Punk Trash Guts featuring Scum Line, Junk Yard, Savage Ravage

Предвид натоварената програма през уикенда, не знам дали е добър знак или не – фактът, че ми се наложи да се двоумя в коя част на столицата да се изтъркалям в съботната вечер. Факт е, обаче и това, че когато и да заложа на Grindhouse и събитие там, едва ли ще сгреша. Пък и Punk Trash Guts наистина звучи доста обещаващо словосъчетание – три групи, две познати, една дебютираща, безплатен вход… мисля, че ясно и видимо везните се накланят в посока Цариградско Шосе.

Честно да си призная не знаех какво да очаквам при наличието на три концерта в София, които на практика се припокриват. Не трябва да има съмнения никога – това се препотвърди и снощи, когато близо час преди началото на партито глъчта огласяше околностите на скейтбара. Веселата атмосфера на дружески лаф и социализация запълваха пространството между рампата, където се провеждаше олд-скуул скейт батъл, бара, градината и дори кварталното магазинче. В загрявката се включиха впечатляващо нарастваща с времето разнородна тълпа – познати и непознати на среща на поколенията, а в патетичната по тийнейджърски суматоха се разменяха бутилки с различни течности.

Абсолютно неусетно изглежда, че всичко за началото е готово, за това и част от жужащия рояк се пренася пред рампата, за да види дебюта на още една софийска банда ентусиасти. Scum Line.

Познати физиономии от скейт-доайена Piranha съставляват 2/3-ти от новата енергична група. С две думи – приятна изненада е амалгамата от старошколски скейт пънк, траш и модерно звучене в един бърз и стегнат сет. Една сериозна заявка за присъствие на станалите вече традиционни вечеринки в подобен дух. За това и няма съмнение – Scum Line изпълниха мисията си в своя дебют като група – оценката на всички присъствали е повече от одобрителна.

Не веднъж съм казвал, че сред най-големите успехи на Grindhouse е, че съумя да приюти ъндърграунда и да го приобщи към едни, като че ли позабравени ценности от миналото – другаруване, скейтбординг, пънк и хардкор музика и етика, забава… И всичко това скътано в особена атмосфера на уют. Тъкмо това е и „мегдана“, където идното поколение да се „покръсти“ в една своеобразна сцена, където, поне на теория няма ограничения и прегради. От вчера, за мен няма съмнение вече, че един от символите на това идно поколение ще да  са Junk Yard – самите те.

Гледам тези момчета именно тук за втори път. И за втори път те и тяхната публика и приятели успяват да ме върнат много години назад. Чиста проба ентусиазъм с марка Враца, пътува цялото разстояние между Балкана и софийското поле, за да събере своите фенове пред рампата и в крайна сметка да се окаже, че клубът им е тесен! Правопропорционално на смяната на поколенията в клуба и рязкото смъкване на средната възраст се покачи и градуса. Дали харесваш Junk Yard или не, няма никакво значение, защото хората са на едно точно определено мнение, което си личи и от импулсивното им отношение. Не знам как да определя техния сет, освен като много техничен и можещ да послужи за урок дори на по-големите батковци, изявяващи се с инструменти и микрофони. Врачани изсвириха и казаха своето, за което бяха периодично възнаграждавани с аплодисменти и овации, а нестихващото движение отпред, в което се включваха както момчета, така и момичета за някои следва да бъде много далечен и мил спомен от изпълнените с енергия тийнейджърски години. Несъмнено свежото попълнение следва малко по малко да се утвърди, а многоликата тълпа да идва все по-често.

Основната част от съботното пънк-траш парти премина под знака на Junk Yard и тяхната незаменима средношколска атмосфера, която успя да дръпне бръчките и на най-дъртите хард-кораджии от паметника. С напредването на часовника и количеството напитки, обаче, започна да наближава времето за тежката артилерия. Последното и най-класно попълнение в свръх-тежката категория (но не в килограми!!!) на софийската хардкор-пънк/метъл сцена. Има напрежение, да… Big Takeover мисля, че е съвсем на място.

Savage Ravage пораснаха достатъчно, за да успяват всеки път да приковават вниманието към себе си и с елегантното си отношение към касапския пънк-траш, който изпълняват, да превръщат всяко свое изпълнение в драгоценно, неписващо, зареждащо, дано и вдъхновяващо за много от техните набори. Съответно и задължително за всеки, който цени този стил музика, а и атмосферата на всичко съпътстващо го. Всичко, което мисля съм казал по повод дебютното им EP. Подозрително рано е за още, пък и считам, че никой, който ги е гледал/слушал не се нуждае от повече.

Това е! Вечерта приключи по съботно-неделен начин, а аз съм кален и доволен.

НЕ забравяй, че днес ще има касапница отново на познатото място! Също така не забравяй, че днес преместваме часовниците с един час напред! Свери си часовника, ела на концерт!!!

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Punk Trash Guts featuring Scum Line, Junk Yard, Savage Ravage

  1. petarpopara каза:

    Даам… добра отметка за Жънк Ярд. Успех на момчетата. А колкото до Савидж Равидж, те направо да почват да гледат отвъд границите на родината.

  2. Pingback: Wojczech, Attack Of The Mad Axeman, Разгруха, Lapsus Linguae, Nelepa Brena | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s