Skitsystem – мрак, злоба, антикапитализъм

Image

Skitsystem (на български: шибана система) е кръст пънк група от Гьотеборг, Швеция. Бандата започва през 1994 когато двама от членовете на At The Gates решават да започнат нов проект, водени от общия си интерес към ди-бийт. В звученето на групата се чуват много дет и блек метъл влияния, които се изразяват в ниско настроените китари и зловещите гутурални вокали. Въпреки това групата определено не звучи помпозно и се придържа към опростени рифове и картечни барабани, които умело успяват да предадат цялата агресия и отчаяние, които можете да поискате от една кръст банда.

Текстовете на Skitsystem са почти изцяло на шведски с изключение на едно-две парчета. Доколкото гуугъл транслейт и няколко услужливи потребители на youtube могат да предадат, основните лирически мотиви в текстовете са отчаяние, депресия, антикапитализъм, алкохол и наркотици. Общо взето стандарт за всяка кръст група от 90те. Това, което обаче ги отличава от техни съотечественици като Anti-Cimex и Totalitär, е, че освен чрез текстовете си, те успяват да внесат прилична доза мрак в музиката си чрез самото си звучене и това определено оказва влияние в съвремената шведска кръст сцена.

Но вместо да се опитвам словом да предавам атмосфеата на Skitsystem, по добре да преминем към същественото. Днес ще ви представя първото издание на шведите – EP-то Profithysteri. Тъй като го няма свободно за сваляне, читателите ще трябва да се задоволят със скромния youtube линк.

Шест песни – пет авторски и един убийствен кавър на легендите Asozial. Както можете да се досетите от името на албума, основна тема в песните е антикапитализмът и отвращението от съвремения начин на живот, който е воден от жаждата за печалба преди всичко останало. Имено затова Profithysteri е едно от любимите ми издания – перфектно съотношение между бунт и отчаяние. Албумът звучи агресивно, без да е детински и притежава мрачна атмосфера без да доскучава. В музикално отношение нещата стоят по подобен начин – опростени рифове, които правят песните пънк, но не до такава степен, че да омръзват след второто слушане. Не мисля, че вокалите трябва да се коментират – чуйте сами за себе си.

Skitsystem не е първата, най-популярната или най-техничната банда от Швеция, но определено е една от групите, които щом чуеш, можеш веднага да разпознаеш и да си разбиеш главата в радиатора.

ПП: Името на групата се произнася Хуитзюстем, а не Скитсистем.

 

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s