Vendetta, Rejection /15.11.’12/

За средностатистическия фен на хардкор и пънк музиката в България и в частност в София, денят Четвъртък винаги е бил култов. Не знам защо, но организаторите на локални събития обичат четвъртъците. Няма голяма логика, може би не е и нарочно, но така се случва. Вчера не беше изключение от правилото също така.

Плюсовете на клуб в идеалният център на София са много и в случая на „Studio“ неведнъж сме ги обсъждали тук. Но, когато в средата на месец Ноември захладнее чувствително, тогава преоценяваш наново предоставената ти възможност да си на топло в бар или заведение наоколо и в уречения час да си на линия.

Очаквано, не малко хора се подготвяха да присъстват на събитието.

Сцената за авторска музика Sounds like отново се погрижиха независимата сцена да е добре представена. Славната софийска бригада Rejection е част от това.

Малко критика : С настъпването на зимния сезон посетителите на клубните събития имат нужда от пространство за своите дрехи – якета, шапки, шалове и пр. Съвсем скоро за клуб „Studio“ това ще се окаже доста голям проблем, особено при липсата на гардероб. Наличието на обективна реалност също трябва да бъде отчетено.

Начало. Малко повече от час след 21.00ч. на сцената вече са Rejection. Малкият клуб ще трябва да понесе сета на софийската хардкор-пънк банда, а желаещите да се движат пред и около сцената не са малко. Очаквано, превърналите се в класики, двуминутни, сурови и безмилостни парчета покачват градуса. За това спомага и задушевната обстановка. Както колегата Skunksa се изрази по друг повод относно „влиянието на водка Астория върху софийската алтернативна младеж в късния Ноември“, ще си позволя да го използвам като аргумент – един от факторите границата на добруването отново да бъде прескочена. Всички знаете за какво говоря. Но мисля, че вече настава времето за един по-сериозен дебат на тая тема, защото положението търпи ескалация с всеки изминал концерт. Не знам как да коментирам факта, че почти не се минава по-масово събитие без проблеми. А това гарнирано с неадекватната реакция или липса на такава на охранители може да доведе до грозни сцени, на които никой не иска да става свидетел. И тъй като снощи имаше от всичко по малко съвсем на място ще спомена, че цялата ситуация започва да прилича на сценарий от пернишки виц, където героите са принизени почти до неодушевени предмети.

В крайна сметка Rejection-ите успяха да си довършат сета успешно, въпреки възникналите проблеми. Не им е за първи път.

Между смяната на групите настана сконфузно и тягостно мълчание. Движението напред назад бе по-скоро тревожно, а си мисля, че и негативния ефект на събитията поприземи партито. Отрезвяващото действие на наелектризираната атмосфера, обаче презареди публиката, която като че ли се завърна с нови сили за хедлайна на вечерта – Vendetta. Всъщност, групата винаги се е радвала на сериозен съпорт. Снощи той бе дори подсилен от кучета от „старата школа“, които бяха зарадвани от сета на вендетаджиите, включващ, противно на очакванията, доста от старите и съответно най-яки, според мен, парчета. Агресивен хардкор сет получи положителен фийдбек от движението между бара и колоната (там, където то е възможно), сцената и сепаретата… Междувременно докато бирите се лееха и потта изобилстваше. Момчетата от Vendetta се потрудиха, но аплодисменти заслужава и всеотдайната публика, която направи вечерта олд-скуул.

Ако мога да завърша метафорично, относно случилото се вчера, бих използвал песни на двете групи, които участваха. Столицата пак се доказа като hate city-то на Vendetta, но не трябва да забравяме, както казват Rejection, че София Не Е Ню-Йорк!

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s