Интервю с Wojczech и Attack of the Mad Axeman

Дойде време за първото интервю в SofiaRebelStation. Ако си спомняте, преди почти два месеца ни гостуваха две немски бандиWojczech и Attack of the Mad Axeman, които взривиха бастиона на съвременната ни хардкор сцена – клуб Grindhouse. Вдъхновен от ентусиазма и професионализма на двете групи, се почувствах задължен да разбера някои тайни от кухнята. Предполагам, че това интервю ще е особено полезно за тези от вас, които започват някой нов сензационен проект, или пък вече имат активна група. Дори и да не сте сред гореспоменатите, това нищо не ви пречи да се насладите на чувството за хумор в отговорите, дадени от Attack of the Mad Axeman, които правят на пух и прах стереотипа, че немците не са добри шегаджии. Още нещо преди същината на статията – съжалявам за това огромно закъснение от два месеца, но поради заетия график на групите, получих отговорите доста късно, но им благодаря, че удържаха на думата си и отделиха няколко минути за SRS.

Ето и интервюто с Щефан от Wojczech:

SRS: Wojczech! Кажете ни накратко кои сте вие и какво представлява вашата музика?
Щефан: Wojczech е грайндкор банда от Росток, Германия, на два часа северно от Берлин. Ние сме стари приятели, които решиха да свирят в този стил, защото всички от нас имат пънк и метъл влияния от късните 80 и ранните 90. Бандата се сформира през 95та и от тогава насам винаги сме се опитвали да сме активни, да правим турнета и да създаваме колкото се може повече приятели по света.

Image

Wojczech в Grindhouse

SRS: Има ли определена идеология или концепция зад Wojczech?
Щефан: Идеята ни е да свирим смесица от стиловете, които ни харесват и това е също повлияно от характера ни. Силно сме повлияни от DIY етиката, отначало се опитвахме сами да организираме концертите си – малко след падането на стената. Направихме своя банда и всичките тези години свирим груба смесица от хардкор, метъл, пауървайлънс и пънк рок.

SRS: Значи това да си независим и да бъдеш против мейнстрийма е гръбнакът на групата?
Щефан: Да, така е. Не искам да се изхвърлям с това изказване, но забавата е също голям фактор. Чувството да свириш и да пътуваш с музиката си е прекрасно!

SRS: Свирите от 95та насам и сте били къде ли не по света. Къде бихте казали, че са най-запалените грайнд фенове?
Щефан: Много труден въпрос. Времената се променят толкова бързо. Видяхме поне 4-5 поколения грайндкор фенове и банди през тези години. Най-запомнящо се за мен беше турнето ни в Индонезия през 2001, което беше абсолютно умопомрачаващо.  Също така първото ни Бразилско турне през 1999. Това са тези континенти, където хората работят много по-усилено, за да организират и най-малкия концерт. Страхотно е да имаш възможността да отидеш там.

SRS: Много от бандите в България нямат никаква надежда да покрият разходите си чрез музиката си. Вие успявате ли да финансирате проектите си от продажбата на билети и албуми?
Щефан: Много е трудно да се постигне това. Музиката е хоби и ако искаш да направиш нещо, трябва да си готов да плащаш. Това е начинът, по който аз виждам нещата.  Много добре знаем знаем, че тръгнем ли на турне, няма да изкараме толкова, колкото да кажем голяма американска банда. Но не искаме да се отказваме само заради този икономически проблем и поради това сме много щастливи и развълнувани да свирим в България – отдавна не сме имали подобна възможност. Препоръчвам на всяка банда от нашата сцена да свири у дома, да се опита да събере поне малък бюджет преди да тръгне на турне и да не се отчайва от шибаните финансови затруднения.
SRS: Чудесен съвет!

Image

Щефан от Wojczech

SRS: Решихте да направите турне в източна Европа. Има ли определена причина за това и имахте ли специфични очаквания за публиката тук.
Щефан: Да! Имаме много конкретна причина за това – последният път когато идвахме по тези ширини беше през 2000, в Гърция. От тогава мина толкова много време, а ние искахме да се върнем на Балканите. За щастие, наш приятел от Sakatat от Турция ни покани да свирим там, а ние не искахме да отидем със самолет – казахме си, че ще го направим по традиционния начин – с бус. Свързахме се с нашите приятели от Хамбург, които имаха същите намерения и го направихме заедно. Плюс това всяка страна тук е в толкова различно положение, което се отразява и на сцената в съответната държава. За мен това е много показателно и просто съм любопитен за това къде как се случват нещата.

SRS: По-рано казахте, че свирите от почти 20 години. Забелязали ли сте някаква тенденция за промяна в отношението към грайндкора?
Щефан: Разбира се, че има шибана промяна! Животът означава промяна и времената се менят. Не сме типичните застаряващи пръдльовци, които постоянно мрънкат за романтиката на старите времена. Тези времена бяха нашата младост, в която бяхме гневни, сърдити и правехме нещо, но времената просто се менят. Най-голямата промяна е, че заради голямото влияние на медиите, времевият промеждутък, в който хората са приковали вниманието си върху дадена банда или дадено шоу, прогресивно намалява. Изобщо трябва да подготвиш нещата си така, че да са актуални и да ги представиш в точния момент, защото хората сега имат възможността да откриват нови банди на мига.
SRS: Значи средата е станала по-конкурентна?
Щефан: Да, това е шибано състезание. На нас не ни харесва, но това си е чиста война, в която фронтовата линия са мърчът и концертите.

