Bad Brains – Into The Future /2012/

Има някои групи, за които с право можем да говорим като за епохални в своя стил. Bad Brains безспорно са такава група. Който се съмнява в думите ми значи не се е допирал до магията творена от H.R., Dr. Know, Darryl Jenifer, Earl Hudson

Много важно парче от историята на пънк музиката в САЩ и като цяло, черната перла в хардкор короната бележат над 30 годишна история от края на 70-те до днес – винаги силно политическа група, но и никога изневеряващи на собствения си стил и убеждения в духа на растафарианството. Фактът е, че Bad Brains са създали нещо, което е нямало, а и според мен и днес няма аналог в световната пънк и хардкор музика. Правейки своя прочит върху опита на пионерите the Clash със смесицата между пънк и реге, Вашингтонската банда винаги е била неподражаема в своя стил, но силно провокираща, което се вижда най-добре от всичките групи, вдъхновени от тях и най-вече от силно противоречивата им над четвъртвековна активна история.

Изминаха се точно 5 години от както американската хардкор-пънк банда се появи за последно след 12 годишно отсъствие от рафтовете на музикалните магазини и дистротата. Новият албум на „лошите мозъци“ бе очаквано, едно от събитията за феновете навсякъде по света. 8-ми за 30 години история!

Обложката на Into The Future на Bad Brains е, според мен, една от двете им най-добри за всички времена.

В очакване на Into The Future често бе припомняно за записите и влиятелното присъствие на бандата в средата на 80-те, върхът в тяхното творчество, родил безспорни класики, записани със златни букви в историята.

Изминали са десетилетия от тези славни времена, а доста от нас няма и как да си ги спомнят, тъкмо за това, днес повече от всякога има нужда от завръщане към корените. За това и очакванията към новата продукция на класиците, поне при мен, бе доста висока.

Е, албумът вече е факт от вчера, не липсват и отзиви. А те, разбира се, в голямата си част са доста позитивни. Дали това е заради култовия образ на Bad Brains, което често изиграва положителна роля в позитивната оценка на нови албуми на групи с такъв статут или феновете оценяват наистина близо петгодишния труд на Darryl, Dr. Know, H.R. и Hudson… За мен истината е, че групата показва… развитие, колкото и да ми се струва неправилна употребата на такъв термин за институция като Bad Brains. Дали това е за добро или лошо всеки един от нас трябва да си прецени сам. Важното е, че с „поглед към бъдещето“, албумът им наистина по свой си начин се пренася в друга епоха. Така вече можем да отделим един нов, трети период в над 30 годишната им история.

Около 40 минути нов материал стоят зад прекрасната обложка на Into The Future, изцяло изрисувана и оцветена в растафарианската естетика с ясни паралели към миналото и, разбира се, към бъдещето. Инак, какво е нужно на един албум на Bad Brains? Малко пънк, малко хардкор? Доста позитивизъм, послания, политика, религия? Щипка сурово реге, щипка по-дълбоки дъб ритми и незабравимата енергия, спояваща магически мистичното цяло на тяхното творчество. Е, ако очакванията са ви такива, новата тава ще ги оправдае напълно. Новото, което се долавя в тази взривоопасна, доста добре позната ни смеска е футуристичната визия.

Определено, говорейки за Into The Future, трябва да се каже, че новият албум е много музикантски. Не знам точно какво вие ще вложите в това, но професионализма и желанието за дълбочина и съвършеност правят впечатление. Опитът 13-те парчета да стоят между времената на класическите Bad Brains и днешните такива е успешен безспорно. Това е финалното ми заключение. Музикалната агресия на 80-тарския хардкор е въплътена в технични композиции, само на първи поглед в противоречие с растафарския реге/дъб саунд дизайн, темата, която винаги е занимавала музикантите.

Посветен на починалият през месец Май рапър от Beastie Boys Adam Yauch, продуцирал предпоследния албум на групата от Вашингтон, Into The Future е и израз на спиритуалност, благодарност дълбока обвързаност с всички близки приятели на групата. Тези, които са все още тук и тези, които ги няма.

Албумът е издаден в малък тираж на плоча, до колкото съм запознат само за пазара в САЩ, за съжаление и на диск за целия свят. По-важното за всички е, че материалът изтече вече на няколко места в нета. Ако искате да го преслушате онлайн може да го направите съвсем легално (май..) тук.

Into The Future е надеждата ни, че в днешни времена в хардкора е останала и не е умряла напълно идеята и креативността в различни форми, заедно с посланието, комбинативността и позитивизма.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Bad Brains – Into The Future /2012/

  1. Топузов каза:

    Много голям албум!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s