FTK0016 : START TODAY, Alecto (GR), Throat Fisting, Expectations

В края на годината винаги са се получавали добри концерти. Не знам дали е заради самия период, отпускарството и празниците или по-скоро защото е улучена добрата комбинация. А това не е лесно, ще потвърдят организатори… яки банди, яка публика, яко място, добра и приветлива обстановка, за всекиго по нещо… Може да ви изглежда странно, но това множество хич не е лесно за преизпълнение.

Е, смело мога да кажа, че вчера беше такава вечер.

Опитвам се да се сетя за събитие в Grindhouse, което да не притежава поне половината положителни качества на перфектен концерт и… не мога да се сетя! Мизантропското ми критикарство в случая е безсилно. Скейтклубът се превърна безспорно в стожера сред клубовете – дом на софийския хардкор-пънк и едно от местата, което ще се прослави с най-добрата атмосфера за концерти.

По път към пространството зад Външно Министерство не ме напускаше чувството, че макар и да минава 19.00ч. още не сме изпуснали началото. И бях прав, разбира се. Имаше достатъчно време за раздумка и социализация. Очаквах повече хора, но в крайна сметка голяма част от тях дойдоха точно преди първата група.

Expectations. Навярно няма човек наоколо, който да не е чувал за тях, независимо дали е фен или не. Момчетата направиха име последните години, а съдейки по реакцията на публиката всеки път, когато те са на сцена, имат и силно ядро последователи. „Есента“ в българския хардкор откри подобаващо вчерашното събитие с низ от модерна мелодия и атмосферичност – запазената марка на „Очакванията“. Сетът им приключи тъкмо преди да са успели да развалят времето навън..

Едно от най-хубавите неща на тези концерти са дистротата. А снощи на тезгяха бяха цели три. Традиционните Ugly And Proud и Punk DistrAction, както и дистрото на гръка Апостолис (Да ме прощава, но не знам как се казва, ако има име..), което също се превърна в традиционно за нашите ширини, радвайки ни при първа възможност и гостуване на гръцка група. За феновете на винила и дисковете имаше някои доста добри попадения. Радвам се, че и аз успях да намажа! Празници са все пак!!!

На рампата са се качили Throat Fisting. Лампите са загасени, а първите мрачни акорди приковават вниманието. В следващите минути на импровизираната сцена и пред нея се вихри тежкия звук и гърлен крясък на бандата, съпроводен с доста хумор. Появата на Throat Fisting изглежда като чудесен подарък за техните фенове и едно не лошо продължение на започнатото от Expectations, макар и в малко по-различен стил. Мигове преди да се почувствам съвсем изолиран от обстановката момчетата дадоха път на следващата група – гостите от Гърция Alecto.

Последните 2-3 години изгледахме доста групи от Гърция, някои от тях се върнаха по няколко пъти. За бандите от южната ни съседка, София се превърна в задължителна дестинация, което, според мен е бележит напредък.

И друг път съм споменавал, че когато групата ми е напълно непозната не обичам да си създавам предварителни впечатления. Вчера не беше изключение от правилото и Alecto бяха напълно анонимни в моето съзнание. Това бе и причината да прикова поглед към гостите. След няколко парчета, изпълнени от квартета, трябва да призная, че не са моят стил, а и очакванията на голяма част от публиката сигурно бяха малко по-различни също. Въпреки това, гърците могат да се похвалят с това, че впечатлиха известна част от посетителите, като видях дори ентусиазирани купувачи на техния мърч. Това е положителната страна на нещата… Но изглежда и с напредване на времето нетърпението нарастваше, а кулминацията на събитието и главната причина всички да се съберем пред-новогодишно се приближаваше с всяка изминала минута.

Почти 2 години изминаха откакто Start Today изсвириха последния си концерт. Спомням си, че анонсираният край на групата ме изненада доста, но по всичко си личи, че тези малко по-малко от 2 години не са изтрили от съзнанието на хората текстовете, музиката и емоцията в пловдивската група. Спомням си също, че горко съжалявах, че не заминах в онази сурова зима за втория по големина град в България, за да изгледам последното участие на групата, добило в последствие култов статус. В цялата суматоха около концерта, пък и около самото участие на бандата забравих да задам най-важния въпрос, който вълнува всички ни : Това ексклузивен концерт ли беше или новото начало на Start Today ?

Междувременно, обаче радостта на всички в Grindhouse изглеждаше искрена по детски. Измежду съркъл-пита, опитите за стейдж-дайвинг и борбата за микрофона се забелязваха щастливите и усмихнати лица на момчета и момичета, дошли да чуят една група, постигнала нещо важно. Очевидното е факт. На фокус е позитивизма, а в моментите между песните, преди началото и след края на сета се усещаше нетърпението – какво следва сега ? Коя е следващата песен ? Удивително, наистина!

Днес сутринта изгледах видеото, заснето от геройската камера на нашия приятел Жоро, която през цялото време стоя закачена горе на една от гредите фронтално над рампата. Открих, че хората пред сцената могат да се преброят на пръстите на два чифта ръце. Ако фуутидж реално липсваше, щях да кажа, че залата е била пълна. Атмосферата беше такава. Усещането също. Не искам да карам никого да съжалява за това, че не е присъствал, но в крайна сметка то просто така ще излезе! В заключение, най-добре да споделя онези документирани минутки, които направиха вечерта изключително позитивна!

Ето го и видеото, който се е видял да вдигне ръчичка!!!

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to FTK0016 : START TODAY, Alecto (GR), Throat Fisting, Expectations

  1. Malkia каза:

    Айляк майна 🙂

  2. smrt@heroin.com каза:

    *РЪЧИЧКА* (под брадичка)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s