SRS: Последен въпрос и може би малко нестандартен: клубовете в родния ви град Росток търсят ли банди, които да свирят при тях, или е по-скоро обратното?
Щефан: Бандите в момента са толкова много и доста от тях са постоянно на турне. Клубовете в Росток изобщо не търсят групи, те така и така са си претрупани с имейли. Ние помагаме на банди, които се опитват да посетят нашия град, правейки всичко възможно да намерим подходящия клуб.

SRS: Благодаря и успех с турнето!

Е, това имаше да ни каже Щефан. Дано сте си взели бележки. След Wojczech издебнах и горските животни от горите край Хамбург (не знам там дали има гори наистина), за да видя какво ги е запалило по трошащия кости, свиреп грайндкор, който свирят. На нашите въпроси отговаряше Хеликс.

SRS:  Привет, Attack of the Mad Axeman. Чудесен концерт се получи в София. Ще кажете ли на читателите ни кои сте вие и какво представлява вашата музика?
Хеликс: Благодаря! Ние сме четири животни (костенурка, бухал, пчела, охлюв), които съставиха първата и единствена animalgrind банда в света. Нашата музика е основно старошколски грайндкор, с който измъчваме тъпанчетата на човешките същества.

Image

Животните от гората

SRS: Как избрахте името си?
Хеликс: Всъщност търсихме тъпи имена на метъл песни в мрежата и избрахме това, защото носи и важно послание: ако лудият брадвар унищожава гората ни, ние ще отмъстим.

SRS: Очевидно Attack of the Mad Axeman е концептуална банда, имайки предвид текстовете и костюмите ви, но колко важни са животните в личния ви живот? Има ли вегани/вегетарианци сред вас и борите ли се за правата на животните или костюмите са просто забавление?
Хеликс: Ние сме 100% тревопасна банда. Никой не яде месо. Убедихме дори бухала, който обикновено се храни с мишки, че яденето на месо не е хубаво нещо. Сега сериозно – ние сме трима вегетарианци и един веган, но никой от нас не членува повече в активистки групи за правата на животните (най-вероятно от загуба на интерес). Концепцията на бандата е просто начин да разгледаме важен проблем докато се забавляваме. Забавляваме се чрез начина, по който се обличаме, чрез поведението си на сцената, правим шеги в текстовете си, но в същото време сме сериозни.

Image

Шоуто в Grindhouse от 31. 03. 2013.

SRS: Кое е по-важното в музиката ви – забавлението или посланията?
Хеликс: Мисля, че вече отговорих на този въпрос по-горе.

SRS: Като никоя друга грайндкор банда (поне която аз знам), вие слагате голямо ударение върху облеклото и специалните ефекти. Следващият ми въпрос е – от къде намирате средства за това? Достатъчни ли са приходите от концерти и албуми, или се налага да слагате нещо от собствения си доход?
Хеликс: Разбира се, че специалните ефекти струват пари, но това не е главната част. Плащаме много повече за записи или когато сме на турне. Обикновено се налага да влагаме пари от себе си, но определено си заслужава.

SRS: Къде са най-запалените фенове, които сте виждали по света?
Хеликс: Бих казал Чехия и Румъния.

SRS: Решихте да потеглите с Wojczech към източна Европа. Има ли конкретна причина за това ви решение и имахте ли определени очаквания преди да тръгнете?
Хеликс: Били сме в източна Европа няколко пъти преди и всеки път беше невероятно. Този път посетихме няколко държави, в които не сме били преди. Маршрутът ни беше много по-дълъг от обикновено. Wojczech получиха покана от Турция и тъй като сме стари приятели, решихме да тръгнем заедно. Винаги обичаме да посещаваме нови градове и държави. Изобщо цялото турне се получи по-добре от очакваното.

SRS: Успя ли българската публика да ви изненада и по-различна ли е тя от тази в родния ви Хамбург?
Хеликс: Определено останах изненадан. Преди да потеглим всички ни казваха, че в България грайндкор сцената напълно отсъства. Също така беше трудно да намерим някого, който да организира шоуто (благодарностите си изпращайте на колегата youbleedwesmile), но накрая дойдоха 60-80 човека и то в неделя. Като цяло публиката беше по-ентусиазирана от тази в Хамбург.

Image

SRS: Къде беше вторият ви китарист – катеричката? Да не са го застреляли ловците?
Хеликс: Пич, това беше Глен Бентън. Не, катеричката е жива, но преди три години замина за Нова Зеландия. Надяваме се, че ще се върне някой ден…

SRS: Последен въпрос: имате ли нови проекти? Албуми, турнета, видео материал?
Хеликс: Еми, костенурката работи по нов документален филм за турнето, но костенурките са бавни. Искаме да издадем следващото издание на фензина си „Grind am Sonntag”, също така имаме няколко песни, които ще отидат за седем инчов сплит с Trigger от източна Германия. Следващото ни турне ще е през 2014, предполагам. Всички ние имаме работа и не много почивка, но вече имаме планове да потеглим отново по пътя заедно с Wojczech.

Е това е, приятели. Ако досега не знаехте за тези две банди, ето ви няколко линка с полезна информация и опасна за слуховия апарат музика:

Wojczech – Bandcamp

Attack of the Mad Axeman – Official site

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Интервю с Wojczech и Attack of the Mad Axeman

  1. petarpopara каза:

    Снимки – Георги Челебиев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s