Brujeria /21.12.2012/

21.12.2012г. Краят на света така и не настъпи. Не и по начинът, който казваха, че ще се случи сектантите, вярващите в пророчествата на маите и мас медията. Тази знаменита за настощето десетилетие дата, обаче, се оказа и Петък, а това си е един своеобразен край в много отношения. Но, като че ли, най-важното беше едно от събитията на годината – гостуването на мексиканската банда Brujeria. Колко обстоятелства на едно място само ? Зимна, студена София е домакин на един от доайените в екстремната музика на датата, обявена за апокалипсис. Какво повече ?

В много отношения идеята да прекараш „последния ден“ в смел и екстремен, високоградусов поход към другия край на столицата, заради банда маскирани мексиканци, си е мистичен, необясним мазохизъм. За това мразовитият петъчен следобед идва, за да даде сили в стил Язон и Аргонавтите не без помощта на чутовния елексир – гориво за кораба! (Поздрав за Язон, обещах да кажа две хубави думи за него)

Казвам „поход“, защото клуб R.B.F., домакин на събитието действително се намира на другия край на столицата, поне от нашата камбанария. Пътя преминава през мостове, индустриални зони, реки и гори тилилейски, през трети баир в четвърти, сетне се стига до тъмното пространство пред някогашното (?) читалище. Ако трябва да дам оценка на клуба по субективни критерии, ще трябва да отсъдя, че мястото е доста истинско! Далече е, няма удобен транспорт, но за сметка на това подслонява концерти сравнително рядко и можеш да се насладиш на столичното пост-соц панелно пространство, решено в стил „всеки за себе си“. Идеално за бродяги и лоу-лайф търсачи на силни усещания с индустриален привкус. Някой каза, че седем човека на мост си е чист хардкор ( 😀 ), но похвала заслужава и алхимическото начало на вечерта, на което и колбите на Менделеев биха завидяли.

Няма да си кривя душата – целта на занятието, поне за мен се казва Brujeria. Групите, които имат честта да са на сцената преди мексиканците съм слушал и други пъти на живо, не са мой тип, ако мога така да се изразя и за това реших да лиша пространството пред сцената в бившия киносалон от себе си, но съм абсолютно убеден, че техните фенове са останали доволни. Успях да хвана финалните акорди на O.H., които доказаха горното твърдение, смело раздвижвайки публиката.

В минутите след 22.00ч. залата вече се бе препълнила, а пред банера на сцената течаха последни проверки и подготовка за началото на сета на големия хедлайнер тази вечер. Затишие пред буря и ето, че най-накрая гостите от Мексико се появиха на сцената – бандани, шапки, кожен елек и мачете не липсваха! В публиката моментално се включиха „вентилаторите“.

Не обичам да коментирам предварителните си очаквания, най-вече защото гледам да нямам такива, особено що се отнася до големи и известни групи като Brujeria. Мисля, че това е печеливша тактика, защото така никога не мога да остана разочарован. С голямо задоволство, обаче, вчера усетих как каброните посрещат всеобщите високи очаквания. Какво може да се каже повече ? Бандата наистина направи едно шоу, което си заслужаваше присъствието. Не може да се отрече, лицето на Brujeria, метафорично казано, е единствено по своя род и най-добре разпознаваемо, що се отнася до имидж и поведение. Много добре се получи и факта, че 90% от изказаното преди песните бе на испански, което подобри цялостната атмосфера. Иначе – малко над час и нещо дет метъл и шоу в стил мехико, каброн! Силен плейлист, включващ и масово разпознаваемите парчета на групата – накъсан и твърд звук, сериозно сценично присъствие, хумор…, абе изобщо купонът течеше с пълна сила, макар и на моменти охраната видимо да прекаляваше с грубостите в опита да опазят сцената от посетителите. Ад под небето, видим и с просто око. 21.12 наистина имаше апокалиптичен изглед в киносалона на читалището в кв. Хаджи Димитър, клуб R.B.F. Измежду баталните сцени в публиката се мяркаха и легендарни лица от 90-те, а хората припяваха с групата любими свои шлагери от годините на тежката метълургия. В последно време зачестиха събитията, в които да си припомняме тези или други моменти, което си е отличен повод за още една добре прекарана вечер.

Някак си неусетно измина времето – само един бис и за финал култовата версия на „Макарена“, която все още си припявам. С други думи – не съжалявам, че прекарах „края на света“ на края на света в един апокалиптичен концерт на мексиканските терористи Brujeria.

VIVA MEXICO, CABRON!

Всяко нещо, обаче си има цена и освен цифровото ѝ изражение всички нас ни чакаше дългият път наобратно в битката с генерал зима.

Днес е събота, а клуб Mixtape 5 е домакин на ежегодния фестивал Hardcore X-Mass, поправителната сесия за нередовните участници в събитията през годината, така че празниците продължават!

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s