Hardcore X-Mass 2012

Като мине Hardcore X-Mass обикновено разбираш, че идва краят на годината в случай, че не си разбрал преди това, но не и краят на света за съжаление. С ръка на сърцето си признавам, че това събитие не ми представляваше голям интерес и отидох с ясното желание да чуя момчетата от My Turn просто защото другите местни банди съм ги слушал сравнително по-често, но в крайна сметка уважих още един куп групи, обогатих познанията си с някои нови и като цяло останах доволен. Ежегодното събитие събра под един покрив сума народ, две коли банди и лесно можеше да мине за един от най-мащабните от поредицата, ако не бяха се случили няколко промени с групите. За вечерта бяха подготвени 11 банди, но по стечение на обстоятелствата едни отпаднаха, други ги заместиха – равносметката е 10 банди за 7 часа. В забавата взеха участие само софийски банди, което до известна степен отне малко от колорита на събитието, но за сметка на това пък, компенсацията бе постигната с гости от Сърбия, Гърция и Холандия.

За начало на концерта предварително бе обявен часът 17:30 и може да се каже, че бе спазен горе-долу, а тъжното е, че в уречения час нямаше огромен наплив от хора, които екзалтирано тичат и се блъскат на входа, за да чуят любимата си банда. Първа на сцената бе златната резерва Blackmail, които попълниха дупката отворила се след отпадането на Bring it Back. Честно казано, този път не си направих труда да ги чуя, вместо това използвах времето да помогна на колегата от Ugly & Proud Records да си донесе сергията.

Като цяло наличието на толкова много банди изискваше известна експедитивност и нямаше време за приказки и размотавания. Именно заради това и толкова бързо минаваха групите. Неусетно след Blackmail стана време за Bright Sight. И тези момчета също малко ги пропуснах, прекарвайки времето си в приказки, но въпреки това мятах чат-пат по едно ухо и око на сцената и пред нея. Ситуацията беше добре позната. Доста хора, доста доволни от това, което чуват и виждат. Bright Sight определено могат да си запишат 2012 година като успешна. Навъртяха много километраж, така да се каже, и натрупаха стабилен опит и фенска маса. Това само може да радва тях, а и почитателите им. Дано 2013 да е още по-успешна за тях.

Поради наличието на толкова много банди, вече не помня коя след коя беше, но май следващи бяха Expectations. Тяхното представяне вече не изпуснах да чуя и видя. Несъмнено те се утвърдиха като една от любимите ми български банди и с право. Това, на което ни правят свидетели на всяко тяхно участие радва всеки един дошъл на концерт. Снощното участие не беше изключение, разбира се. Много силно представяне, а хората, които вече бяха изпълнили залата не спираха да се движат, пеят, скачат, тичат, падат, стават и така нататък. Те също могат да си отбележат 2012 като успешна. Две издания, турне, огромно количество концерти… само поводи да бъдат доволни от себе си. Само да внимават да не се отпускат. Кратък сет и от тях, кратък от гледна точка на това, че има още какво да свирят и по мое мнение трябваше да им се остави тая възможност, но такива са регламентите на събитието, а те са за това – за да се спазват. Другия път повече, а другият път е след броени дни, когато ще имат възможност всички, които по една или друга причина не са успели да ги чуят, за последен път през календарната 2012 годината да си поправят грешката, но за това – като му дойде времето.

След Expectations стана време за първата банда от далечната чужбина – Гърция. Момчетата от My Turn идват за около 20 пъти, а вие продължавате да не им се кефите и това си е. Шегата на страна, четвъртото им идване в България поне за мен бе също толкова значимо, колкото и останалите. Както вече споменах те бяха и мотива да присъствам на събитието. Жалко само, че толкова малко хора ги оценяват, но поне това не отнема от енергията и ентусиазма им и обещаха пак да дойдат. Част от тях ще бъдат тук на 29 декември, ако някой иска да ги види, да си поприказва с тях или да им поръча да донесат тенекия с маслини при следващото си идване, това ви е възможността. Момчетата към момента са единственият шанс да послушаме малко straight edge hardcore в нашите географски ширини и добре, че идват често. Стегнат 20-30 минутен сет от тях и неусетно стана време за приятната изненада на вечерта.

The Bridge са от Белград, Сърбия. За съжаление първото им участие през февруари не се състоя, когато, ако не ме лъже паметта, те бяха обявени за една от подгряващите банди на Integrity. Няма значение, успешен втори опит. Както вече го споменах горе определено приятната изненада на вечерта, а си мисля, че не само мен са изненадали. Още по-хубавото е, че ние сме успели да изненадаме тях, а за това свидетелстват няколкото им хвалебствени публикации във фейсбук относно снощния лайв. Вокалистът им е небезизвестният Aca, още познат като вокал на Hitman, а сплита на Hitman и Last Hope всички сте го слушали. Неспирно движение на сцената, бърза и енергична музика, смислени послания, когато имаше такива и един кавър на Minor Threat, така най-общо може да се рамкира представянето им. Който ги е чул мисля, че е останал истински доволен. Честно да си призная очаквах нещо далеч по-посредствено, но за щастие бях опроверган.

