Doctor And The Crippens

Понеделнишката сутрин е сива, хладна и ветровита.. някак си депресираща. През есента времето има свойството да се променя кардинално в един миг, така както само животите ни могат да се променят в един миг. А когато две такива промени съвпаднат се нуждаеш от много неща, но най-вече здраво тяло, здрава психика и силна адаптивност. Сред убежищата на духа има и такива, които са допринасяли много пъти. Музиката е едно от най-силните. Другото е слънцето, но то вече не топли. Така че се връщаме към музиката.

В резултат на цялата тази несправедливост съм развил хронична алергия към всички неща с условности (концерти и групи, да речем, които съдържат много „но“ и „ако“-та) и безгранична апатия към натрапващото се ново. И всичко това би могло да бъде преди всичко началото на съкрушителния край на доверието ми към „сцена“ и пр. отдавна изпразнени от съдържание думички, които обаче, дълбоко са се загнездили в съзнанието ни, подобно на митовете, които сами си създаваме, разпространяваме и изграждаме около места, групи и събития, които ни се струват важни. Бих се извинил като жена с 15 годишен брак зад гърба си, че ме боли главата, но няма да го направя, защото все още ме интересува темата, с която се занимавам (очевидно) напоследък – „Хубавите ябълки прасетата ги ядат“ (или изобщо не ги ядат).

Днес златната ябълка ще се именува Doctor And The Crippens.

Основанията са ясни, а Doctor And The Crippens е единия от начините за разрушаване на изградената с арогантност грандоманска вавилонска кула, на която често сваляме шапка и осветяваме с прожектори.

По същество – това е британска хардкор-пънк банда от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Формирана в Ланкастър, бандата добива известна популярност на Острова, превръщайки се освен в една от считаните за пионери, родоначални банди на грайндкор/трашкора, но и в група, привличаща вниманието и заради психично-сценичното си поведение.

Съставът включва : Max Von Reinheart – вокали, Tom Crippen – китара/вокали, Wayn Crippenski – бас/вокали, Jesus Van Gogh – барабани/вокали, BB Kablamo – барабани, Emily Danger – гост вокали в „Don’t look in the freezer“

Doctor And The Crippens в крайна сметка се оказва една от важните UK групи за хардкор-пънк жанра, съчетавайки в себе си и много кросоувър и траш. Общо взето, един логичен за времето си продукт на тези течения в една почти авангардна опаковка, експресивна по своята същност, дори холерична, бих казал.

В България много обичаме да говорим за сценично поведение, броейки всеки скок, отчитайки всяко почесване на член от групата, като че ли има норматив за всичко това, написан в книгата „how to be even more hardcore“. Дали вокалистът ще поддържа връзка с публиката, коя популярна марка е избрал за себе си… всъщност на кой му пука !? Явно има на кого, защото парадът на суетата има освен участници и наблюдаващи. А те често биват дирижирани, дори да пляскат на концерти („Айдее, ръцете гореее! Не ви чувааам!), като че ли са на участие на Бойка Дангова…

Излиза, че няма важни неща отвъд върволицата „do’s and don’ts„. При Doctor And The Crippens, обаче, говорим за сценично поведение. И тук понятието е стабилно като монолитен блок, за разлика от тенденциозността в други времена и на други места.

И не, не заради циркъджилъка някои от членовете излизат с костюми като горния, макар и търсената импресия да зависи изцяло от въображението на публиката. Като на театър. Театър с пръскащи се глави – любимата част от представлението на британските хардкор-пънкари.

Тази част ми харесва най-много, признавам си. Има известна символичност, обвързана и с музиката на групата – пръскащата се глава. Когато го изобразиш нагледно на фона на ужасяващо гърмящите бас и барабани, на фона на безмилостно режещата китара, тогава картинката изглежда завършена.

Взривяващата се глава е част от репертоара на Doctor And The Crippens

Защо си заслужава „да си взривим главите“ с тая банда ? Защото наистина се случва. Както споменах и по-горе, британците съчетават по свой начин чистия uk хардкор-пънк с не малко траш и кросоувър елементи. Наподобяват доста на класиката Heresy и по никакъв начин не им отстъпват. Освен, може би, по популярност извън Великобритания, което със сигурност не се отнася за Япония. (Един български блогър бе написал една статия, съдържаща слогана Big In Japan, разбира се в много по различен ракурс и контекст. Тогава се замислих дали най-верния съществуващ лакмус за чужди групи в тези жанрове не е отношението на Япония към тях…според мен да!)

Чувствам се наситен с нужното ми покрай творчеството на Doctor And The Crippens, а не е да не им е споряло творенето. Нагледно : Два уникални студийни албума – Fired From The Circus (1988) и Raphanadosis (1989). EP-то Avant Gardening (1989) и синглите – Live (1989), Turn to Gas (1991), Untitled/Until this sky will be parted (1991). Ще си позволя да цитирам и компилациите с тяхно участие, защото те са най-доброто изражение на това, което бандата представлява. Digging In The Water (1987), Hardcore Holocaust /Peel Sessions/ (1988), The North Atlantic Noise Attack (1989), Hardcore Holocaust II /Peel Sessions/ (1990), Manic Ears – Histyrical Years ’86-’90 (1990), Grind Your Mind – A history of Grindcore (2007), Trapped In A Scene UK HARDCORE  1985-1989 (2009).

Потрудили са се момчетата до към средата на 90-те години, когато след известни промени групата престава да съществува, а остатъка от нея се превръща в Krill, които от своя страна престават да съществуват през 2001г.

В крайна сметка Doctor And The Crippens е важна за развитието на хардкор-пънка английска група, която заслужава малко повече внимание от тукашната публика. За пиратите няма да е много трудно да открият техните записи за свободен даунлоуд, а за колекционерите, честно да си призная не знам, защото още не съм проверил, но ще дам информация в най-скоро време.

Един поздрав за илюстрация :

Айде с 200км/ч!!!

И последно : Част от техен лайв в Лондон (тук изглеждат малко по-нормално, хаха)

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s