Гражданская Оборона

Отколешното откритие за пряката връзка между начина на мислене и топоса на живот ме изумява всеки път, когато се прояви в пълния си блясък. А това се случва често… И тъй като доказано ние сме дребни хора, живеещи на малко, дребно пространство, за това и мечтите ни са мечтички, а мисленето ни е мъртвородено и функция на нещо, което остава загадката на животите ни. Често се досещам за тази теорема и покрай основното вдъхновение сред нас – градът, неговите  пейзажи, миражи и други, но най-вече ситни сценични проявления, обект на нашия си трейнспотинг. Отгледани, като че ли, в условията на бонзай, но дори тогава рядко поливани. Обречени на смърт от първата си минута появили се с предизвестие за край. Всичко това на територията на една държавица – всичко на всичко 4 часа път с кола (без да бързаш) от единия до другия край и пак не се виждаме често с  морето. Проблемът не е финансов и всички го знаем. Проблемът е, че сме си селяни. Не искам да обиждам никого, тук се има предвид друго. Колкото по-малко нужда имаш да разширяваш кръгозора си, откривайки пред себе си нови хоризонти, толкова по-ограничени възгледи имаш. Ставаш особена порода селянин (не в буквалния смисъл), капсулирал се в собственото си микро-съществуване, затворен в своето малко село. Ходиш в едно и също заведение, в един и същи клуб. Слушаш между пет и десет групи, на които слагаш определения етикет и това ти е предостатъчно. Думата на кмета е закон, защото „Бог високо, цар далеко..“ И пак гетоизиран, имаш самочувствието на космополит след всяка нова открита улица, всяка нова открита група, нищо, че всички те стоят там с десетилетия, очаквайки теб. И пак затворен в едно от хилядите саможиви селца на своето съзнание, всеки мисли от днес за утре, не вижда по далеч от носа си и чува това, което иска. Влиза с потурите в града, за да бъде глобалния селянин на настоящето, но никога не поглежда нито в бъдещето, нито в миналото.

Ако това е проблем на мащаба, то тогава не мога да си представя какво е било за бандата, която е темата ни днес – Гражданская Оборона. Една група, за която мащаба на времето и пространството е преодолян завинаги.

Какво ли е било за тези, които са живяли без интернет (глобалното село), в относителна (но само до там) свобода на място, където за 4 часа мъчно ще пропътуваш разстоянието между центъра и покрайнините на столицата. Най-вече какво ги е мотивирало да бъдат нещо повече от просто жители и функционери в град в средата на необятна държава – огромният СССР (по-късно Русия). Отговорът стои зад името на тази група…

Това е Гражданская Оборона. Формирана е в сибирския град Омск от нейния лидер и вокалист Игор Летов. По време на дългото съществувание на бандата той остава единственият ѝ постоянен член, за това и най-често ГрОб (акронимът е другото ѝ широко разпространено име) се асоциира с личността на Летов.

Създадена нарочно разделно от другите руски групи в този период, които само теоретично критикуват режима, Гражданская Оборона съществува под Игоровия етикет-мото „Аз винаги ще бъда против!

В Русия ГрОб е синоним на саморазрушителната пънк енергичност на социалното дисиденство от 80-те. Началото на групата е през 1982г. под името Посев. Формированието включва Летов на барабани и вокали и басиста Константин Рябинов. Нестихващата агресивност в музиката и предизвикателната позиция, насочесна срещу съветската администрация, тоталитаризма и милитаризма е причината групата да попадне в полезрението на службите за сигурност. Въпреки, че на практика и теория в Съветския Съюз е започнал периода на Перестройка и Гласност, Рябинов е изпратен в армията, а Летов обявен за психически нестабилен.

През 1984г. се появява Гражданская Оборона, а Игор Летов започва на практика веднага да композира и записва парчета. Работата по записите е извършвана самостоятелно от него с помощта на други приятели – музиканти, свирещи под псевдоними. Стилът на ГрОб по това време граничи с шумен lo-fi пънк рок, понякога вдъхновяван и от руски фолклорни мотиви. СССР и Русия вече има група, която да запълни тази празнина.

Множеството албуми на Летов са записвани с минималистичнен технически ресурс в неговия апартамент или апартаменти на приятели. Тази плодотворност облагодетелства и други групи, които записват чрез него в апартамента, познат по това време като ГрОб Студио или ГрОб Records.

В крайна сметка Летов и неговите сподвижници прекарват години в криене, преследвани от службите заради пропагандираните анти-съветски виждания и настроения. Въпреки дълбоката цензура спрямо ГрОб, бандата успява няколко пъти да свири и да взема участия на концерти – предимно ъндърграунд в малки и независими клубове, но и на няколко рок-фестивала. (Най-забележителен, от които през 1987г. в Новосибирск, където стават сензация)

Дискографията на Гражданская Оборона  е огромна. Всичките издания преди разпадането на СССР са записвани D.I.Y. и разпространявани от ръка на ръка, която система е кръстена магнитиздат по самиздат (нелегалната дисидентска система за издаване и разпространение на литература от съветската епоха).

