Wasted New Year / Celebrating 2013 Hardcore-Punk party/

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!! ПОЖЕЛАВАМЕ НА ВСИЧКИ НАШИ ПРИЯТЕЛИ ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ И 2013 ДА Е ПО-УСПЕШНА И ПОЛЗОТВОРНА ОТ ИЗМИНАЛАТА!

.. и преди да съм зазвучал съвсем като другаря Тодор Живков ще побързам да ви (ни) пожелая и повече и по-хубави концерти, яки издания и емоции.

На 01 Януари, националният празник на шкембе-чорбата и аспирините, пиещата част от населението ближе рани, а непиещата се подиграва. Важното е, всички да са изкарали добре и подобаващо, а ако снощи сте били в скейтбар Grindhouse няма съмнение, че сте.  Всъщност, една доста добра идея, която, поне аз не си спомням да е реализирана, а именно новогодишен концерт и парти! Щом всяка година има хора на площада, които слушат Графа, Мария Илиева и други абсурдни бг поп изпълнители, защо да няма готови и на нова година да се забавляват на хардкор-пънк концерт ? И в крайна сметка, ако си решил да жертваш битовисткото у празника и да се разделиш с руската салата, снежанката, филето елена и мушамените покривки идеята е спасена!

Далеч от безизразността в очакването на новата година, Grindhouse е перфектното убежище, далече от столичните квартали, превръщащи се всеки 31 Декември в Багдад по време на войната в Ирак. Това също е една добра причина за снощния ми избор да дам шанс на WASTED NEW YEAR!

Честно да си призная, обаче, началото не беше от най-обещаващите. Имаше момент, в който си мислих, че едва ли ще дойдат повече от 10 човека, което би било жалко с оглед на обещаващия сет от групи. Разбира се, тези терзания бяха напълно безпочвени и малко по-малко започнаха да се събират хора. В приятната компания на приятели, поливащи оставащите часове до края на 2012г. партито набра значителна скорост. Капка по капка – вир е казал народът. И в оставащите секунди до полунощ тотално бяха удавени всякакви съмнения.

По-рано очакванията ми бяха да стана свидетел на последния за 2012г. концерт. Те не се сбъднаха. Станахме свидетели на първия за 2013г.!!! И тъкмо защото няма нужда да се дърпа спирачката точно сега, на рампата се качват Rocky Rackoon.

За мен е повече от любопитно да наблюдавам това сравнително ново творение на родната ни сцена, най-вече защото ми е за първи път. Познати лица в различна формация са спретнали една не лоша пънкрок група с характерен женски вокал, средно до бързо темпо и без украшения. 90-тарската американска скейт школа. Искрената радост, която Rocky Rackoon събудиха е най-добрата оценка на тяхното представяне. Със сигурност ще ги виждаме и по-често тази година, а това може само да ни радва.

Между щедрите бармани в Grindhouse и посетителите е изградена доста интересна връзка. Именно тя е основното в топлата и приветлива атмосфера, която цари между рампата и бара. А когато това е гарнирано и с добра музика – ефектът е постигнат.

Следващите на сцената са Paperwings. Бившите Teen Stars Only, ако се не лъжа, са утвърдена поп-рок/поп-пънк група. За съжаление това не е моята част от музикалната гама, за това и не мога да бъда докрай изчерпателен. Това, което видях и чух – групата зарадва своите фенове и подръжници с мелодични рифове и по софт звучене. Хартиените криле вече имат дузина участия зад гърба си и силен съпорт.

Последните часове на отминаващата година и първите от новата са време за равносметка и пожелания за бъдещето. В тоя ред на мисли, не може да се отрече, че 2012г. премина малко или много под знака на една вече не много нова българска група – Piranha. Скейт-уи-донт-кеър-пънкрок групата направи доста участия в стил ноу-фючър и уейстед ют и още повече мърчъндайз – фланелки, шапки, чанти. Изобщо, „хищната риба“ се превърна малко или много в марка, въпреки смените в състава и липсата на издадени записи. Тъкмо за това и няма нищо по-логично доайените на скейт-пънка в България да са част от новогодишното тържество. А тяхното участие… всеки, който ги е гледал поне веднъж знае за какво става дума. Снощи не беше изключение от правилото, че Piranha е група за пияна глава и забавление, а и времето бе точно улучено – градусът на настроението достигаше своят пик. Познат сет от, вече мога смело да кажа класики, чиито текстове ще останат дълго време в местния фолклор като високоградусови, хумористични, нихилистични…

Бавно се приближаваме към кулминацията на новогодишното парти, което започна с много музика и наздравици, премина през групи като Rocky Rackoon, Paperwings, Piranha… в самия край, обаче, дойде времето за гордостта на българската хардкор сцена – Last Hope.

За Last Hope 2012г. също бе доста ползотворна – турнета, албум, много концерти в столицата и в други градове… Няма и следа от забавяне на темпото, даже напротив. Хардкор бригадата увеличава оборотите с всяка изминала година, отбелязвайки сериозен ръст в чужбина. За това няма съмнение, че новогодишното парти се нуждае от тяхното присъствие.

Един сет, който включваше истински класики и доста стари парчета на Last Hope,  точно това, което публиката искаше да види и чуе. Движението отпред вече е осезаемо, а измежду енергичният пит се усеща и специфичната наелектризирана атмосфера, характерна за сетовете на ластхоупаджиите. Макар и в умалени размери, участието им не загуби и грам от своята същина и с финалните си акорди постави достойно края на, по мое мнение, супер успешното новогодишно хардкор-пънк парти.

Началото на 2013г. бе добро – концерт и парти с другарчета в приятелската атмосфера на едно от най-добрите места в столицата за тази цел. Добра заявка, това да се превърне в една хубава традиция.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s