Rain Bird ††† Bright Sight ††† F.A.Y.D.

Няма нищо по-добро от хардкор концерт в средата на седмицата. Действа енергизиращо на цялото тяло, ексфолира кожата, отпушва порите, прочиства стомашно-чревния тракт и така нататък. Или може би има по-добро… хардкор концерт всеки ден, но това е утопия, пък и бързо втръсва. Важното е, че снощи бе удобен момент да разпуснем след тежко начало на работната седмица, да излезем от зоната си на комфорт, да се видим с приятели и познати и да послушаме музиката, която се правим, че харесваме. Предпоставките са налице – цели 3 на брой. Столичният клуб Mixtape 5 приюти събитието, в което взеха участие три от най-обещаващите хардкор банди по света и у нас – Rain Bird, F.A.Y.D. и Bright Sight. Ако не си присъствал, не си ми приятен!

Приятната изненада, която ме посрещна при пристигането ми пред клуба бе, че отпред се беше събрала значителна бройка хора противно на очакванията ми и напук на факта, че през нощта бе валял червен дъжд и че е сряда, а след нея не следва събота, а четвъртък. Събралото се множество нарастваше правопропорционално на астрономическото време. Типичното поне-едночасово-мейд-ин-България-закъснение на такива събития има своите положителни ефекти главно в сферата на социалните контакти и catch up-ването на последните събития от денонощието. Ако не си се видял с някой – сега е момента; ако не си разбрал ‘що е валяло червен дъжд – няма по-удобен момент; ако не си разбрал за последните изстъпления на волен сидеров (даже няма да ти напиша имената с главни букви, боклук!) – отново сега е момента. И така до около 21:00, когато стана време за влизане.

Веднага след входа ни очакваха домашни веган сладки и бисквиДи с веган шоколад безкористно приготвени от веган макдоналдса Act!on Food. Удобен момент да кажа, че колектива се нуждае от работещ пасатор. Ако колекционираш пасатори и някой ти се повтаря можеш да им го дадеш. С радост ще го вземат и ще го употребят, както те си знаят.

Първо на сцената беше новороденото отроче на многодетната българска хардкор майка – Rain Bird! Ако си изпуснал да чуеш първото участие на angry birds с белгийците от Countdown си изпуснал доста, ако пък си изпуснал да чуеш и вчерашното им участие за теб спасение няма! Пичовете обичат мрака, харесва им да ровят в пръстта, но най-голямо удоволствие им доставя да ни заливат с мрачен хардкор. Без приказки и без паузи само 20-30 интензивни минути музика и нищо друго. Накрая ти се струва малко. Няма да се изхвърля, ако кажа, че са една от най-обещаващите банди към момента на говорене в родната ни хардкор сцена. Порадваха се на немалко бедни души дошли да ги чуят и видят, но можеше и още. Момчетата набират скорост с бързи темпове и дори им предстои да отидат на европейско турне идния октомври. Как ти се струва?! Ти с какво можеш да се похвалиш?

Втори по ред на номерата бяха момчетата от Bright Sight. Истината е, че тях отдавна не ги бях слушал и определено ми беше интересно да видя и чуя до къде са я докарали. Момчетата издадоха нов клип преди няколко дни и би било редно да го потърсиш и видиш. За мъжката аудитория би представлявал особен интерес, защото е пълен с мокри кокошки. Вече трайно утвърдилите се, добре познатите нам песни, бяха гарнирани и с някои нови, които звучат много добре. Ексклузивно пред събралата се публика бандата изпълни едно ново парче, което беше толкова ново, че дори още си няма име. Предлагам да го кръстят Армани, ВерсачИ, туй-онуй. Движението пред сцената вече беше осезаемо, а събралите се не спираха да скачат и припяват със звуците, които чуват. Чаках си аз American Jesus, ама нейсе. Горе-долу 30-40 минути мелодичен хардкор и край.

Последни на сцената бяха големите хедлайнъри на вечерта и тяхното име не е Parkway Drive или Bon Jovi. Момчетата от F.A.Y.D. зачестиха участията в последно време и свириха цели 2 пъти за 3 месеца. Няма нищо ново около тях. Т’ва е! Точка. Само барабаниста им е отслабнал двойно. Очакванията свързани с тях са традиционно високи и снощната им изява ги оправда за пореден път. Силно представяне за българските Madness или Slipknot, както си пожелаеш. За тях е цяло чудо, че успяват да се съберат на сцената, а ако сетът им мине без технически спънки значи има нещо гнило. Е, снощи нямаше нищо гнило, традиционните проблеми с микрофоните бяха налице, но за сметка на това ни заляха безпощадно с енергичен, бърз, агресивен, социално-ангажиран хардкор пънк, а който имаше желание за движение имаше и възможност,  останалите просто припявахме, където знаем текста. Нямаше как да минем и без познатите кавъри на Ceremony, на които по закон събралите се люде полудяват. С участието на столичния секстет приключи и събитието, а по-добър завършек нямаше как да има. Малко преди новия ден стана време да си хващаме пътя кой, на където е и да си останем с приятните спомени от вечерта.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s