В съставата на групата в различни периоди са били : Александр Андрюшкин, Аркадий Климкин, Дмитрий Селиванов, Евгений Пьянов, Игорь Жевтун, Константин Рябинов. В последния състав влизат : Егор Летов, Александр Чеснаков, Наталья Чумакова, Павел Перетолчин и др.

През 1987г. Летов формира групата Велики Октября заедно с Янка Дягилева (позната само като Янка). Заедно с нея започват да обикалят страната, в опит да се измъкнат от ловката хватка на съветската администрация. Заедно издават три албума, повлияни от руската фолк музика. Сред другите странични проекти на Игор Летов е и концептуалния Комунизм. Там кичозното съветско изкуство е комбинирано със сталинистка поезия и игоровите композиции.

Създавайки мощен кръг от последователи и съратници, Игор Летов добива и сериозни странични влияния, поради което е наистина трудно да се определи с точност стилът на Гражданская Оборона.

Музиката на ГрОб е смесица от дисторжън електрически и акустични китари, проста бас-линия и елементарен барабанен ритъм. Към всичко това се прибавя и дълбокия и мрачен вокал на Летов. В края на 80-те се използват и много нойз елементи – сурови индустриални звуци за фон на композициите.

По време на своите различни периоди – ранен, възраждане, психаделичен и късен, Гражданская Оборона свири доста различно. Това се дължи както на влиянията, на Летов, така и на непрекъснато менящия се състав.

Като цяло може да се каже, че ГрОб има два отчетливи периода – преди и след разпадането на СССР. В по-късния период, текстовете на Летов стават много по-ирационални, музиката се променя в посока на много и най-различни концептуални течения.

Личността на Игор Летов, както си личи от неговата група е твърде противоречива. До колапса на СССР, ГрОб е виждана като силно анти-съветска група. В дълбоко символичните си текстове той се обявява срещу войната и диктатурата. Противно на популярната представа за „анти-комунист“, самият Летов счита себе си за истински такъв. Дълго време той не изоставя това убеждение. От време на време, обаче, той изразява становища и позиции, които са в абсолютен противовес с по-ранните му прокламирани убеждения. Това дълбоко противоречие сред един от най-известните руски рок музиканти добива истинско измерение, когато той се появява в пространството наравно с лявото-националистическо руско движение Национал-Болшевишка Партия. Последното му превъплъщение е на „световен християнин“.

Дори в последните си години групата остава активна и доста продуктивна. За целия период на съществуване бандата издава над 30 албума. Краят на нейната история идва на 19 Февруари 2008г., когато Игор Летов умира в следствие на инфаркт и респираторни проблеми в дома си в гр. Омск. Затворена е и последната страница от историята на една от най-противоречивите, но вдъхновяващи групи на Русия и на Изтока като цяло.

Щом за Гражданская Оборона не е имало граници и ограничения, то тогава за кого би могло да има ?

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Гражданская Оборона

 1. sharp69 каза:

  Винаги ги сравнявам по гениалност с Dead Kennedys , La Polla Records , Exploited и честно казано доста от нещата , които са издали не мога да разбера и да вникна в тях!Заедно с другите титани Кино са задължителни за всеки , който иска да се запознае с ранната руска сцена!

 2. petarpopara каза:

  Нямах представа, че Летов е от Омск. Аз се чудех защо в тези градове днес – Омск, Томск, Барнаул, Новосибирск, е пълно с пънкари. А то си имало причина…

  • JollyStomper каза:

   Това е и тезата ми в увода на поста за Гражданская Оборона. Русия е толкова голяма страна, че не всичко е концентрирано в Москва и Петербург. Или имаш сцена в своя град и я поддържаш жива или нямаш – от теб си зависи. (Макар че Омск е горе долу колкото София голям, така че…)

 3. angel каза:

  Олеле и невъзможното дете на Джон Ленън и Скрилекс :O

 4. free lobotomy каза:

  !!!
  Хубав пост, гигантска група.
  Прочее Янка, поне в моите очи, си заслужава отделен пост – интелигентна, удряща депресия. Силно препоръчвам.

 5. suburban rebel каза:

  Много добър увод към статията и много точно написано. Това за капсулирането в своето съществуване, гетоизиране и тн. ми напомня за много мои приятели в миналото със които сме били близки, най-добри приятели и които след известно време все ги изоставях понеже не мога да живея по начина по който живеят те – ограничен, еднообразен, затворен живот, всеки ден едно и също. Тези неща винаги са ме побърквали (:… Бандата си струва слушането. Добра и въздействаща музика.

 6. Pingback: Это просто P L O H O | SofiaRebelStation

 7. Pingback: Егор Летов на 55 | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s