8 Югославски града – 8 легенди

Тъй като много обичам географията, след Швеция и Германия ще ви отведа на екскурзия не къде да е другаде, а в… обединена социалистическа Югославия. Там ще обиколим осем града, за да разгледаме по една представителна банда от всеки един от тях.

Бих искал да отделя място за поне стотина групи, които си заслужават ревюто, но за съжаление ще се спра само на 8 от най-най-любимите си банди от въпросната сцена. Ако имате възражения относно това коя е най-представителната група от даден град, ще се радвам да го споделите в коментарите.

1 Белград

Image

Белград – дом на толкова много музика: ню уейв, пънк, ска, хардкор, кръст, синтпоп, Здравко Чолич… Толкова групи, от които да си избереш. Аз ще се спра на Šarlo Akrobata. Със сигурност не е първата музикална асоциация на меломаните, които чуват името Белград, но аз ги избирам заради уникалния микс от ска и ню уейв. За Югославия това не е рядко явление – етикетът 2 Tone (смесица на ска, ню уейв и пънк) може да се прикрепи към творчеството на Petar i zli vuci, Laboratorija Zvuka, Pekinska Patka, Idoli, Laki PingviniPrljavo Kazalište и куп други знайни и незнайни банди, но лично за мен Šarlo Akrobata комбинират меланхолията на уейва и весело подскачащите ска рифове по най-удачния начин. Освен това в музиката им има един особен тип хаос, който носи много напрежение и оригинален почерк.

2 НишImage

Отправяме се към Ниш, където ще се спрем на творчеството на сръбските Joy Division. Говоря за пост-пънк, дарк-уейв иконите Добри Исак. Предполагам доста хора ще ми се разсърдят – я за това, че приравнявам Joy Division с някакви си източноевропейски отрепки, я за това, че съм нарекъл Добри Исак плагиати… все едно. Трябва да си абсолютно глух, за да отречеш влиянието на творчеството на Иън Къртис над Добри Исак.  Тук можете да свалите култовия албум „Mi plačemo iza tamnih naočara” („Ние плачем зад тъмни очила”), та да се подепресирате и вие.

3 Крагуевац

maxresdefault

Какво е пънкът без гняв, недоволство и политически текстове? Trula Koalicija от Крагуевац ни представят гневен и неподправен пънк с язвителни текстове на политическа и социална тематика. Задължително е да ги чуете, ако искате да се докоснете до духа на югославската сцена през 80те. За разлика от повечето групи, представени тук, Trula Koalicija имат издадени задоволителен брой албуми, които могат да се намерят лесно в мрежата. Аз ви представям един малък откъс от тяхното творчество:

4 Нови Сад

Pekinska+Patka

Нови Сад е запазил репутацията си на музикален център на Сърбия и до днес. Градът приютява завидно количество групи от всякакви стилове, а също така е и домакин на фестивала Exit. Една от най-значителните банди, излезли от този град е Pekinška Patka. Пънк, ска, ню уейв, изключителен синтез на различни настроения. Хумор, мъка, еуфория – Pekinška Patka смесват всички тези чувства в един много приятен за ухото формат. Давам ви любимата си песен от формацията от Нови Сад – кавър на френската песен „Elle était si jolie“, която Алан Барие представя на Евровизия 1963:

5 Риека

Image

Риека е градът с най-много пънк рок групи в бивша социалистическа Хърватия. Първата група, от югославската сцена, която прослушах, е именно от Риека. Името им е Paraf (Инициали). Започват като пънк група през 1976, но в началото на 80те се ориентират към пост-пънка. Стилът на групата в ранния им период силно се различава от звученето им през 80те, но и в двата случая Paraf е страхотна банда, която наистина носи духа на Риека от края на миналия век. Представям ви една песен от пънкарския им период и една от пост-пънк ерата им.

6 Любляна

Image

Идва ред на едни истински легенди в хардкор пънка. Uporniki bez razloga (Бунтари без кауза), или за по-кратко U.B.R. Те идват от Любляна и са една от най-влиятелните хардкор пънк банди на балканския полуостров. Бърз и безпощаден пънк, който сякаш е записван в изоставен склад в покрайнините на Любляна, а най-вероятно си е и точно така. Интересното при тази банда е, че музиката и текстовете им разглеждат под лупа човека и неговата склонност към самоунищожение, а не казват просто „Войната е кофти!”. Сега ви давам и любимата си песен на U.B.R.

7 Кутина

Кутина е град в централна Хърватия, за който дори няма статия на български в Уикипедия, но от там произлиза любимата група на огромна част от сръбската и хърватската хардкор сцена. Това са Razlog Za. Агресия, скорост, отличен груб хардкор. Изобщо музика, от която кръвта много лесно закипява.

8 Загреб

Завършвам с банда, която пускам тук само заради една песен. Все още не съм се запознал достатъчно с творчеството на Prljavo Kazalište, че да се изказвам за тях, обаче тая песен заедно с клипа й тепат. Инжой:

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to 8 Югославски града – 8 легенди

  1. sharp69 каза:

    Не си запознат с Prljavo Kazaliste ?!Наказанието ще бъде много сурово , ако не се поправиш!

  2. Pingback: Dobri Isak – Mi plačemo iza tamnih naočara | Литeратура, музика, кинo и фото - Lunatic.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s