C.S.I.

Природата е рекла да има сезони и според мен тази предопределена цикличност в нашето съществуване е определяща за всичко, което ни заобикаля. Няма нищо вечно. А за хората, живеещи по нашите ширини, това е повече от ясна и чувствана реалност. Натрупаният опит през годините позволява на много хора да придадат изначално ново значение на понятието промяна. Даже няма да е преувеличено, ако се каже, че за едни тя, промяната, е с главна буква. Промяна! Промяна, като новите и светли хоризонти, по-светли и по-топли от преди. Или промяна, като променящото се време на есен, когато студеният вятър нахлува. Но именно промяната в последствие стои в центъра на всичко, като най-големия и ярък ориентир, спрямо който се позиционира „преди“ и „след“.

Когато бях малък и гледах отдавна пресъхнали чешмички и шадраванчета си представях какво ли е било, когато там е текла вода. Преди разрухата окончателно да ги помете, заедно с много други превъплъщения на материалното – изражение на настъпилата обществена есен. Защо есен? Есента е края на времето – природата умира, за да се прероди чак на пролет. В тази неминуемо повтаряща се приказка има известна доза жал. Онази имплицитна нотка печал, която се е отпечатала завинаги на лицата на преходните поколения, тези на промяната и на саможертвата. Когато задуха студения вятър… или дори малко преди това, в очакването му се корени това чувство – прелюдия към последващата тежка присъда – вечната носталгия.

Тази тема действително е разисквана тук и най-вероятно ще продължава да ме вълнува, персонално, но по конкретно днес ще се опитам на кратко да придам подобен образ на една група, която известно време чакаше да запише своя ред тук. Ето, че този момент дойде и все пак, говоря за C.S.I.

Consorzio Suonatori Indipendenti е италианска банда, възникнала директно от пънк-арт групата CCCP Fedeli Alla Linea.

През 1989г. Берлинската стена рухва, а с нея и над четири десетилетната социалистическа система в Източна Европа. Краят на този период, белязан от вдигането на „желязната завеса“ води до важни социо и гео-политически промени в държавите и обществата от източния блок, както и в самия Съветски Съюз. Тези събития слагат на практика край на италианската пънк/ню-уейв група CCCP Fedeli Alla Linea, която от 1982г. насам е базирала своята музика, ценности и идеология на източния блок и неговото съществуване. Punk Filosovietico (както те сами определят своят стил на музика, екзистенциалистична философия, политика и експресионистичен театър) вече няма твърда почва под себе си.

Твърде логично Giovanni Lindo Ferretti и Massimo Zamboni (твърдото ядро на групата) поемат по същия път, по-който и техните идеологически въплъщения – пътят на промяната и реформата.

Според някои C.S.I. е на практика CCCP Fedeli Alla Linea, но отсъствието на идеологическия багаж и изцяло променената концепция отрича това твърдение

Consorzio Suonatori Indipendenti се създава през 1992г. Повече от очевидно, името на групата следва политическите промени в Европа след 1989г. В директна връзка с CCCP, новото име C.S.I., е италианския акроним на Общност на Независимите Държави. Новият път на групата е постлан и от доста високите очаквания на аудиторията, спрямо изключителните им успехи преди. Промяна в стила, обаче, се случва на много различни равнища…

Освен Giovanni Lindo Ferretti и Massimo Zamboni, бандата включва : Ginerva di Marco, Gianni Maroccolo, Giorgio Canali и Francesko Magnelli

Честно казано всеки опит за по-точно определяне на стила на C.S.I. си е чиста проба самоубийство. За това, може да се ползват само по-общи етикети, като например алтърнатив, пост-пънк, авант-гард, ню-уейв, дори колд-уейв… Музиката на Че-Се-И има свой живот, за това всеки може да я чуе по различен начин. Нещо повече – групата притежава доста рядкото качество да бъде до такава степен лична, че аудиторията ѝ да я съпреживява…

… или да я мрази. Зависи! Едно е сигурно – C.S.I. прави силно впечатление и е много типичен представител на 90-тарските пост-пънк течения, събирайки в себе си най-вече тихата им лудост и европейска екстравагантност.

Как C.S.I. съдържа промяната в себе си може да се забележи още на първо слушане. Музиката, за разлика от тази на CCCP Fedeli Alla Linea, генерално стои в много по-студена гама. Този значително рязък преход е забележим и на визуално равнище, където спокойните усмихнати лица на музикантите от групата твърде ярко контрастират, като форма на (само)ирония или мечтателство.

Отвъд стандартите, италианската банда представя една богата продукция, която не винаги е разбираема. Дори може да се каже, че в някаква степен е елитарен продукт на странни артистични кръгове и жанрове. Въпреки това, групата добива известна популярност, дали заради (чуждото?) минало, или заради (своето) настояще е твърде трудно да се каже.

Във връзка с предисловието – C.S.I. се ражда от промяната и си отива чрез нея. През 2000г. за добро или лошо Massimo Zamboni напуска групата и тя престава да съществува. Това е справедлив и навременен край на една цяла епоха, от която е част Consorzio Suonatori Indipendenti. Оставайки в 90-те,  C.S.I. се съхранява заедно със спомена за прехода тук и там, за да еволюира по-късно в P.G.R. (Per Grazia Ricevuta)

Към днешна дата C.S.I. не съществува, но станахме свидетели на реюниъна на CCCP Fedeli Alla Linea, който стана по случай 30 години от първото им издание. Парчета и на двата проекта солово изпълнява Giovanni Lindo Ferretti.

Италианците разполагат с доста богата дискография : Седем пълносвирещи албума, осем сингли и EP-та, участват в една компилация и имат записан един видео албум. По-голямата част от тях са достъпни в мрежата както за пиратите, така и за колекционерите. Discogs.com предлага богата информация относно техните издания.

И така, хубавата новина е, че не остана много време до края на зимата, а за следващата промяна… кой знае.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to C.S.I.

  1. Pingback: Места за музика: Villa Pirondini, там където приключва историята на CCCP | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s