Alternative TV

Март месец дойде, а с него пролетта и топлото време се приближават все повече. Преди години по това време вече откривахме сезона под лъчите на все още лъжливото слънце. Каменните плочи и пейките по градинките и парковете, обаче, още са неприветливо хладни, за това пулса на града още поне месец, месец и нещо ще е под земята. За сметка на това някои навици не остаряват толкова бързо – винаги първите топли дни са съпроведени от почти митингова окупация на улиците. Всички излизат на лов за първите си слънчеви разходки, надзъртайки отзад тъмни очила.

В това отношение не правя изключение, даже напротив. Наслаждавам се на едно от любимите си занимания – градски трип, но с тази разлика, че сега е моментът, когато пейзажът започва да се променя. Декорът придобива обем. Преходността вдъхва нов живот на местата, сградите и улиците в града, особено на тези – сюрреалистичните, чиято история им е отредила достопочтенно място в урбанистичния пантеон, придавайки им стойност на артефакти, свръх натоварени с минало, но изпаднали в безвремието на настоящето. Този емоционално изморителен сезонен преход и безпристрастния поглед над непрекъснато променящата се реалност заслужават собствен саундтрак. Всеки има своя си, а моят този път се зове Alternative TV. Можеш да се побъркаш…

Леко носталгично, но богато на нюанси,… Звучи прекалено капризно, но това е което търся в конкретни моменти, като този, например. Но претенциозният ми поглед има късмета да се спре върху английския диамант – Alternative TV, който да оживи и придаде форма на едно добре познато старо усещане.

(За по-кратко, може и ATV) са създадени през далечната вече 1976г. в столицата на музиката – Лондон. Mark Perry, известен и като създателя на култовия английски зин Sniffin’ Glue дава началото на група, която със своето пънк и пост-пънк звучене, по-късно ще се окаже влиятелна за цялата британска сцена.

Първият състав на ATV включва : Perry, Michael Abbott на бас и Alex Fergusson. По това време групата стартира своята работа в Throbbing Gristle’s Industrial Records, където репетират заедно с Genesis P-Orridge на барабаните. Записи от този ранен период се появяват значително по-късно, чак в cd-то Industrial Sessions.

Дебютът им е „Love Lies Limp“ – разпространявано безплатно флекси, издадено заедно с последния брой на Sniffin’ Glue. Историята на ATV е изпъстрена с безброй много смени в състава, чийто списък за годините активност е доста дълъг. Но характерното за този първи период, действително е колаборацията между Perry и Fergusson, която се разпада през 1977г., когато вторият напуска, за да създаде след време Cash Pussies и години по-късно Psychic TV. Съставът преди това, обаче, може да бъде охарактеризиран като „най-пънкарския“ период на лондончани. Perry, Fergusson, подпомагани от John Towe (ex Generation X) и Tyrone Thomas записват предимно кратки и бързи парчета, редувани с по-дълги и политически такива. Продукт на този „по-груб“ период е седем-инчовото издание „How Much Longer/You Bastard

Направо втрещяващо дълъг е списъка на взелите участие в Alternative TV : Mark Perry, Alex Fergusson, Tyrone Thomas, Chris Bennett, John Towe, Dennis Burns, Alan Gruner, Ray Weston, Dave Gerorge, ‘Protag’, ‘Nag’, Steve Cannell, Alison Philips, James Kyllo, Clive Giblin, Bob Leith, Karl Blake, Tony Barber, Jools Holland, Genesis P-Orridge, Steve Jameson, Kif Kif, Stefie Sharpstrings, Sam Dobson, Brian James, Pete Brown, Terry Edwards, Ed Ball, Susie Webb, Yvette Eady, Mika Mizushima, Mike Cook, Roddy Frame, Annie Stubbs, Siobhan Davigneau, Kevin Mann, Lee McFadden, Steve Carter

След този условен първи период за Alternative TV идват действително малко по-различни времена. След дъб сингъла „Life after Life“ и дебютния албум „The Image Has Cracked“ идва ред на второто издание – далеч по-експерименталното издание – „Vibing Up The Senile Man„. Странният обрат в творчеството на ATV прави впечатление на музикалните журналисти и на феновете. След „Scars In Sunday„, записа на завършилия с насилие концерт на лондончани, и лайф сплита им с групата Here And Now, АТV еволюират до авантгардния проект The Good Missionaries.

През 1979г. това квази формированието на ATV издава албум – Fire From Heaven, преди Perry да прекрати проекта, за да издаде солов албум и да вземе участие в експерименталното дуо The Door And The Window.

Burns, Fergusson и Perry реформират Alternative TV през 1981г. за ново начало в историята на групата. Плод на това завръщане е Strange Kicks, наистина доста стрейндж албум, нямащ почти нищо общо с предишните работи на групата. След пънк, ню-уейв и авантгард периодите на лондонската банда, наред с паузите от по година-две, съпроводени ту от ентусиазирани реформации, ту от тихи разпадания Perry се ситуира като единствения постоянен член. След ново прекъсване и странични проекти, през 1985г. групата отново се появява в различен състав. През следващото десетилетие Alternative TV правят концерти и записват албуми с участието на различни музиканти…

Освен изключително богата на история, дискография и лайн-ъп, Alternative TV е група, която притежава голяма палитра и в музикално отношение. Това се дължи както на съставите на бандата през различните нейни периоди, така и на самата концепция – алтернативността. Най-силните и запомнящи се албуми на групата са в пънк/ню-уейв стил, а проявите на другите им лица са плод на дългата им биография. С какво и най-вече на какво са алтернатива ATV е въпрос с повече от един отговор. Но ако реално погледнем развитието на пънка във Великобритания в края на 70-те няма нищо по естествено от позицията на лондончани, възмутени от опциите останали пред тях /“How much longer will people wear Nazi armbands and dye their hair?“/. В това отношение Alternative TV са по-близко до Crass и анархо-пънка, отколкото до набиращите популярност други групи и течения.

Веднъж отделени от „етикета“ ATV имат възможността да извисят своите експерименти до нови, съвсем различни нива. Това дава възможност всеки да намери по нещо за себе си – от меланхоличния ню-уейв и пост-пънк през чист поп, чак до грубия и бърз пънкрок, принадлежащ на края на 70-те и началото на 80-те. Всичко това коства пределно много усилия, които не рядко са водели до изчезването и появяването на тази и много други, свързани с нея групи. Истината е, че Alternative TV си остава една от влиятелните групи, дали своята лепта за развитието на сцената. Жалкото е, че банди с такава история и присъствие днес са твърде малко и твърде разпръснати, което ощетява директно всички нас…

С изданията си за Deptford Fun City, N.B., Cherry Red, I.R.S., Noiseville, Anagram, Chapter 22 и Overground те си остават колекционерска група, въпреки многото преиздавани албуми.

За съжаление изборът от парчета, качени в youtube е доста малък, така че пиратите, които са заинтригувани от тази, несъмнено подценявана по нашите ширини група ще трябва сами да издирват начини да се запознаят с нея. Относно колекционерите – discogs и негови потребители предлагат някои възможности, които обаче също не са безкрайни.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s