След The Bridge на сцената трябваше да са Brothers in Blood, но поради отсъствие следващия по ред на номерата излезе на сцената – Melekh. Те определено зачестиха участията си във втората половина от годината. Това, естествено, само може да ни радва тъй като бандите като тях не са кой знае колко. Умората насъбрала се в мен си каза своето и по време на техния сет единственото, което можех да си позволя да правя е да седя на стол и да опитвам да си държа очите отворени. Макар и пасивен оцених представянето им по достойнство и мога да ви излъжа, че беше много добро. Кратко, но добро! Трябва да се замислят и да започнат да свирят по-често. Удобна възможност за новогодишно обещание – през 2013 повече концерти на Melekh. Иначе няма какво ново и необичайно да се каже за снощното им представяне. Метълкор с много високо качество и песни с мрачни текстове, който е пропуснал може да съжалява!

След Melekh дойде време и за столичните beatdown машини Redound. Аз от своя страна по време на техния сет реших да освободя тепиха, за да може да се проведе часът по шотокан карате и вместо това отидох да задоволя нуждите си от храна.

Кратката пауза, която си направих, се оказа не толкова кратка, но достатъчна и за пръв път мога да бъда напълно благодарен на стомаха си, който удобно ме подкрепи и ми подсказа, че дългът ме зове. По този начин изпуснах звездната колаборация между Дичо и Vendetta, дано са успели да оставят по две следи. Обещавам за следващата им песен с Дивна и Криско да бъда там и да напрегна ушите си, за да я чуя. Все пак хванах и част от техния сет, които този път, за съжаление, не блестеше особено, което сигурно се дължи на това, че времето  притискаше безмилостно и не можаха да направят част от класиките си, но за сметка на това чухме old school хита на Face Up и по този начин, макар и за кратко се пренесохме в отминали вече времена.

След Vendetta стана време и за заключителните две банди. Трудно ми е да определя коя е по-голяма. Първи бяха Last Hope. В интерес на истината вече ми е писнало да пиша за тях. Те поддържат космически високото си ниво за нашите стандарти и трайно отказват да слязат от върха. Няма какво ново да се каже за тях в чисто музикален план. Все още нямат песен с Роси Кирилова, но за сметка на това имат достатъчно добри други и не изпускат възможност да развихрят людете пред сцената. Това, което може би пропуснах да спомена е, че пред сцената вече имаше доволно много материал, които в нито един момент не бе оставен да си почива. Идеалните възможности за съркъл пит следваха една след друга. LH също имаха една много успешна 2012 година, в която обществеността видя и чу новият им албум, ново видео (загатнаха, че се работи и по друго), мащабно европейско турне и огромното признание на публиката. Всяко участие на софийската бригада е своеобразен празник. Песните следваха една след друга, а сетлистът им беше много успешен микс от стари и нови парчета. За дайхард феновете си момчетата от Last Hope са подготвили и специално новогодишно участие, където буквално за последен път от старата и за пръв път от новата година ще може да ги чуете заедно с Piranha, Paper Wings и Rocky Raccoon. Ако нямате нищо по-добро за правене, бъдете сигурни, че там партито ще е на макс и всички са поканени!

Заключителните минути или може би час, не зная, защото просто вече бях в режим low battery бяха отредени на гостите от No Turning Back. На тях се падна честа да изпотрошат главите и краката на хората, които може би цяла нощ това чакаха. Пространството пред сцената беше далеч по-рехаво запълнено в сравнение с предните две банди, но определено умората си е казала своето. Момчетата от сцената няколко пъти приканваха за повече движение и повече народ да се включи, но уви без успех. Това са рисковете на дългите фестове, в един момент просто отказваш физически. За сметка на това пък господата бяха така добри, че да изсвирят най-доброто, с което разполагат и да ни залеят с много изчистен, директен хардкор и смислени послания между отделните песните. Нямаше спиране поне до 01:00 часа след полунощ. Сигурен съм, че най-заклетите им фенове са останали доволни от представянето. Това си пролича по многобройните припявания, танци, движения, стейдж дайвове и ред други прийоми. За тези, които са пропуснали утешителното е, че обещаха да се върнат отново вече за 4-ти път (?), но времевият диапазон е доста широк – след между 1 и 10 години. Не унивайте, млади сте още, времето е пред вас!

Снимките от събитието си ги търсете вие. С това приключвам аз и като край да взема да ви пожелая приятни празници, ако не се видим пак. Айде чао!

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Hardcore X-Mass 2012

  1. :D каза:

    Много як репортаж 😀

  2. setaa каза:

    Какмое The Bridge приятна изненада ???!!!??? 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s