Eastfield = Rail Punk

Времето пак ни показа среден пръст. В дните, когато трябва да се радваме на слънце и топлина ние пак се криеме под чадъра. Започвам да се чувствам като жител на Острова в очакване на единствения слънчев ден през лятото. Определено не е това представата ми за първите седмици от астрономическото лято, но поради факта, че няма срещу кого да протестирам и подскачам, ще се „задоволя“ само с мрънкане и толкоз. Но когато нивото на водата надскочи глезените ми – тогава не знам!

Изглежда, че доста отдавна тук не е имало пост за група – за това сигурно си има причини. Факт е, че стана доста модерно да „блогваш“ на всякаква тематика, пък и тук никога не сме се радвали на какъвто и да е комерсиален успех, така че загубата не е фатална. Лично за мен – последните седмици, като че ли позагубих интерес към музиката генерално. Грамофонът ми млъкна, поради технически проблем (който се надявам скоро да отстраня), а това е достатъчно основание да нямам каквато и да е мотивация, когато винилите стоят безпризорни отстрани. За това приемам единствено животоподдържащи дози и то главно в движение по улицата. За друго няма или не искам да намеря време, пък и едва ли родната действителност е в готовност да роди нещо напук на тенденциите. Тъкмо това бе и формално поводът да се присетя за темата на днешното ни занимание – грижливо оставена да изчака отстрани своя ред да се вмести тук.

Eastfield са сред първите групи, за които се досещам, когато търся градски саундтрак. И изборът е наистина добър, особено за ърбън бродяги и трейнспотъри, към които честичко обичам да се числя и аз.

По същество – Eastfield са английска пънк група, формирана в Бирмингам в средата на 90-те години. Сравнително тежко време за Великобританската пънк сцена, пък и изобщо, като някои пуритани дори ще кажат, че това са сред най-тъмните години, последвали неоспоримия връх, достигнат през 80-те години на XX-ти век. Бирмингамци, обаче, дават едно ново начало, вдъхновено от Blyth Power (или така поне го виждам аз), за които се появи пост преди месеци тук. Началото на истинския rail punk. Голямо приключение.

Със сигурност вече съм спечелил някои от вас.

И все пак, Eastfield действително комбинират своята любов към първата генерация великобритански дизелови локомотиви и всичко прилежащо към железопътния транспорт с познатата ни от 80-те етика – права на животните, сериозна социална тематика и D.I.Y. Това и, разбира се, бързия, традиционен британски пънк правят групата един от фаворитите ми, когато искам да утоля жаждата си за урбанизъм и релси.

Нещо повече – Eastfield са група, която винаги е разчитала на това да се разграничи от популярните банди от всички стилове и жанрове и тяхното отношение на арогантност, егоцентризъм и печелбарство във всички негови аспекти. Това ми се струва важно в контекста на 90-те, но също и днес, когато лустросаните банди превъзхождат по бройка. Нашите хора са се кръстили на железопътно депо в Глазгоу и подобно на такъв тип съоражения са лишени от класическата красота и привлекателност на високия архитектурен стил.

Настоящите членове на Eastfield са : Andrew ( Jessie ) Adams – китара и вокали; Bambi – бас и вокали; Trina Vodkapunk – вокали; Oddo – барабани

Хумор и политика? Звучи като съчетание между огън и вода – невъзможно. Но не е така – сатирата, която демонстрират англичаните е мощното им оръжие срещу установеното и статуквото. Всичко това в злободневния план на ненатрапчивата тематика – от телевизионните реклами на 70-те, през влаковете и гарите, чак до личните преживявания на членовете на групата. 3 акорда, хорови вокали, бодро темпо – няма как да е отблъскващо.

Разчитайки главно на собствени сили и D.I.Y. етика, Eastfield представляват загубения, отчасти, дух на стария английски пънк – бъди свободен да правиш това, което ти се прави на цената на всичко останало. И без скрити цели!

Днес, групата е популярна главно у дома – в Англия, където участват в самостоятелни концерти и на по-големи фестивали. Известният в тия среди британски журналист и писател Ian Glasper е публикувал интервю с тях в последната от поредицата си книги за английската сцена – Armed With Anger, отнасяща се за случващото се в пънка и хардкора на Острова през 90-те.

Не вярвам намирането на техните албуми в интернет да се окаже проблем. Същото се отнася и за оригиналните им издания. Повече информация по темата, можете да откриете и директно на техния сайт – http://www.eastfieldrailpunk.co.uk/

За финал, ето и линк където можете да изслушате онлайн един от техните албуми :

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Eastfield = Rail Punk

  1. без угризение каза:

    Истински пънк ! Малко от днешните нови банди го правят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s