Coprostasis, Hatebomb, Група Х /26.01.’13/

От какво имаш нужда в хладната зимна съботна вечер? Градският уют на познатите клубове в центъра? Може би да, може би не, но по-скоро усоите на горите тилилейски зад „Външно“, мистично сковани в студ и сняг. А там какво друго, освен „адски звуци“ да се леят безпощадно, подобно на прогресивно намаляващия алкохол. Някакъв тип пост-модернистичен пейзаж, който се заформя всеки път, когато…

…се намери повод за забава като снощната. Мегдан се намира, той е ясен – Grindhouse отново приютява своеобразната събота вечер на 50-60 фена на екстремната музика – незабравимата живописност на „коневръза“ е гарантирана.

Тъкмо за това някъде там, отвъд подлеза, отвъд дърветата, изобщо „отвъд“ се подготвя стандартна порция от специалитета на готвача в българската екстремна кухня. За всички фенове на гурмето и Лили Иванова! Ето и съставките, водете си записки :

Група Х. От дълбините на столичната „метълургия“ едно завръщане, което по всичко си личи е дългоочаквано от феновете на жанра. Щедро количество от агресивния звук на бандата за основа! Няма как да не се спомене, че още от първата секунда на техния сет се включиха „вентилаторите“, а движението потвърждава аксиомата. (Не)формалният повод за сбирката откри подобаващо, след което самозакри себе си и феновете си в приятната зимна прохлад отвън.

80-те елемента от долния ляв ъгъл на периодичната таблица излязоха в почивка след първо действие от пиесата.

Второ действие – втора съставка. Hatebomb. Тоя филм съм го гледал, сценарият е ясен. След само една песен и вече мирише на изгоряло, докато публиката чупи всякакви физични закони и теории за движението и гравитацията. В Grindhouse вече действат центробежните сили на българския „мъртъв метъл“. Не съм добър в етикетите, но виждам и чувам все още добре, а Старо Зло са пример не само за своята сцена.  Стегнат и агресивен сет – не е нужно много, за да добиеш усещането, че това е една от групите, които трябва да се чува дори по-често. Оставам с впечатлението, че всеки чува в тях нещо за себе си, а това е може би най-големия плюс. Между другото, бях посъветван да спомена, че в случая говорим за, може би, най-добрия вокалист в тая сцена още една добра причина да бъде изпита поредна чаша от класически за столицата коктейл.

Преди да се е стопил снега идва времето за втори инфарк…аа.. антракт!

Специалитетът на готвача, наречен с милото и нежно име „Репатриране на трупове“ се нуждае от заливка. От специалния детайл – глазура, без която ястието не би било същото. Няма съмнение, че това ще да е вокално-инструментален ансамбъл Coprostasis. От времената, когато осъзнах своя предразсъдък и го поправих, до ден днешен едно единствено нещо не се е променило – грозният надпис coprostasis с обърнат кръст над „шано“ магазин за риба в центъра на София. Е, не винаги съм бил извратен, но снощи бе добър повод да си го припомня. Впрочем, доста интерактивен сет, трябва да призная. Например, сред жестокостите на копро мафията освен традиционното музикално изнасилване имаше и нечовешка безсърдечност – семпли от турбо хитовете на незабравимата ни 90-тарска „златна“ музикална и обществена история. Само семпли, уви… Нищо, поне бяха последвани от мъдростта и съветите на будната дет-метъл съвест в мерена, лирична поетика. А публиката, от своя страна, със завидна доза интелектуален и физически мазохизъм, така да се каже „изконсумира“ поднесената с много любов реализация на алко-копро вдъхновение. От „Лягай под метрото“ до „Човешки колбас“ битката пред рампата бе героична като античен сблъсък. Малцина удържаха на натиска.

Истината е, че ако вчерашното събитие бе хардкор концерт, то определено щеше да е сред топ събитията на сцената. Но за мащабите на другото крило на екстремната музика това бе просто една хубава съботна вечеринка, в края на която всеки има възможност да натрупа впечатления, след което да се хване за своя член-коренспондент и да потъне в бетонните дебри на столицата позитивно зареден и в готовност за изпълнение на някои поставени по-рано вечерта заръки.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Coprostasis, Hatebomb, Група Х /26.01.’13/

  1. angel каза:

    Ебааааати репортажа, жестоко!

  2. DonkeyCock каза:

    имаше около 120 души, поне тези които си платиха вход 😉

  3. Pingback: Junk Yard / Enslavement / Rejection / Savage Ravage | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s