложим нещо в тази насока.

Image

Купонът се шири с пълна сила. Снимка: Кристиян Антонов

SRS: Много банди, особено от Швеция (Martyrdöd, Skitsystem, Hotbild, Radioskugga), изглежда че се опитват да вървят в посоката, която вие избрахте през деведесетте. Такива банди според вас успяват ли наистина да спомогнат в това, за което вие се борите.
Улф: Трудно е да се говори за други банди, но мога да кажа, че те не правят това, което ние правим. Накрая излиза, че те си свирят един вид кръсткор музика. Мисля, че не се доближават до това да се превърнат в политическа метъл банда. Те са много добри банди, но в края на краищата това си е просто вид пънк. Затова пък ние наблягаме на метъл звука, за да докажем, че искаме да мръднем тази сцена нанякъде с политическите си послания.

SRS: Щом свирите смесица от два поджанра на пънка и метъла, най-вероятно и публиката по концертите ви е смесица от пънкари и метъляги. Има ли напрежение между различните групи в аудиторията ви и бихте ли могли да кажете, че ъндърграунд сцената в родния ви град, пък и на другите места, на които сте били, е обединена?
Жан Пол: Да, има доста метъл фенове, които идват. Там, от където сме ние, няма много банди. Основно има грайндкор. По концертите ни няма спречквания. Често виждам малки групи от метъли, които идват и тихичко наблюдават с интерес какво се случва, защото тепърва навлизат в нова сцена и е чудесно да се види, че идват все нови и нови хора.
Улф: В нашата сцена ние сме доста активни – освен свиренето, организираме концерти, имаме и музикален магазин, в който работят доброволци, имаме и малък лейбъл, който подкрепя кръст, метъл и грайнд бандите. Магазинът ни специализира в метъл И пънк, което допринася за обединяването на сцените, имаме и доста книги. Мисля си, че магазинът е добър начин да събереш хората заедно. Когато фенове идват да си купуват метъл албуми от нас, те го правят на място в което има силна политическа атмосфера, те научават за фашистите в метъла. Ние изучаваме фашистките метъл банди, за да знаем за какво говорим, споделяме тази информация с други хора, та да можем да изобличим групи, които се правят на „култ”, но всъщност са фашисти. Не искам да споменавам имена в случая, защото не искам да подкрепям такива групи по никакъв начин, но с това се занимаваме. Изнамираме фашистки банди и разкриваме истинската им същност пред младежта в нашата сцена.

Iskra26

Снимка: Цветелин Кръстев

SRS: Бая път си е от Виктория до Балканите. Има ли специална причина да дойдете в източна Европа?

Улф: Преди около има-няма година направихме турне в Европа, като основно обикаляхме западна и централна Европа. Доста лесно е да направиш турне в този регион, плаща се добре. Ходихме до Скандинавския полуостров, Германия, свирихме във Вилнюс, Литва, отидохме до Хърватия… направихме общо 46 концерта. Беше ни трудно да свирим в Швеция и Норвегия, Финландия беше по-добре, направихме и обиколка на Испания… И понеже много ни хареса обстановката в Хърватия и Литва, решихме, че източна Европа и Балканите заслужават повече внимание и искаме да отидем по-надълбоко в тези места. Освен това винаги са ни канили в Гърция. Сега свирихме на два фестивала в Гърция – „Three Days of Freedom Fest”, който е благотворителен фестивал за затворниците анархисти в Гърция, а след това и на още един, който отново беше D.I.Y. анархо фестивал. Това беше отправната ни точка, добавихме няколко дати и така се получи своеобразно балканско турне, а също така искахме да свирим на нови места. Не искам това да прозвучи сякаш сме тръгнали на кръстоносен поход, но чухме, че на Балканите има доста национализъм, но има и хора, които се противопоставят на това. Искахме да дойдем тук и да споделим тази битка с тях един вид… да дойдем тук и да подкрепим анти-национализма. В крайна сметка национализмът спомага за това хората да бъдат лесно контролирани от политиците, а това, което съм чувал за Балканите е, че политиците тук наистина са успели да разделят хората, да ги накарат да се мразят и да си нямат доверие. Може и да греша, но изглежда, че национализмът се надига по тези места и затова искаме да дойдем и да подкрепим културата, която му се противопоставя. Вкъщи го правим, искахме да сторим същото и тук.

SRS: Имахте ли очаквания спрямо публиката в България и успя ли българската аудитория да ви изненада по някакъв начин?
Улф: Ъъъъм, всъщност не знаехме какво да очакваме, защото за нас това е ново преживяване. Не знаем какво да очакваме и всяко шоу за нас е изненада и дотук винаги изненадата е била приятна. Много подкрепа, хората ни знаят, много хора ни очакват отдавна, за да ни видят наживо. Удоволствие е да дойдем при тях и да спретнем D.I.Y. шоу.

Снимка: Кристиян Антонов

Снимка: Кристиян Антонов

SRS: Последният ми въпрос се отнася до името ви. Доколкото знам „Искра” е марксистки/анархистки вестник от предреволюционна Русия. От там ли го взехте наистина и защо избрахте точно това име за групата си?
Улф: Всички си мислят, че това е ленинистки вестник, но това е и името на друг, АНАРХИСТКИ вестник, който е много малко известен. Мисля, че е някъде от 1870та. Разбира се и Iskra значи искра, началото на огъня. Затова избрахме това име, което идва от бакунинския вестник. Хората си мислят, че сме комунистическа банда, заради ленинисткия вестник, но това е тъпо. Мисля, че е очевидно, че не подкрепяме комунизма по никакъв начин, опитваме се да промотираме свободното мислене от индивидуалистична гледна точка и самоорганизацията дори в общества, управлявани от закона. В този смисъл името Iskra пасва идеално, защото носи анархистки послания. Разбира се Бакунин е бил оратор, не е имал много записани мисли… не искаме да го приемаме като мъченик, не сме съгласни с абсолютно всичко, което той е казал някога, но пък и вестникът „Искра” не е залягал само на неговата теория, но е бил основно в духа на Бакунин, който подкрепя активизма във всяка една негова форма, а не само революцията. Освен това, в Канада има и декабристки вестник, наречен „Искра”. Когато декабристите в Русия са били преследвани, Толстой е използвал парите от книгите си, за да изпраща преследвани революционери в Канада, та затова в родината си имаме и декабристки вестник на руски, който също се казва „Искра”.

Iskra13

Снимка: Цветелин Кръстев

SRS: Благодаря ви за прекрасния концерт и интервюто! Пожелавам ви успех с турнето и с всичко останало, с което се заемете занапред.
Улф: Благодарим ти и на теб, за нас беше удоволствие!

За повече снимки от събитието, кликнете тук и тук, и тук и тук!

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Iskra – „…започнахме да черпим идеи за рифове от банди като Emperor, а после ги смесвахме с кръст пънк звука си.“

  1. petarpopara каза:

    PS: Очаквайте още снимков и видео материал по темата скоро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s