Verschwende Deine Jugend mit D.A.F.

Image
След първата си статия за кръститата от Skitsystem, ще се отправя малко на юг от скандинавския полуостров, за да се приземя в Дюселдорф някъде през 80те. Причината – искам да ви представя една от най-популярните и авторитетни банди на новата немска вълна – Deutsch Amerikanische Freundschaft или просто D.A.F. (Немско-американска дружба) Искам да спестя техническата информация и направо да премина към описанието на творчеството им. Ако искате да разберете кои са пълните имена, рождените дати или любимите цветове на лицата, които стоят зад проекта, ще трябва да се потрудите сами.

D.A.F. е банда, която е в пика си в последното десетилетие от разделението на Германия, и това е основният фактор, който определя стила на групата. Самото име на състава, текстовете, обложките, напрегнатото звучене – всичко е препратка към тъмната история на родината им, изложена на два тоталитарни режима, насилие и политическо разделение.

В началото D.A.F. звучат доста хаотично със скърцащи китари и напълно произволни крясъци на вокалиста Габи. Музиката на немците е пропита с фрустрацията на тежките времена в Германия. С времето групата израства и успява да придобие нов, по-зрял стил. След първите няколко издания Габи и Робърт, който стои зад синтезатора, се разделят с останалите членове на групата, за да поемат по нов път. Звученето на D.A.F. става по-систематизирано и смея да кажа дори монотонно, но напрегнатата и енергична атмосфера се запазва. С албума си ‘Alles ist Gut’ от 81ва, дуото успява да шокира критиците като основна причина за това е песента Der Mussolini, чийто текст на практика слага Мусолини, Хитлер, Сталин и Исус Христос под общ знаменател.

Image

Най-точното определение за стила на D.A.F. е EBM, но според мен ранните им албуми изобщо не се вписват в тази рамка, тъй като има доста индъстриал и нойз влияния, тук-таме се чува и пънк, че дори и ембиънт, ако щете.  Жанровите определения са без значение, но ако отделите време, за да проследите музикалното развитие на групата, ще видите че това е една интересна история на банда, която постепенно придобива опит и зрялост.

D.A.F. са все още активни и дори наскоро имаха участие във фестивала Exit в съседна Сърбия. Дано, ако ви харесат, да успеете да ги видите на живо, защото освен страхотната си атмосфера, D.A.F. крият някои ключови отговори за разбирането на немската нова вълна (Neue Deutsche Welle) както и други свързани жанрове, включително Neue Slowenische Kunst, начело с Laibach, които са пряко повлияни от звука и посланията в текстовете на дуото от Дюселдорф.

Ако се чувствате заинтригувани, можете да изгледате игралния филм Verschwende Deine Jugend, стига да поназнайвате немски. Филмът е кръстен на една от най-известните песни на D.A.F. и в него се говори за немската ню-уейв и синтпоп сцена както и за самата група.

Няма да ви затормозявам с повече информация, ами ще ви предоставя три клипа в ютуб: едно изпълнение на живо (за което колегата youbleedwesmile веднъж възкликна: „Гледай го, гледай го как се държи като хардкор вокал!”) и две песни – една от по-ранния им, хаотичен период и една от EBM ерата на D.A.F. – само за сравнение. Инжой…

 

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s