Боли Ме Фара, Savage Ravage, Lapsus Linguae (01.12.’12)

С приятел наскоро разглеждахме темата за т.нар. „ъндърграунд“ и най-вече за различните значения на думата за хората, как се възприема най-точно казано. И докато си приказвахме неусетно достигнахме до общата идея, че понятието трябва да се разглежда семантично. Под-земята, под повърхността. Къде е тази граница, обаче вече е доста трудно да се каже. Но със сигурност всички се съгласяват, че очарованието на такъв тип „култура“ изградена върху ценности с контра характер е известната доза мистичност.

Тъкмо за това в съботната вечер правиш няколко избора. Вместо пладнешкия обир в бара, избираш евтиния и нискокачествен алкохол от магазинчето. Ефектът е един и същ. Вместо бляскавата, излъскана и мигаща представителност на буржоазния център – тъмните улички, където внимаваш за кални локви и още нещо. Неусетно стигаш до малкия, закътан двор, като че ли нарочно скрит от цивилизацията. Още няколко глътки и две три стълби надолу. Отвъд тежката метална врата те очаква истинския ъндърграунд, лишен от безизразната патетичност на широката, добре осветена и голяма сцена. Най-хубавото е, че тежката червена светлина избива и бацила на сервилността, който най-добре се чувства в средата на популярните места.

Има малка сцена, непретенциозно озвучение и ентусиазъм. Хубавото е, че има алкохол, а хората се чувстват добре. Не е и без значение, че след импровизирания чек на „сцената“ вече са Боли Ме Фара. Пънк бандата се радва на сериозна подкрепа сред младежта, която очевидно я боли фара за всичко в близък радиус и заради това стартира разрушителен опит за движение в малкото помещение. Сета на БМФ е също толкова нихилистичен, така че причинно-следствената връзка е видима. Оставяме това на страна, но по-честите появи на групата доказват и техния растеж.

Между джагите, дистрото, бара и сценичката тече усилена социализация. Нищо не може да сплоти хората повече от на моменти клаустрофобичната задушевност на подземието.

Без продуктово позициониране, реклами и подкани за пляскане като на концерт на Бойка Дангова на сцената се появяват тийнейджърите Savage Ravage. В намален състав, но със същата центростремителна енергичност. Впрочем снощния сет на хардкор-траш групата ми напомни за един друг, който ще помня дълго време – прощалната вечер на Траш-Зоната. Е, никой не се е съмнявал, че младежите го умеят.

Легендарни групи в световен план са тръгнали от подобни клубове през 70-те и 80-те години на миналия век. Голяма част от нашите любимци са споделяли малкото въздух с публиката си в места с абсурдно малък капацитет, но със собствен чар и стойност.

Лее се бира, леят се приказки, докато лапсусите се подготвят. Грешка на езика! Те са си подготвени, защото, до колкото се чу, празнуват своята първа годишнина. Честито Lapsus Linguae! На шега или не експерименталната-авангард-пънк банда създаде своето име, зад което стои образът на една от най-интересните за гледане и слушане бг групи. Няма лъжа, няма измама – вече една година лапсусите са същинска забележителност за т.нар. „ъндърграунд“. Без да изневеряват на стила си и снощи те представиха своето виждане върху симбиозата на пънк, хардкор, пауървайлънс, кръст и авангард. Уви, всичко с начало има и край. В този случай той имаше експериментално-импровизаторски привкус. Три групи за без пари и добър повод за среща с приятели и стари познати се среща рядко по нашите ширини, но ако това не е истинския плюс на събитието, то създалата се атмосфера със сигурност е.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Боли Ме Фара, Savage Ravage, Lapsus Linguae (01.12.’12)

  1. Създърмата Хари каза:

    Написано по начин ,който предава духа на събитието 🙂 Евала отново Митко

  2. angel каза:

    А кое е мястото?

  3. Човека Пиле каза:

    Our House 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s