10 години без Joe Strummer

Дълго мислих дали изобщо да пиша на тази тема, но преслушвайки любимите си записи на the Clash си спомних за детската радост, която ме обвземаше всеки път, когато си пусна най-емблематичната група на първата вълна пънк. Всеки има история, свързана с the Clash, при някои дори са повече. Нека сега си представим, че това се отнася до милиони хора по света, докоснали се до творчеството на британската група… Това наистина е едно много голямо семейство, оформило се около общата идея, музика и ритъм, създадени с помощта на един човек, който по-късно ще се превърне в легенда. Това е Joe Strummer.

Днес (22 Декември) се навършват точно 10 години от внезапната кончина на един от двамата създатели, текстописец, ритъм китарист и вокалист на най-влиятелната британска пънк група – the Clash. Музикалният експириънс на John Graham Mellor (както е истинското му име), обаче, не приключва до тук. Участието му в групи като The 101ers, Latino Rockabilly War, The Mescaleros, The Pogues, разбира се и соловият му проект остават в историята завинаги. В Rock And Roll Hall of Fame, Strummer влиза заедно с Clash – признание, което той получава посмъртно през месец Януари 2003г.

За Стръмър и неговата роля в изграждането на рок и пънк музиката такава, каквато я познаваме днес може да се говори много. Наследството, което той оставя ежедневно получава оценката на времето, а безсмъртните идеи на хуманизма, които той пропагандира винаги ще бъдат асоциирани и с неговото творчество.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s