Blyth Power

В тези смутни времена е трудно фокусът да бъде изместен от социално-политическото върху музиката и изкуството. За щастие, обаче, тук е едно от много малкото места (и може би единственото в българското виртуално пространство), където тези две категории вървят (почти) ръка за ръка. Тук се отделя пределно внимание и усилия върху музиката и културата, еволюирали от социалната криза и обществената декласация, като директен продукт от тези размествания. А в такива моменти дори тенденциозно…

Истината е, че случващото се на стария континент в последните 2-3 години върна протеста и цялостната идея за промяна в обществото обратно в музиката, правейки усилията на поколенията преди това не напразни, а техните текстове и композиции от преди 30 години повече от актуални именно днес. Нуждата на изразител на промяната, обективен съмишленик и съветник възкреси направо от гроба това, което бизнеса бавно, но сигурно заравяше под земята посредством печалбата и свързаните с нея моди.

The Mob и All the Madmen Records се завърнаха заедно с безчет други стари групи, сред които Zounds, Rubella Ballet, дори Conflict. Лейбълите задвижиха отново издаването на нови и преиздаването на стари албуми, а пък атмосферата в Стария Албион никога не е била такава след началото на 80-те. Английският пънк и хардкор буквално се преродиха, за което свидетелства и култовият Kill Your Pet Puppy. Подобно на края на 70-те и сега тази експлозия помита цяла Европа, марширувайки рамо до рамо със социалните протести и политическата криза. Зинове и електронни издания от целия континент не престават да информират за нови албуми и смразяващи фестове. Скептици и оптимисти се обединяват около обща идея, но дали ставаме свидетели на завръщане?

Далеч от дизайнерските групи, публика и тяхната стерилност днес ще се фокусираме върху една малка част от това завръщане.

Blyth Power

Blyth Power е една от много малкото групи, съществували в непрекъснато менящ се състав от създаването си до ден днешен. Точно 30 години, считано от 1983г. Може би в това отношение англичаните могат да бъдат наречени дори уникални.

Бандата е създадена от вокалиста и барабанист Joseph Porter, който е и неин основен двигател (преди това от Zounds и The Mob) и именувана на железопътен локомотив във връзка с неговата страст – train spotting. Какво стои зад една група с над 30 годишна история с един единствен постоянен член за цялото това време?

Първото, което трябва да се каже е, че Blyth Power не е „стандартна“ британска пънк група. Но за всички запознати поне малко с тази сцена това е неуместна забележка. И все пак бандата наистина не подлежи на конкретна категоризация. Пънк, фолк, рок са основните влияния на един от по-ярките представители на анархо-пънка.

Истинското име на Joseph Poter е Gary James Hatcher. Други взели участие в различни периоди са Annie Hatcher, Andie Morgan, Bambi (?), Curtis Youe, Darren Tansley, Helen Rush, Jamie Hince, Jessie Adams, Martin Neish, Neil Keinan, Sarah Lewington, Sian Jeffries, Steve Ardcorr, WOB (?)

Нейните членове я описват като смесица между The Clash, Steeleye Span и The Rubettes. Дори да се доверим на това, Blyth Power има не по-малко уникално и лично звучене, отколкото влияния. Поразително разпознаваем звук, изграден около епичните песни на Joseph Poter, изпъстрени с персонална история в екзотично съчетание с шумни и енергични припеви.

Там, където се слива поезията и музиката Blyth Power се разхожда върху тънкия лед на заключенията и поуките от човешката история – от средновековието до наши дни. Реално всеки може да свири тази музика, но никога да направи достижението на тази банда в области надхвърлящи свръх-претенциозността на музикалните критици. Това важи и за други групи, но особено силно за тази, именно заради особената духовност, витаеща около нея.

Blyth Power може да е импулс, който еднакво добре коренспондира с всяка емоция породена на сетивно ниво, оставяйки еднакво убедително послевкус на машинно масло в свръх индустриализирания град или свежест в отдалеченото село.

Това е и тематиката, която засяга бандата – история и ирония ; град и село ; човека и машината…

Blyth Power имат записи за All The Madmen Records, но от 1993г. насам издават за собствения си лейбъл – Downwarde Spiral.

В момента съставът включва освен Joseph Poter, разбира се, Annie Hatcher (кийборд и вокали), Steven Cooper (китара), Jerry Hatcher (бас)

От 2000г. Blyth Power спират със своята тур-дейност, но за сметка на това започват редовната организация на малък oper air фестивал – Tallington Ashes, който включва освен музика и изпълнение на самата банда, но и крикет турнир. През 2007г. фестът не се състои и е преименуван на Blyth Power Ashes, а местоположението му се сменя за в бъдеще, оставайки в провинцията.

Всяко изпълнение на бандата включва както акустични песни с много фолк и други мотиви, така и сериозна, мощна пънк инвазия.

Blyth Power са част от това завръщане, за което споменах малко по-горе. Името им може да се види на отдавна „разпродадени“ фестивали, които се очакват от месеци на острова. Бандата се радва на сравнителна популярност във Великобритания, макар и главно в ограничени среди и кръгове, но действително е сериозно подценена и драстично непозната група в останалите части на Европа.

За финал ще ви представя моят личен фаворит от групата – ремастерираното от 1984г. LP – абсолютен мастърпийс.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Blyth Power

  1. Pingback: Eastfield = Rail Punk | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s